Andrius Mamontovas ir Jolita Vaitkutė Nidoje pristatys instaliaciją „Anglies miškas“ Muzikas atskleidė ir savo vaikystės svajonę

Kuršių nerijos trapumui išryškinti menininkė Jolita Vaitkutė ir atlikėjas, kompozitorius Andrius Mamontovas sukūrė audiovizualinę instaliaciją „Anglies miškas“.

Menininkė Jolita Vaitkutė ir atlikėjas, kompozitorius Andrius Mamontovas sukūrė instaliaciją „Anglies miškas“.<br>Organizatorių nuotr.
Menininkė Jolita Vaitkutė ir atlikėjas, kompozitorius Andrius Mamontovas sukūrė instaliaciją „Anglies miškas“.<br>Organizatorių nuotr.
Andrius Mamontovas.<br>Organizatorių nuotr.
Andrius Mamontovas.<br>Organizatorių nuotr.
Jolita Vaitkutė.<br>Organizatorių nuotr.
Jolita Vaitkutė.<br>Organizatorių nuotr.
Menininkė Jolita Vaitkutė ir atlikėjas, kompozitorius Andrius Mamontovas sukūrė instaliaciją „Anglies miškas“.<br>Organizatorių nuotr.
Menininkė Jolita Vaitkutė ir atlikėjas, kompozitorius Andrius Mamontovas sukūrė instaliaciją „Anglies miškas“.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Projekto „Neringa – Lietuvos kultūros sostinė 2021“ inf.

Jun 24, 2021, 6:46 PM

Kūrybinė komanda „Grynumas“ daugiasluoksnį Neringos gamtos ir žmogaus santykį tyrinėja per vizualinių patirčių ir garsų sintezę. Kūrėjai kviečia pažinti Neringos gamtą ir kultūrą ne kaip vartotojui, o kaip jautriam ir supratingam stebėtojui.

Kuršių nerijos subtilumas įkvėpė kompozitorių bei muzikantą Andrių Mamontovą išskirtiniam koncertui nerijos gamtoje.

Nuo biržėlio 27-osios iki pat vasaros pabaigos instaliacija žiūrovus pasitiks šalia Tylos slėnio esančiame pušyne.

„Anglies miškas“ kvies patirti Neringos gamtos trapumą. Ugnis yra paprastas visuotinio gyvosios gamtos naikinimo simbolis. Keliaujančius pro šalį instaliacija tikrai privers sustoti ir patiems pamatyti neatsakingo elgesio padarinius.

Visa Neringos gamta yra žmogaus kūrinys, bet žmogus gali taip pat lengvai ją sunaikinti. Instaliacija kviečia sustoti ir apmąstyti bet kokias veiklas kenkiančias miškui.

Kūrinys įtraukia savo vizualumu ir nors žiūrovas žino, kad tai tik dekoracija, ji turėtų palikti labai aiškų gamtos trapumo suvokimą. Instaliacijos centre sumontuotas ruporas nenutrūkstamai skleidžia miško gaisrą primenančius traškesius. Garsinis instaliacijos fonas papildo vizualinę formą, išdegusi apskritimo formos erdvė apsupta žaliuojančio pušyno įspėja elgtis atsakingai.

Rugpjūčio 28-ąją Andrius Mamontovas pristatys elektroninės muzikos ir Neringos garsų koncertą. Jo išskirtinumas – sukurta speciali muzika Neringai ir tai, jog sklindančią muziką žiūrovai girdės ne per įgarsinimo įrangą, o modernių bevielių ausinių pagalba. Sceną koncerto metu nušvies specialiai šiai instaliacijai sukurtos šviesų dailininko Audriaus Jankausko projekcijos.

Projekto organizatorius – VšĮ „Baleto teatras“

Birželio 27d., sekmadienį, 18 val. vyks instaliacijos „Anglies miškas“ pristatymas ir susitikimas su kūrėjais.

 

Ambasadoriai

Atlikėjas, kompozitorius, projekto "Grynumas" bendraautorius Andrius Mamontovas yra šių metų Lietuvos kultūros sostinės ambasadorius.

Pasak jo, "Kuršių nerija yra Lietuvos perlas. Kiekviena vasara nuo pat ankstyvos vaikystės man yra pažymėta apsilankymais Juodkrantėje, Pervalkoje, Preiloje ir Nidoje".

"Čia viskas pažįstama ir artima, nors nesu iš šio krašto. Kasmet čia koncertuoju bent kartą. Esame gerai pažįstami su vietos bendruomene. Ramybė, miškas, du krantai, kopos – štai kas visada traukia čia sugrįžti.

Jaučiuosi įvertintas, tapęs Neringos – Lietuvos kultūros sostinės 2021 ambasadoriumi. Tikiu, kad bus daug puikių meninių sumanymų ir jų išpildymų", – teigia menininkas.

„Pirmoji pažintis su Kuršių nerija man yra iš Pervalkos, – pasakoja A. Mamontovas. – Mano tėvui čia labai patiko, tad kiekvieną vasarą dviems - trims savaitės atvykdavome čia poilsiauti. Visi Pervalkos takeliai man iki skausmo pažįstami. Liko ramybės, buvimo, pasiplaukiojimo valtele po marias, nubridimo iki švyturio momentai. Aš juos labai gerai prisimenu.“

Vaikystėje Pervalkoje stebėtos poilsiaviečių statybos bei paties Andriaus ant vieno iš stogų uždėtos kelios čerpės tuo metu net suformavo svajonę... tapti statybininku.

Menininkė, projekto "Grynumas" bendraautorė Jolita Vaitkutė taip pat yra šių metų Lietuvos kultūros sostinės ambasadorė.

"Vis labiau atrandu Neringą kaip erdvę kūrybai. Nuostabi gamta ir lėtas rimtas leidžia nutolti nuo kasdienybės, protas čia ilsisi, o tokia jo būsena visada dovanoja naujų įžvalgų", – prisipažįsta menininkė.

"Mano Neringos patirties būdas – vaikščiojimas ir stebėjimas. Neringa labai gamtiška, bet be nuolatinių žmogaus pastangų ji būtų visiškai kitokia. Patinka pastebėti šį santykį bei atrasti keičiančius, saugančius ir steigiančius Neringos dabartį ryšius. Šios vasaros instaliacijose, kurios išsidėstys aplink Tylos slėnį, noriu šį trapų žmogaus ir gamtos santykį dar labiau išgryninti", – kūrybinius sumanymus atskleidė autorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.