Menininkė Irma Perveneckaitė žiūrovus kviečia tyliam pokalbiui

„Akis žmogaus kūno langas, pro kurį siela suranda savo kelią ir mėgaujasi pasaulio grožiu; jos padedama, siela susitaiko su žmoguje tvyrančia tamsa, priešingu atveju ši tamsa – kančios sielai“. /Leonardo da Vinci/

Irmos Perveneckaitės paroda.<br>Galerijos nuotr.
Irmos Perveneckaitės paroda.<br>Galerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2021, 12:24 PM

Vilniaus „Galerija RA“ ir dailininkė Irma Perveneckaitė kviečia į tapybos ir piešinių parodą „Pokalbis“.

Parodos sumanymą pristato pati autorė:

„Prieš 11 metų vykęs konceptualistės Marinos Abramovič performansas „Dalyvauja menininkė“, kuris pakvietė žiūrovą tyliam akių pokalbiui, man paliko gilų įspaudą, atliepė tai, ką matau, jaučiu ir kas yra labai svarbu.

„Iš karto pastebėjau tai, kad priešais mane sėdintis žmogus labai susijaudina <…> Ar buvau jiems veidrodis? Regis dar daugiau. Galėjau matyti ir jausti žmonių skausmą“, - dalinosi mintimis garsi menininkė.

„Kiekvienas prieš mane sėdintis žmogus palikdavo tam tikrą energiją. Žmogus pasitraukdavo, o energija likdavo“, – pastebėjo ji.

Tad šie mano darbai apie tai – apie pokalbį tyloje.

„Pokalbis“ – meno kūrinių ciklas pradėtas kaip Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokyklos diplominis darbas. Jis nuolat pildosi naujais kūriniais paremtais jautriu santykiu su savimi ir Kitu. Šioje personalinėje parodoje – tapyba, piešiniai ir instaliacija.

Kurdama vartau tą „pokalbį“ įvairiomis briaunomis, eksperimentuoju jungdama skirtingas technikas. Tapyboje įprasti akriliniai dažai ir piešiniui skirtas pieštukas darniai susikalba, aiškindamiesi savo santykiu drobėse. Vietomis palikta nuoga drobė lyg dar labiau sugeria garsą, atiduodama erdvę tylai. Pokalbio vyksmui perteikti žiūrovo žvilgsnį nukreipiu į tam tikrus objektus – žmogaus kūno fragmentus. O instaliacija sukurta žiūrovo susitikimui ir pokalbiui su pačiu savimi.

Apie autorę

Irma Perveneckaitė gimė Ignalinoje, o nuo 1995 m. gyvena, dirba ir kuria Vilniuje. Nuo 2007 m. dalyvauja grupinėse dailės parodose. „Pokalbis“ – trečioji personalinė menininkės paroda Vilniuje.

Baigusi Kauno technologijos universiteto Tekstilės dizaino specializacijos magistrantūrą ji dirbo desinatore Lietuvos ir tarptautinėse tekstilės įmonėse. Vėliau organizavo nacionalinius ir tarpautinius drabužių kolekcijų pristatymo projektus, bei parodas. Vadovavo reklamos dizaino projektams.

Aukštąjį meninį-inžinerinį išsilavinimą papildė Teisės mokslų magistro laipsnis Mykolo Romerio universitete.

Dar mokykloje pirmąsias akademinio piešimo pamokas gavo Vilniaus inžineriniame statybos institute pas šviesaus ątminimo prof. Alfonsą Janulį, o studijų metais – Kauno technologijos universitete pas Juozą Mažeiką, Aušrelę Kargaudienę. Meno žinias gilino Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokyklos suaugusiųjų dailės studijoje pas žinomą tapytoją, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatę Rūtą Katiliūtę. Taip pat ir Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokykloje pas Ievą Paltanavičiūtę, Audrių Novicką, Eglę Vertelkaitę, Vidą Sevrukienę, Kristijoną Miliūną, Birutę Zokaitytę, Lidą Dubauskienę, Kristiną Stančienę, Darių Žiūrą, Donatą Jankauską, Tautvydą Bajarkevičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.