Paaugliams, kūrusiems dailės parodą Nacionalinėje galerijoje, prireikė ir muzikos

Unikalus Baltijos šalyse edukacinis projektas pasiekė savo kulminacinį tašką – nuo lapkričio 13 d. Nacionalinėje dailės galerijoje veiks 23 paauglių rengta paroda, kurioje jaunuoliai viską atliko patys: sukūrė parodos idėją, atrinko kūrinius ir bendravo su menininkais, kūrė parodos architektūrą ir dizainą, tyrė auditoriją bei vykdė parodos reklamą.

Parodos kūrimo procesas.<br>NDG nuotr.
Parodos kūrimo procesas.<br>NDG nuotr.
Parodos kūrimo procesas.<br>NDG nuotr.
Parodos kūrimo procesas.<br>NDG nuotr.
Parodos plakatas.<br>NDG nuotr.
Parodos plakatas.<br>NDG nuotr.
Parodos kūrimo procesas.<br>NDG nuotr.
Parodos kūrimo procesas.<br>NDG nuotr.
Parodos kūrimo procesas.<br>NDG nuotr.
Parodos kūrimo procesas.<br>NDG nuotr.
Jau tuoj.<br>NDG nuotr.
Jau tuoj.<br>NDG nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-11-11 17:22, atnaujinta 2021-11-11 17:25

„Tikimės, jog šis projektas paskatins parodos kūrėjus toliau imtis neišbandytų dalykų, mėgautis naujomis patirtimis, diskutuoti apie tai, kas rūpi, ir nepamiršti, kiek daug galima pasakyti, pasitelkus meną“, – sako Nacionalinės dailės galerijos vadovė Lolita Jablonskienė.

Patys dalyviai tikina, kad tai – labai vertinga patirtis, neįgaunama niekur kitur – nei mokykloje, nei būreliuose. Čia teko tiesiogiai susidurti su iškylančiomis problemomis, suprasti, kaip jas efektyviai jas spręsti, komunikuoti tarpusavyje, lavinti atsakomybę ir bendradarbiavimo įgūdžius.

„Tokių dalykų neišmoksti iš vadovėlių“, – sako projekto sumanytoja NDG edukatorė Eglė Nedzinskaitė.

„Nuo karantininių pokalbių internetu iki kūrybinių dirbtuvių ir diskusijų akis į akį – visą laiką ruošėmės šiai parodai, – pasakoja architektė Emilija, – ir visa, ką jūs matysite, padarėme mes – dizainą, architektūrą, kūrinių aprašymus bei tekstus socialinėms medijoms“.

„Mūsų paroda yra apie žmonių vidinį ir išorinį pasaulį. Tai dalykai, apie kuriuos kasdien turbūt pagalvoja kiekvienas, tačiau retai apie tai kalba. Norime, kad lankytojai parodoje neskubėtų, užsibūtų ilgiau ir susimąstytų apie tai, ką dažnai yra baisu apmąstyti. Ypač kviečiame jaunimą, nes manome, kad jie čia pasijus suprasti“, – aiškina parodos kuratorė Ona.

Vienas iš dalyvių tikslų buvo sukurti tokią parodą, kuri būtų įdomi ir aktuali bendraamžiams, kadangi vyrauja nuomonė, jog jaunam žmogui menas yra nesuprantamas ar paprasčiausiai neįdomus.

Rinkodaros komanda žiūrėjo į parodos kūrimo eigą, kaip į produkto kūrimo procesą, ir ėmėsi tyrinėti rinką bei formuoti unikalų parodos pasiūlymą. Taip parodoje atsirado muzika ir projekto muzikinė ambasadorė Gabrielė Vilkickytė. Jos dainos buvo suporuotos su meno kūriniais ir tam tikrais parodos skyriais. Dalyviai tikisi, jog tai padės lankytojams savaip suprasti parodą, atrasti naujų reikšmių.

Auditorijos tyrimai rodė, jog parodose trūksta juslinio patyrimo, todėl jis yra skatinamas šioje parodoje: čia yra įvairiais būdais liečiamų paviršių, yra į ką pasižiūrėti ir ko pasiklausyti, o svarbiausia – parodą lydės specialūs renginiai kartą per mėnesį, kurių metu patys parodos kūrėjai mokys pamatyti ir naujai „perskaityti“ meno kūrinį.

Išvysti, kaip visa tai funkcionuos parodoje: kokius meno kūrinius atrinko, kaip suvaldė erdvę bei kokį langą kitaip žvelgti į meno pasaulį atvėrė jaunimas, – galėsite jau nuo 2021 m. lapkričio 13 iki 2022 m. vasario 6 d.

Visą projekto informaciją sekite Instagram @o_kur_zmones

Parodoje eksponuojamų kūrinių autoriai: Žygimantas Augustinas, Irma Balakauskaitė, Alvīne Bautra, Violeta Bubelytė, Vitalijus Butyrinas, Ramūnas Danisevičius, Alfonsas Dargis, Kristina Inčiūraitė, Vytautas Jurkūnas, Linas Jusionis, Gudrun Krebitz, Andrius Kviliūnas, Vitas Luckus, Aurelija Maknytė, Antanas Martinaitis, Rūtenė Merk, Henrikas Natalevičius, Tymonas Niesiolovskis, Damir Očko, Vygantas Paukštė, Audronė Petrašiūnaitė, Marija Teresė Rožanskaitė, Edmundas Saladžius, Dominykas Sidorovas, Eglė Vertelkaitė, Ugnė Žilytė.

Projekto mentorės: Salvinija Cibulskienė, Margarita Kaučikaitė, Eglė Nedzinskaitė, Aurelija Slapšytė, Evelina Vasiliauskaitė.

Kūrinius parodai skolino: Lewben Art Foundation, Lietuvos meno pažinimo centras „Tartle“, MO muziejus, sixpackfilm.com, Boris Symulevič, Eduardas Vaitkus. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Rėmėjai: EXTERUS, Fundermax.

Parodos anonsas:

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.