„Hermit Crab“ – tarp Hamburgo ir Vilniaus kuriančių Algirdo Jako ir Eglės Ruibytės paroda „Atletikoje“

2022 m. balandžio 13 d., 18 val., galerijoje „Atletika“ (Vitebsko g. 21, Vilnius) atidaroma Algirdo Jako ir Eglės Ruibytės paroda „Hermit Crab“. Pristatoma dueto paroda – pirmoji tokiu masteliu jiems veikiant išvien.

Menininkai Algirdas Jakas ir Eglė Ruibytė. <br>Organizatorių nuotr.
Menininkai Algirdas Jakas ir Eglė Ruibytė. <br>Organizatorių nuotr.
Iš parodos „Hermit Crab“.<br>Organizatorių nuotr.
Iš parodos „Hermit Crab“.<br>Organizatorių nuotr.
Iš parodos „Hermit Crab“.<br>Organizatorių nuotr.
Iš parodos „Hermit Crab“.<br>Organizatorių nuotr.
Iš parodos „Hermit Crab“.<br>Organizatorių nuotr.
Iš parodos „Hermit Crab“.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-04-09 10:13, atnaujinta 2022-04-09 10:14

„Hermit Crab“ – tai paroda, įkvėpta krabo atsiskyrėlio reiškinio, kuomet ieškodamas prieglobsčio šis trapaus egzoskeleto gyvūnas savo gležną pilvelį apgyvendina kitų organizmų gaubtuose ar net žmogaus paliktuose objektuose.

Parodoje pristatomi nerimo persmelkti Algirdo Jako objektai – tarsi hipochondriškos savidiagnozės instrumentai. Tai piešiniai, įsirėmę į savo pačių egzoskeletus, menantys informatyvią ir tiriančią, bet pavojingą spinduliuotę, lyg savadarbis grąžtas perveriančią kaulus ir analizuojančią jų psichogeologinius sluoksnius.

Tuo tarpu Eglės Ruibytės objektai – void fillers (tūrio užpildai), įprastai naudojami siuntinių dėžėms užpildyti – byloja apie globalius procesus ir trajektorijas, kuriomis judėdami menami pažeidžiami kūnai ar objektai palieka tik nukritusius šarvus – besiilsinčius ir atkartojančius tai, ką turėtų apsaugoti. Iš pirmo žvilgsnio atrodą lyg masinės produkcijos artefaktai, atidžiau įsižiūrėjus objektai atskleidžia rankų darbą, plaučių orą, klaidas ir net slaptas žinutes.

„Dueto parodos idėja kilo praėjusiais metais, bendradarbiaujant kitame mano ir Lauryno Skeisgielos kuruojamame projekte. Eglei ir Algirdui pasiūlėme sukurti bendrą instaliaciją viešoje erdvėje. Mūsų diskusijos apie kūrinius virė kitokiame pasaulyje. Deja, dabar parodą pristatome karo Ukrainoje metu, kas neabejotinai palietė kūrėjų būsenas.“, – sako parodos kuratorė Milda Dainovskytė.

Parodos architektūrą kūrė daiktų dizaineris, parodų architektas ir menininkas Vytautas Gečas, veikiantis konceptualiojo dizaino srityje. Eksperimentuodamas su kontekstu ir subjekto suvokimu, jis pasitelkia sudėtingumą, fragmentiškumą, sluoksniavimą ir mišrias nuorodas. Šiuo metu V. Gečas studijuoja Vilniaus dailės akademijos dizaino krypties meno doktorantūroje, jo sukurti dizaino objektai pristatomi tarptautinėse parodose. Dizaineris taip pat kuruoja įvairias šiuolaikinio dizaino parodas Lietuvoje.

Milda Dainovskytė – šiuolaikinio meno kuratorė, menininkė. Kuratorinio dueto (drauge su Laurynu Skeisgiela) narė ir viena iš susitikimų erdvės „Lokomotif“ – kurioje jungiamos šiuolaikinio meno praktikos ir miesto identiteto formavimo strategijos – įkūrėjų. Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos narė.

Algirdo Jako ir Eglės Ruibytės duetas pastaruosius trejus metus veikia tarp Hamburgo ir Vilniaus. Abu menininkai baigė grafikos studijas Vilniaus dailės akademijoje ir skulptūros studijas Hamburgo vaizduojamųjų menų universitete (HFBK Hamburg). Algirdas Jakas, pasitelkdamas medžiagas, kartais asocijuojamas su hobiais ar terapija, piešinio estetiką jungia su organiškomis, neretai fiziologiškomis tūrinėmis formomis. Eglė Ruibytė – vizualiųjų menų kūrėja ir grafikos dizainerė, jungianti šias dvi disciplinas savo įvairialypėje kūrybinėje praktikoje.

Parodos atidarymas vyks 2022 m. balandžio 13 d. 18 val. Paroda veiks nuo 2022 m. balandžio 14 iki gegužės 15 dienos trečiadieniais – penktadieniais 16–19 val., šeštadieniais 13–17 val. galerijoje „Atletika“, Vitebsko g. 21, Vilnius. Šio renginio organizatorius – Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga. LTMKS veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė. Pagrindinis informacinis partneris – 15min. Kūrinių sukūrimą šiai parodai parėmė Lietuvos kultūros taryba.

Ypatinga padėka: Kristinai Tamelytei, Leidyklai „Hubris“, „SUNPOR Kunststoff“.

Kuratorė: Milda Dainovskytė

Parodos architektas: Vytautas Gečas

Dizaineriai: Medeina Musteikytė ir Dirk Verweij

www.atletikaprojects.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.