Gegužės 18 d. – Gatvės muzikos diena

Saulė teka: 5 val. 10 min. Saulė leidžiasi: 21 val. 21 min.

Žodžiai gali vienyti ir išskirti, muzika – tik vienyti.<br>T. Bauras
Žodžiai gali vienyti ir išskirti, muzika – tik vienyti.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 18, 2012, 1:01 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 1:56 PM

Su vardo diena sveikiname Erikas, Venancijus, Erdvilas, Julita, Rytė

Šią dieną Lietuvoje

Ji vėl čia. Prasidėjusi Vilniuje ir išplitusi jau net už šalies ribų, šiandien vyksta gatvės muzikos diena. Vėl Lietuvos gatves užvaldo muzika, o vakare lietuvių galvas užvaldys „Eurovizijos“ finalas. Jei turi kokį būgną - bėk kurti triukšmo, jei moki groti dūda - bėk kurti garsą, jei nemoki groti - bėk pasidžiaugti mokančiais. Ne tiek jau daug dienų metuose, kuomet žiūrime vienas į kitą su džiaugsmu ir visi vienas kitam galime būti draugais. Šiandien nėra klasių, turto, visuomeninės padėties, neapykantos - šiandien valdo muzika.

1929 m. Kaune įkurta Lietuvos istorijos draugija. Ji siekė plėtoti istorijos mokslą Lietuvoje, tirti lietuvių tautos praeitį.

1989 m. Lietuvos Aukščiausioji Taryba paskelbė Lietuvos įstatymų viršenybę prieš Sovietų Sąjungos įstatymus.

Šią dieną Pasaulyje

Tarptautinė muziejų diena nuo 1978 m. minima 150 šalių. Įvairių šalių muziejuose rengiamos atvirų durų dienos. Žavėjimosi augalais šventę inicijavo Europos augalų tyrimo asociacija. Nuo šių metų visose Europos šalyse šiandien pagerbiamos žemėje augančių augalų rūšys.

Tarptautinė AIDS vakcinos diena. Būna ir taip – vakcinos vis dar nėra, o jos diena minima jau 14 metų. Kadaise JAV prezidentas R. Reaganas patikėjo, kad AIDS nėra gėjams siųstas maras, tik kai nuo užkrėsto kraujo mirė 20 kūdikių. Dabar žinom daugiau, bet... Taigi, už paskutinę tvirtovę – ištikimybę ir… prezervatyvus.

1498 m. Vasko da Gama pasiekė Indijos uostą Kalkutą – europiečiai pagaliau rado jūrų kelią į Indiją ir gavo daugiau bei pigesnių prieskonių.

1652 m. Rod Ailandas pirmasis iš angliškai kalbančių Amerikos teritorijų priėmė įstatymą, draudžiantį vergovę.

1756 m. Didžioji Britanija gindama savo kolonijinius ir prekybinius interesus paskelbė karą Prancūzijai. Prasidėjo beveik pasaulinis septynmetis karas, į kurį įsitraukė Europos valstybės, Amerika ir Indija.

1804 m. Prancūzijos Senatas paskelbė Napoleoną Bonapartą imperatoriumi.

1860 m. Abrahamas Lincolnas laimėjo teisę atstovauti respublikonų partijai rinkimuose į JAV prezidentus. Pralaimėjęs jo konkurentas Williamas Stewardas vėliau tapo JAV valstybės sekretoriumi.

1896 m. Maskvoje (Rusija), Chodynkos aikštėje, festivalio surengto caro Nikolajaus II karūnavimo proga metu, prasidėjo panika ir minia negyvai sutrypė 1389 žmones. Dar 1,3 tūkst. buvo sužaloti. Viskas kilo dėl to, kad išgirdę apie caro dalijamas nemokamas dovanas (dalijo raguolių, imbierinių bandelių, bokalus alaus ir dešros lazdas) miestiečiai nuo 5 val. ryto ėmė plūsti į aikštę. Susigrūdus tūkstančiams žmonių pareigūnai nesugebėjo palaikyti tvarkos, prasidėjo griūtis, panika ir…

1944 m. Sovietų Sąjungos valdžia pradėjo masinį Krymo totorių trėmimą.

1953 m. Jackie Cochran tapo pirmąja moterimi, lėktuvu įveikusia greičio barjerą. O 1958 m. JAV naikintuvas F-104 „Starfighter“ pasiekė pasaulio greičio rekordą – 2259,82 km/val.

1974 m. Indija, vykdydama projektą „Besišypsantis Buda“, susprogdino pirmąją savo atominę bombą ir tapo šeštąja tai padariusia pasaulio valstybe.

1990 m. Prancūzijoje modifikuotas traukinys TVG pasiekė naują bėgiais važiuojančių transporto priemonių pasaulio greičio rekordą – 515,3 km/val.

2005 m. antroji iš Hablo kosminio teleskopo gauta nuotrauka patvirtino, kad Plutonis turi dar du palydovus – Niksą ir Hidrą.

Šiandien amerikiečiai švenčia Nacionalinę važiavimo į darbą dviračiu dieną. Na, kaip jie švenčia, mes žinome – garaže prieš sėsdami į mašiną nuvalo nuo dviračio dulkes. Tačiau mums pati ekonomika ir Vyriausybė liepė šią dieną švęsti! Apžerk geležinį arkliuką, spustelk pedalą ir su vėjeliu (o kremo nėra…) mink į darbą – ir pigiau, ir sveikiau, ir, dažnai, greičiau. Tiesa, jei darbe nėra dušo, gresia rimta kvapnumo problema, tačiau vėlgi – mažiau klientai įkyrės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.