Kovo 29 d. – Lietuvos įstojimo į NATO diena

Saulė teka: 6 val. 02 min. Saulė leidžiasi: 18 val. 47 min.

Pirmas NATO vėliavos pakėlimas Lietuvoje.<br>R. Jurgaitis
Pirmas NATO vėliavos pakėlimas Lietuvoje.<br>R. Jurgaitis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 29, 2013, 12:01 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:46 AM

Su vardo diena sveikiname Narcizą, Manvydą, Bertoldą, Helmutą, Almantę.

Šią dieną Lietuvoje

1908 m. kompozitorius Juozas Naujalis Kaune įkūrė Šv. Grigaliaus Didžiojo vargonininkų draugiją, o prie jos – vargonininkų mokyklą, kuri vėliau tapo valstybine muzikos mokykla, o 1933 m. buvo reorganizuota į konservatoriją.

1969 m. surengta pirmoji VU Fizikos fakulteto studentų šventė FiDi. Nuo to laiko kasmet pirmąjį balandžio mėnesio savaitgalį (šiemet dėl Velykų vėluos) Dinas Zauras keliauja per miestą į Filologijos fakultetą grobti filologių. Juk dar prieš seksizmo, mačizmo ir lygių galimybių laikus fizikai studentus skirstė į tris kategorijas: aukščiausią (fizikai ir filologės), paprastą (visi likusieji) ir žemiausią (fizikės ir filologai).

2004 m. Lietuva, kartu su Bulgarija, Rumunija, Slovakija, Slovėnija, Latvija ir Estija, priimta į NATO. Ypač karštai Lietuvos įstojimo į NATO diena turėtų būti minima Šiauliuose. Suprantame, kad viskas tik iš tos meilės NATO gynėjams, tačiau vis tiek maldaujame miesto jaunuolių atsisakyti tradicijos sveikinti gerbiamus žmones beisbolo lazdomis. Lietuvos merginų užsieniečių sveikinti mokyti nereikia...

1962 m. gimė aktorius ir laidų vedėjas Arūnas Sakalauskas, 1965 m. gimė verslininkas, „MG Baltic“ prezidentas, vienas turtingiausių Lietuvos žmonių Darius Mockus. 1984 m. gimė ne aktorius, ne muzikantas, ne dizaineris ir ne verslininkas, tačiau vis tiek vienas žinomiausių Lietuvos žvaigždžių - Mantas Petruškevičius. Sveikiname!

Šią dieną pasaulyje

Čilėje tradicinėmis kairiųjų ir anarchistų riaušėmis pažymima Jaunųjų kovotojų diena. Kinijoje irgi Jaunimo diena, tačiau tradiciškai (irgi) be jokių riaušių. Centrinės Afrikos Respublika mini Prezidento Bogandos dieną. Na ir kas, kad visų mylimas vadovas taip ir nespėjo tapti prezidentu – žuvo mįslingoje lėktuvo katastrofoje. JAV – Vietnamo karo veteranų diena.

1549 m. įkurta pirmoji Brazilijos sostinė - Salvador da Bahia.

1831 m. Bosnijos musulmonai sukilo prieš Osmanų imperiją. Šį sykį turkai sukilimą numalšino.

1951 m. Julius ir Ethel Rosenbergai JAV vyriausybės buvo apkaltinti šnipinėjimu Sovietų Sąjungai ir medžiagos apie atominę bombą perdavimu. Abu 1953 m. buvo nubausti mirties bausme ir tapo pirmaisiais JAV civiliais, taip griežtai nubaustais už šnipinėjimą. Ligi šiol keliama daug abejonių, ar ši bausmė buvo adekvati. „Ši istorija ir dabar primena mums, kiek neteisybės gali būti padaryta, kai naciją ištinka isterija“, – 2003 m. rašė „The New York Times“.

1973 m. Pietų Vietnamą paliko paskutiniai JAV armijos kariai.

1974 m. NASA kosminis zondas „Mariner 10“ tapo pirmuoju palydovu, praskriejusiu pro Merkurijų. Iš Žemės jis startavo 1973 m. lapkričio 3 d.

1990 m. Čekoslovakijos parlamentas niekaip nesugebėjo nuspręsti, kaip rašyti nebe socialistinės šalies pavadinimą ir dėl to prasidėjo „brūkšnelio karas“. Vieni siūlė rašyti Čekoslovakijos Respublika, kiti – Čeko-Slovakijos Respublika, treti Čekijos ir Slovakijos Federacija… Slovakams buvo svarbu, kad Slovakija būtų rašoma iš didžiosios raidės, čekams brūkšnelis atrodė juokingas. Žiniasklaida šiuos ginčus juokais ir praminė „brūkšnelio karu“. O viskas baigėsi tuo, kad abiejų Respublikų sąjungai buvo padėtas kryželis.

2004 m. Airija tapo pirmąja pasaulio šalimi, uždraudusia rūkimą visose darbo vietose, tarp jų - ir baruose bei restoranuose.

2010 m. dvi savižudės piko valandos metu susisprogdino Maskvos metro. Per šį įvykį žuvo 40 žmonių.

Laurentijaus Berijos gimtadienio (1899 m.) švęsti tikrai nesiūlome, o štai kompozitoriaus Vangelio ar režisieriaus Michelio Hazanaviciaus – galima. Juolab kad šiuo metu, kai Hazanaviciaus „Artistas“ laimėjo tris „Auksinius gaublius“, septynis BAFTA apdovanojimus ir penkis „Oskarus“, išdidžiai jį vadiname lietuviu. Štai, jei dirbtų gamykloje, tada jis mums būtų tiesiog žydas emigrantas…

Amerikiečiai šiandien turi net dvi progas mylėti savo vaikus. Pirmiausia – šiandien ten Meilės savo vaikui diena (keista – pas mus ji lyg ir kasdien švenčiama). Antra – šiandien JAV nacionalinė tėvelių-smulkiųjų verslininkų diena. Štai kam sunku – pats iš savęs motinystės atostogų juk neprašysi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.