Balandžio 17 d. – Sekretorės (biuro administratoriaus) diena

Saulė teka: 6 val. 15 min. Saulė leidžiasi: 20 val. 23 min.

Labai atsiprašome, kad nepavyko čia įdėti L. I. Brežnevo nuotraukos – jis gal ir nebuvo sekretorė, tačiau sekretoriumi (TSKP) buvo tikrai, o mes lyčių nediskriminuojame. Na, bet ir nevalyva sekretorė iš 1946 m. mokomojo filmuko tiks - juk šventė.
Labai atsiprašome, kad nepavyko čia įdėti L. I. Brežnevo nuotraukos – jis gal ir nebuvo sekretorė, tačiau sekretoriumi (TSKP) buvo tikrai, o mes lyčių nediskriminuojame. Na, bet ir nevalyva sekretorė iš 1946 m. mokomojo filmuko tiks - juk šventė.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 17, 2013, 2:21 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 4:24 AM

Su vardo diena sveikiname Robertą, Dravenį, Heraklį, Anicetą, Skaidrą

Šią dieną Lietuvoje

Šiltai prisimink tuos, kurie tiekia mums šilumą, elektrą, dujas. Juk mes tokie energingi, kad mažindami sąskaitas galime žiemą šildytis pritūpimais! Taigi, visi esame energetikai net be atominės elektrinės. Galima būtų energingai švęsti, jei pinigų po to, kai užtikrinai tikrų energetikų puikų gyvenimą, dar liko.

1892 m. įsižiebė pirmoji elektros lemputė – Rietave, Plungės r., kunigaikščio Bogdano Oginskio dvare, pradėjo veikti pirmoji elektrinė. Generatorių suko garo variklis, elektrinę prižiūrėjo du darbininkai, o nutiesta elektros linija apšvietė dvaro parką ir rūmus.

1991 m. patvirtintas dabartinis Joniškio miesto herbas, kuris lyg ir atkartoja istorinį, 1616 m. liepos 4 d. suteiktą, miesto herbą. Dabartiniame, kaip ir senajame herbe – arkangelas šv. Mykolas, nugalintis slibiną. 1970 m. buvo sukurtas kitas miesto herbas, kuriame vaizduotas ištiesintas dalgis ir dvi auksinės aštuonkampės žvaigždės.

Šią dieną pasaulyje

Pasaulinė hemofilijos diena. Nuo 1989 m. minima diena siekia atkreipti į visų kraujo krešėjimo problemų turinčių žmonių bėdas – 75 proc. jų pasaulyje nesulaukia reikiamo gydymo.

Gabone – Moterų diena. Irakiečiai mini Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos dieną. Kuba galbūt jau ir nebe taip džiugiai švenčia pergalės prieš kontrrevoliucionierius dieną, o Sirija džiūgauja minėdama nepriklausomybės metines – Evakuacijos dieną (1946 m. šalį paliko paskutinis Prancūzijos kareivis).

1397 m. Geoffrey Chauceris karaliaus Ričardo II dvare pirmą kartą skaitė savo „Kenterberio istorijas“. Knyga, sudaryta iš įsivaizduojamų piligrimų pasakojimų, kurie keliaudami varžosi, kas paseks įdomesnę istoriją ir laimės nemokamas vaišes pakeliui namo. „Kenterberio istorijos“ tapo tikru anglišku „Dekameronu“, sarkastiškai atskleidžiančiu to laikotarpio visuomenės ir ypač dvasininkijos ydas.

1492 m. Ispanija su Kristoforu Kolumbu sudarė Santa Fe sutartį, pagal kurią jis įsipareigojo rasti naują kelią į Indiją ir atgabenti prieskonių. Indijos jis taip ir nepasiekė, bet indėnų ir prieskonių rado.

1897 m., anot vėliau paskleistų gandų ir straipsnio „Dallas Morning News“, 6 val. ryto į Auroros miestelio (Teksasas, JAV) teisėjo sklype stovėjusį malūną atsitrenkė ateivių kosminis laivas. NSO pilotas „marsietis“ žuvo vietoje ir pagal visas krikščioniškas tradicijas buvo palaidotas miestelio kapinėse, nepažymėtame kape. Dabar manoma, kad šis įvykis buvo išsigalvotas, kad bent šiek tiek išpopuliarintų mirštantį Auroros miestelį. Pavyko.

1952 m. Amerikos verslininkas Harisas F. Klemfusas savo įmonėje įsteigė Sekretorės dieną. Jos metu visos įmonės moterys būdavo išvaduojamos nuo rutininio darbo. Šventė  paplito visame pasaulyje ir trečiasis balandžio trečiadienis netgi tapo biuro administratorių profesine švente.

1961 m. apie 2,1 tūkst. JAV apmokytų Kubos emigrantų išsilaipino Kiaulių įlankoje (Kuba), ketindami nuversti Fidelio Kastro režimą. CŽV parengta operacija beviltiškai žlugo – perversmininkai susidūrė su gerai ginkluota ir sovietų apmokyta Kubos armija, per 72 val. buvo apsupti ir paimti į nelaisvę. Vėliau Kuba belaisvius grąžino JAV mainais už vaistus ir maistą. Incidentas tik padidino Fidelio Kastro populiarumą ir pagreitino Sovietų Sąjungos atominių raketų įrengimą „laisvės saloje“.

1969 m. JAV teismas pripažino Jordanijos pilietį Sirhaną Sirhaną kaltu nužudžius JAV senatorių, pagrindinį demokratų partijos kandidatą į prezidentus, Robertą F. Kennedy (jaunesnįjį 1963 m. nužudyto JAV prezidento J. F. Kennedy brolį). S. Sirhanas vis dar atlieka bausmę iki gyvos galvos.

1975 m. raudonieji khmerai užėmė Kambodžos sostinę Pnompenį ir nuvertė šalies vyriausybę. Prasidėjo ketverius metus trukęs „Kambodžos komunizmo“ statymas, kurio metu šalyje prasidėjo genocidas ir buvo nužudyta nuo 1 iki 3 mln. žmonių. Revoliucionierių lyderis Pol Potas buvo įsitikinęs, kad greičiausias būdas pastatyti komunizmą – tai paversti visus žmones valstiečiais ir atsisakyti išsilavinimo, tad vien už akinių nešiojimč buvo žudoma. Pats Pol Potas taip ir mirė niekada neteistas už savo nusikaltimus.

1986 m. pasibaigė 335 metus trukęs karas tarp Olandijos ir Scilio salų (salos prie pietryčių Anglijos krantų). Tiesa, per vieną ilgiausių karų pasaulio istorijoje nebuvo iššautas nė vienas šūvis, o truko jis taip ilgai, nes niekas nepasivargino pasirašyti taikos sutarties. Tik 1985 m., kai Scilio salų meras Royjus Duncanas kreipėsi į Olandijos ambasadą Londone, prašydamas paneigti mitą, kad tarpusavio karas vis dar tęsiasi, paaiškėjo, kad… karas tikrai tęsiasi.

Šiandien galima užsiimti lakoniškąja japonų poezija – kuo mes blogesni už amerikiečius, kurie švenčia Nacionalinę haiku dieną? Na, o nemėgstantys beprasmiškai aušinti burnos, arba, atvirkščiai, tik tuo ir užsiimantys, šiandien gali minėti beprasmio plepėjimo dieną – Be! Be! Be! Dieną. Kadangi taip ir nesupratome, ar minint ją reikia demonstruoti pakantumą plepiams, ar kuo greičiau juos nutraukti, elkitės, kaip norit. Tik be kumščių – liežuvis žeidžia skaudžiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.