Dublino lietuviai Žalgirio mūšį minėjo pristatydami bajorų herbus

Šių metų liepos 15d., sekmadienį, Dublino lietuviai Šv. Andriejaus bažnyčioje paminėjo Žalgirio mūšio dieną. Buvo aukojamos šv. mišios už Tėvynę Lietuvą. Po šv. mišių pristatyti bajoriški herbai, kurių atstovai, manoma, galėjo būti šių garsių ir lemtingų kautynių dalyviai. Herbus, kunigo Egidijaus Arnašiaus įkvėptas, stilizavo Airijos lietuvis, Vyčio Kryžiaus ordino pirmųjų kovų už Lietuvos nepriklausomybę kavalierių palikuonis ir laisvės kovų dalyvio sūnus, skulptorius Darius Miliauskas. Užaugęs ir subrendęs šventoje žemaičių žemėje, Plungėje ir Telšiuose, paskutinį dešimtmetį savo kūrybines galias įprasmina įvaldydamas Airijos akmenį smaragdinės salos viduryje. Jo specializacija – keltų kryžiai.

Kun. Egidijus Arnašius ir skulptorius Darius Miliauskas su herbais (iš kairės) "Liubičius", "Danskietis" ir "Ereliukas".<br>E. Slivinskas
Kun. Egidijus Arnašius ir skulptorius Darius Miliauskas su herbais (iš kairės) "Liubičius", "Danskietis" ir "Ereliukas".<br>E. Slivinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Egidijus Arnašius

Jul 23, 2012, 4:05 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:24 PM

Per šventę herbai pagerbti šalia lietuviškos trispalvės vėliavos. Pasirodo, neatsitiktinai. Kaip rašoma Violetos Rutkauskienės straipsnyje “Mūsų trispalvė: šis tas ir kai kas daugiau”, jau 16 a. Žygimanto Augusto ir vėlesnių Lietuvos valdovų laikais prie svarbių dokumentų Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje tvirtinami antspaudai buvo perrišami trispalve, geltonos, žalios ir raudonos spalvos, susukta šilkine virvele.  

Varšuvos Karalių rūmuose yra saugoma 1605 m. nežinomo dailininko spalvota kompozicija, vaizduojanti Žygimanto III Vazos ir Konstancijos Austrijietės vestuvių parado įvažiavimą į Krokuvą. Vestuvių parade žygiuojanti Abiejų Tautų jungtinė sparnuotųjų lietuvių ir lenkų raitelių kariuomenė pavaizduota su išskirtinėmis vėliavomis: lenkų kariai su baltos ir raudonos spalvos deriniais išpuoštomis vėliavomis, lietuviai raiteliai – su geltonos, žalios ir raudonos spalvos trikampėmis vėliavomis. Kitame epizode žygiuojantis pėstininkų lankininkų (šaulių) pulkas neša keturias vėliavas, iš kurių net dviejose naudojamas geltonos, žalios ir raudonos spalvos derinys, pasikartojantis dešimtyje ar vienuolikoje juostų. Po šiomis vėliavomis matomas būgnininkas, žygiuojantis su raudonos spalvos būgnu, kurio centre yra baltas lietuviškas raitelis – Vytis. Karių uniformos tamsiai žalios spalvos, prie jų geltoni krepšiai strėlėms sudėti, kepurės išpuoštos ryškiai geltonos, žalios ir raudonos spalvos plunksnomis.

Herbai „Liubičius“ („Lubicz“) ir „Ereliukas“ („Szaszor“) minimi jau nuo 14 a. Herbas „Danskietis“ („Dantiscus“) žinomas nuo 16 a. pradžios - žymaus tų laikų humanisto, Lietuvos ir Lenkijos diplomatijos tėvo, poeto ir Varmijos vyskupo princo Johannes Dantiscus, kilusio nuo Gdansko, vardu.

Įsidėmėtina, kad kai kurie garsūs „Liubičiaus“ herbo atstovai yra gerai žinomi ir Lietuvos žmonėms. Tai Oskaras Vladislovas-Liubič-Miloš-Milašius (1877-1939) - lietuvių poetas, rašęs prancūzų kalba, ir Česlovas Milošas (1911-2004) - lietuvių kilmės lenkų rašytojas, poetas, literatūros mokslininkas, Nobelio literatūros premijos laureatas.

Stanislovas Moniuška (1819-1872) - lenkų tautinės operos tėvas, bemaž 20 metų gyvenęs ir kūręs Vilniuje. Jo muzikoje atsispindi LDK gyvenusių tautų kultūrinis paveldas.

Pristatyti herbai, sukurti išoriniam jų eksponavimui. Tinkama vieta - tai lauko erdvės prie paradinių namų durų ir vartų. Herbo esmė - svečią sudrausminti ir tinkamai nuteikti pagarbiai elgtis šeimininko namuose.

Šventėje dalyvavo ir svečių - žurnalistas iš Lietuvos Audrys Antanaitis, Lietuvos žurnalistų sąjungos vado pavaduotojas, atvykęs su keletu plunksnos bendradarbių į esperanto kalbos suvažiavimą Airijoje, Galway mieste. Taip pat dalyvavo gausus Airijos lietuvių bendruomenės pulkelis su bendruomenės pirmininku dr. Arūnu Teišerskiu priešakyje, su svečiais mokytojais iš Lietuvos. Lietuvos atstovybę Dubline pagarbiai atstovavo Ypatingoji Lietuvos ambasadoriaus patarėja Audronė Markevičienė.

Dar liepos mėnesio pabaigoje herbai „Liubičius“ ir „Ereliukas“ iškeliaus į Lietuvą, į šių herbų atstovų ir užsakovų namus. Tai Žygimanto Valio, teisininko, kilusio iš Šiaulių krašto bajorų Choromanskių palikuonio, ir Jono Ragausko, LBKS vadovo, namus. O herbas „Danskietis“ lieka Airijoje, nes šio herbo atstovas šiuo metu gyvena Dubline.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.