Vilniečiai skaitė gete kalėjusių žydų vardus

Lietingą ir niūrų sekmadienį, Lietuvos žydų

Sekmadienį, Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną, Vilniuje skaitomi getuose kalėjusių žydų vardai.<br>J. Stacevičius
Sekmadienį, Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną, Vilniuje skaitomi getuose kalėjusių žydų vardai.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 23, 2012, 3:16 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:23 PM

Pasak Holokausto aukų vardų skaitymo iniciatorių, renginiais siekiama pagerbti žuvusiuosius ir gaivinti visuomenės atmintį. Skaityti buvo kviečiami visi norintys.

Organizatoriai kviečia surengti skaitymus ir kituose miestuose, miesteliuose ir kaimuose, taip pat uždegti žvakutes žudynių vietose, kurių Lietuvoje yra apie 200.

Vieši getuose kalintų žmonių vardų skaitymai Lietuvoje vyks antrą kartą. Pernai Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje tūkstančiai vardų buvo skaitomi penkiolika valandų nuo ankstaus ryto iki vėlaus vakaro.

Oficialus minėjimas Paneriuose, kur buvo nužudyta apie 70 tūkst. žydų, vyks pirmadienį.

Per holokaustą naciai, dažnai talkinami vietos kolaborantų, nužudė apie 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų.

Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena rugsėjo 23-ąją minima pažymint Vilniaus geto likvidavimą tą dieną 1943 metais.

Prie geto vartų - paroda „Nuotraukos iš Vilijampolės geto“ Lietuvos žydų genocido dienai atminti Lietuvos Sąjūdžio Kauno taryba kartu su asociacija „Kovo 11-osios gatvės bendrija“ Vilijampolėje, prie buvusių geto vartų surengė parodą „Nuotraukos iš Vilijampolės geto“. Parodoje eksponuojamos nuotraukos iš žydų gyvenimo, padarytos prieš iškeliant juos gyventi į Kauno getą ir to laikotarpio dokumentai. Parodos atidarymo kalboje Lietuvos Sąjūdžio Kauno tarybos pirmininkas dr. Raimundas Kaminskas pabrėžė, kad geto istorija yra Kauno ir Lietuvos istorija, kurią turime prisiminti, įvertinti ir atiduoti tinkamą pagarbą visiems žydams, ypač tiems, kurie prisidėjo prie Lietuvos valstybės kūrimo. R. Kaminskas pasiūlė aiškiai įvertinti nacių ir sovietų kolaborantus ir jų žalą Lietuvos valstybei ir visuomenei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.