LDK istorijos slėpiniai atsivėrė internete (2 video)

Nuo šiol kiekvienas interneto vartotojas naršyklėje galės susipažinti su Lietuvos didžiosios kunigaikštystės (LDK) istorija, pristatyta šiuolaikinėmis priemonėmis ir kalba. Projektas „Orbis Lituaniae“ – tai beveik septyni šimtai trumpų iliustruotų pasakojimų apie įvairialypę LDK visuomenę, kultūrą, politiką ir kasdienybę.

Kaltūnas.<br>ldkistorija.lt
Kaltūnas.<br>ldkistorija.lt
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-11-15 16:33, atnaujinta 2018-03-15 10:09

„Vis daugiau valstybių savo kultūrinį ir istorinį paveldą pristato elektroninėje erdvėje, siekiant sudominti smalsų, bet užimtą šiuolaikinį žmogų. Jaunimo apklausų rezultatai rodo, kad vienas įdomiausių Lietuvos istorijos tarpsnių yra LDK, tačiau būtent apie jį internetinėje erdvėje informacijos ir trūko.

Svetainė ir užpildo šį informacijos trūkumą – jos lankytojas po istoriją gali keliauti tarsi po labirintą, vis atrasdamas naujų, intriguojančių LDK gyvenimo detalių“, - pastebi projekto „Orbis Lituaniae“ vykdantysis direktorius Žygimantas Jančoras.

Pasak projekto autorių, „Orbis Lituaniae“ bus ko pasisemti ir tiems, kurie išmano LDK istoriją, ir beveik nieko apie ją nežinantiems, tačiau žingeidiems praeities naršytojams: juk istorija nėra vien tik politika ir karai.

„Nesiekėme kurti enciklopedinio vaizdinio, o kaip tik norėjome pateikti kuo daugiau mažai girdėtų temų, kurių nėra įprastiniuose vadovėliuose ar mokslo darbuose. Todėl specialiai tinklapiui sukurtuose tekstuose skaitytojas susipažins su LDK bastūnais, jų nuotykiais, neįprastomis kasdienybės detalėmis ir net nevidonais“, - žada Vilniaus universiteto istorikas doc. dr. Eugenijus Saviščevas.

Taip pat svetainėje ldkistorija.lt talpinama itin vertinga nuskaitmeninta Vilniaus universiteto auklėtinio profesoriaus Joachimo Lelevelio kartografijos kolekcija. Iki šiol norintys dirbti su 500 metų senumo žemėlapiais turėjo atvykti į Vilniaus universiteto biblioteką, norimus leidinius užsisakyti iš anksto, juos vartyti tik retų spaudinių skaitykloje. Dabar šis procesas tapo daug lengvesnis, nes internetinėje svetainėje šiuos retuosius atlasus galės vartyti kiekvienas.

Ateityje planuojama puslapį praturtinti papildomomis funkcijomis: sukurti istorinę laiko juostą bei mobiliojo telefono aplikaciją.

Taip pat tikimasi svetainę išversti ir į anglų kalbą, kad su Lietuvos didžiosios kunigaikštystės istorijos laikotarpiu galėtų susipažinti ir tarptautinė bendruomenė.

Projektą „Orbis Lituania“ įgyvendino Vilniaus universitetas kartu su internetinių sprendimų įmonėmis „Gaumina“ ir „Sintagma“.

Neseniai startavęs tinklapis jau sulaukė pripažinimo: „Orbis Lituaniae“ įvertintas Metų skaitmeninių kūrybinių industrijų apdovanojimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.