Šaltis koją kišo ir Napoleono armijos atsitraukimo aktoriams

Po Rumšiškėse įkurto Lietuvos liaudies buities muziejaus sodybas šeštadienį nuo ryto lakstė senovinėmis prancūzų, rusų, lenkų ir lietuvių karinėmis uniformomis vilkintys kariai, aidėjo kurtinantis patrankų bei muškietų griausmas, girdėjosi žirgų žvengimas ir ant jų sėdinčių vadų įsakymai. Pavakare muziejaus Miestelio aikštėje įvyko lemtingos kautynės, kurios priminė tikrą karą.

Rumšiškėse buvo atkurtas Napoleono armijos atsitraukimas iš Rusijos per Lietuvą.<br>L. Pileckas
Rumšiškėse buvo atkurtas Napoleono armijos atsitraukimas iš Rusijos per Lietuvą.<br>L. Pileckas
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jan 19, 2013, 5:41 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 4:37 PM

Tai - gyvosios istorijos mylėtojų surengta inscenizacija „Prancūzų atsitraukimas iš Maskvos“, skirta paminėti prieš 200 metų prancūzų karvedžio Napoleono Bonaparto didžiosios armijos likučių traukimąsi iš Rusijos per Lietuvą.

„Šis atsitraukimas – istoriškai svarbus įvykis po nesėkmingo prancūzų ir bandymo užimti Maskvą 1812 metais. Lietuvai šiame etape buvo skirtas globėjiškas vaidmuo – atkurti išretėjusios Napoleono armijos gretas, papildyti jų maisto atsargas. Deja, išskėstomis rankomis čia jų niekas nesutiko“, - aiškino vienas mūšio inscenizacijos organizatorių Kauno pavieto laisvųjų šaulių vadas Vaidotas Valavičius.

Inscenizuota kova atspindėjo kaip nuvargę, sušalę ir išbadėję vieno prancūzų kariuomenės dalinio kariai ties Rumšiškių miesteliu tikisi persikelti per užšalusį Nemuną. Tačiau čia juos pasitinka muškietomis, kardais ir patrankomis apsiginklavę lietuviai, o iš šonų atakuoja kazokai ir reguliarioji Rusijos kariuomenė.

Mūšio rekonstrukcijoje dalyvavo apie šimtas istorijos klubų narių iš Lietuvos ir Lenkijos.

„Labai laukėme rekonstruktorių iš Rusijos ir Baltarusijos, kurie buvo prižadėję atvykti į Rumšiškes. Tačiau prieš pat renginį jie dalyvauti atsisakė dėl spaudžiančio šalčio“, - pasakojo V. Valavičius.

Istorikas tvirtino, jog ši žiema labai primena tą, kuri tvyrojo ir per prancūzų traukimąsi. Tuomet termometro stulpelis Lietuvoje buvo nukritęs 20 laipsnių žemiau nulio. Nors kasmet atkuriamas mūšis įprastai sutraukdavo minias smalsuolių, šįkart jų buvo nedaug. Po mūšio inscenizacijos istorikų klubų nariai mėgavosi ant laužo paruošta vakariene.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.