Lietuva mini Vilniaus geto likvidavimo 70-metį

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 5 tūkst. žydų.

Holokausto aukų pagerbimo ceremonija vyko Aukštųjų Panerių memoriale.<br>D.Umbraso nuotr.
Holokausto aukų pagerbimo ceremonija vyko Aukštųjų Panerių memoriale.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 23, 2013, 1:32 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:02 PM

1941 metų rugsėjį įkurtas getas Vilniaus senamiestyje buvo likviduotas 1943 metų rugsėjo 23-24 dienomis.

Tėvo, motinos, sesers ir kitų giminaičių vardus ir pavardes sinagogoje perskaičiusi Fania Brancovskaja sakė, kad dabar Lietuvos sostinėje gyvena penki Vilniaus getą išgyvenę žmonės.

„Yra Izraelyje, Amerikoje, Australijoje, bet Vilniuje dabar yra penki žmonės, išgyvenę getą. Kai kurie buvo vaikai, gimę 1940 metais“, - pirmadienį sakė F.Brancovskaja.

„Aš iš geto išėjau rugsėjo 23 dieną, apie pusę devynių. Išėjusios jau matėme, kad atvažiavo automobiliai su kariuomene. Tada dar nežinojome, kad tai bus likvidavimas“, - prisiminė 91 metų moteris.

Vilniaus geto likvidavimo minėjimo renginiai Lietuvoje vyksta nuo praėjusio savaitgalio.

Vėliau pirmadienį Prezidentūroje įvyks „Žuvančiųjų gelbėjimo kryžiaus“ apdovanojimų ceremonija, kurioje prezidentė Dalia Grybauskaitė pagerbs žydus gelbėjusius žmones.

Holokausto aukų pagerbimo ceremonija vėliau vyks Aukštųjų Panerių memoriale, kurioje dalyvaus premjeras Algirdas Butkevičius, kultūros ministras Šarūnas Birutis, Izraelio ambasadorė. Kadišą už mirusiuosius sakys buvęs Vilniaus geto kalinys Simonas Malkesas.

Vakare Vilniaus kongresų rūmuose įvyks IV pasaulio litvakų kongreso atidarymas ir iškilmingas minėjimas, skirtas Vilniaus geto 70-osioms likvidavimo metinėms atminti, kuriame taip pat dalyvaus prezidentė.

Vilniuje šiai progai atidarytos kelios parodos, Seime pristatyta Viliaus Kavaliausko knyga apie žydų indėlį į nepriklausomos Lietuvos kūrimą.

Į minėjimo renginius į Vilnių atvyko ir nemažai užsienyje gyvenančių žydų, kurie turi šaknų Lietuvoje.

„Mano seneliai gimę Lietuvoje - vienas Biržuose, o kitas, kaip manome, Vilniuje“, - sakė į renginį sinagogoje atvykęs 56 metų Josephas Rabie iš Pietų Afrikos Respublikos.

„1941 metų rugpjūčio 8 dieną Biržuose gyveno 2500 žydų. Tą patį vakarą žydų skaičius buvo nulis“, - sakė J.Rabie. Jo seneliai, kurie gyvendami Lietuvoje turėjo Rebe pavardę, Holokausto siaubo nepatyrė - iš Lietuvos išvyko dar 19 amžiaus pabaigoje.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Vilniuje žydai sudarė apie trečdalį miesto gyventojų, miestas buvo svarbus žydų kultūros centras.

Vykstant karui naciai Lietuvoje, dažnai padedami lietuvių kolaborantų, išžudė 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų.

Už žydų gelbėjimą Pasaulio teisuoliais yra pripažinti per 800 lietuvių.

„Šiandien minime tragišką mums Lietuvos žydų genocido aukų paminėjimo dieną, tačiau, kita vertus, mes sakome, kad mes esame čia, esame gyvi, o mūsų bendruomenė turi optimistinę ir gerą ateitį“, - pirmadienį sakė Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 5 tūkst. žydų.

Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiai įteikti 47 žydus gelbėjusiems asmenims 

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Žydų genocido atminimo dienos proga įteikė Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius 47 asmenims, kurie Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjo žydus nuo nacių genocido. 

Šalies vadovė už Lietuvos žydų bendruomenės telkimą ir Lietuvos žydų paveldo išsaugojimo puoselėjimą ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiais taip pat apdovanojo Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkę Fainą Kukliansky ir Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorių, rašytoją, publicistą Jašą Marką Zingerį. 

„Kiekvienų metų rugsėjį, Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną, pažvelgiame tiesai į akis ir dar kartą liudijame žydų tautos tragediją, kuri yra ir mūsų tragedija. Tai - šiurpi ir slegianti tikrovė, kuri niekada nepasiliks praeityje, neišsitrins iš mūsų atminties. Šią tikrovę privalome permąstyti vėl ir vėl, suprasti, kas ir kodėl atsitiko, nes nesuvokta praeitis skaudžiai atsiliepia dabartyje“, - pirmadienį Žūvančiųjų gelbėjimo kryžių įteikimo ceremonijoje kalbėjo D.Grybauskaitė. 

„Šiandien pagerbiame žmones, daugumos kurių jau nebėra tarp mūsų. Jie padėjo išgyventi savo kaimynams, draugams ar visai nepažįstamiems žmonėms, pasmerktiems mirčiai. Jie drąsiai gelbėjo žydus, padėjo jiems slėptis, dalinosi duonos kąsniu, buvo tėvai našlaičiais likusiems žydų vaikams. Tai - žmogiškumo pavyzdys, į kurį turėtumėme lygiuotis visi“, - sakė prezidentė. 

Vykstant karui naciai Lietuvoje, dažnai padedami lietuvių kolaborantų, išžudė 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų. 

Už žydų gelbėjimą Pasaulio teisuoliais yra pripažinti per 800 lietuvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.