Istoriko A.Bumblausko pastaba išprovokavo tremtinių diskusiją

Profesoriui Alfredui Bumblauskui juoką sukėlęs užrašas ant Šiaulių geležinkelio stoties sienos, kad iš šios stoties 1940–1990 metais buvo tremiami tūkstančiai kraštiečių, turėtų būti pakeistas kitu, labiau istorinę tiesą atspindinčiu užrašu.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Oct 3, 2013, 5:21 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:48 PM

Tokį sprendimą po aštrių diskusijų priėmė Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (LPKTS) Šiaulių skyriaus tarybos ir valdybos nariai.

Lentelė su užrašu: „Iš šios stoties 1940–1990 m. buvo tremiami tūkstančiai kraštiečių ilgai kančiai, vargams, mirčiai“ – ant Šiaulių geležinkelio stoties sienos tuomečio LPKTS Šiaulių skyriaus pirmininko Česlovo Dirkės iniciatyva buvo pakabinta dar 1998 metais.

Užrašas istorikui sukėlė šypseną

Nors tokio užrašo teisingumas kėlė abejonių ne vienam jį perskaičiusiam žmogui, diskusija kilo, kai apie tai viešai prabilo praėjusį savaitgalį Šiauliuose lankęsis profesorius A.Bumblauskas.

Kartu su kolegomis į Šiauliuose vykusį III Lietuvos istorikų suvažiavimą atvykęs A.Bumblauskas nustebo perskaitęs užrašą, kad tūkstančiai tremtinių iš šios stoties buvo vežami iki pat 1990 metų.

„Masiniai trėmimai baigėsi mirus Stalinui 1953 metais. Galbūt užrašo autoriai norėjo parašyti apie sovietinę okupaciją, o gal lentelėje pritrūko vietos.

Kai žmonės persistengia, išeina juokinga. Man tokie dalykai daugiau kelia juoką, o ne pyktį dėl istorinių faktų iškraipymo.

Tačiau, jei jau tremtiniai žada šį užrašą pataisyti, tai tegul pataiso“, – portalui lrytas.lt savo nuomonę išsakė A.Bumblauskas.

Pataisymui reikia pinigų ir laiko

„Keisti lentelę ar palikti ją tokią, kokia yra, svarstėme ir taryboje, ir valdyboje.

Diskusija buvo aštroka, tačiau galiausia nusprendėme, kad užrašą reikia taisyti, nes masiniai trėmimai baigėsi 1953 metais, nors pavienių trėmimų būta ir vėliau“, – sakė trejus pastaruosius metus LPKTS Šiaulių skyriui vadovaujanti Valerija Jokubauskienė.

Kada bus pakeista lentelė, pirmininkė neprognozavo, nes „pataisymui reikia laiko ir pinigų“.

Represijos vyko iki 1990 metų

Buvęs LPKTS Šiaulių skyriaus pirmininkas Č.Dirkė, kurio iniciatyva prieš 15 metų ant Šiaulių geležinkelio sienos ir atsirado ši lentelė, tvirtino, kad nieko keisti nereikėtų.

„Taip, devintajame dešimtmetyje tūkstančiais nebetrėmė, bet pavieniai žmonės vos ne kas mėnesį buvo išvežami vagonais.

Kam kas mėnesį į stotį atriedėdavo Stolypino vagonas? Ką jis vežiojo? Vištas? Sovietmečio pabaigoje apie politinius kalinius nebekalbėta, politinis fonas būdavo pridengiamas kriminaliniais reikalais. Ir tokių žmonių buvo daug. O kiek kareivėlių buvo sugaudyta ir išvežta iš Lietuvos per prievartą?!

Lietuvos žmonės buvo represuojami iki pat 1990 metų. Apie tai ir byloja ant Šiaulių geležinkelio stoties kabanti lentelė. Todėl jos keisti tikrai nereikėtų“, – savo nuomonės laikėsi Č.Dirkė.

Profesoriaus A.Bumblausko teigimu, kalinių išvežimas iš Lietuvos negali būti laikomas trėmimu.

„Istorinėje literatūroje pavienių žmonių trėmimai nėra taip interpretuojami, kad trėmimų chronologiją butų galima ištęsti iki 1990 metų“, – tvirtino A.Bumblauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.