„Krištolinės nakties“ pogromų metines minės ir „Twitter“

Holokaustą išgyvenę

Vokietija ruošiasi paminėti „Krištolinės nakties“ metines.<br>wikipedia.org nuotr.
Vokietija ruošiasi paminėti „Krištolinės nakties“ metines.<br>wikipedia.org nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 9, 2013, 1:54 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:00 PM

Vieno centrinio renginio Vokietijoe nebus - visą savaitgalį vyks daug mažesnių minėjimų, tai ir sukrečiantys meno projektai, iniciatyvos socialiniame tinkle „Twitter“ ir tylūs budėjimai.

Per lapkričio 9–10 dienomis vykusius išpuolius naciai ir jų parankiniai siaubė žydų verslo įmones visoje Vokietijoje, padeginėjo sinagogas ir suėmė apie 30 tūkst. žydų vyrų, kurie buvo išsiųsti į koncentracijos stovyklas.

Bent 90 žydų buvo nužudyti per tą smurto orgiją, kuri, pasak istorikų, paskatino nacius imtis masinių žudynių, kad būtų išnaikinti visi žydai Europoje.

Vokietijos centrinės žydų tarybos vadovas Dieteris Graumannas sakė, jog tikisi, kad vokiečiai, minėdami tų įvykių metines, išreikš „nuoširdų, jausmingą susirūpinimą“, taip pat paragino išlikti budriems dėl teberusenančios neapykantos.

„Išvada, kurią turime padaryti, yra paprasta ir aiški: mes niekada nebesileisime, kad būtume puolami dėl mūsų judaizmo. Niekada nebesileisime, kad mus baugintų“, – jis sakė laikraščio „Neue Osnabruecker Zeitung“ šeštadienio numeriui.

Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas ketina pareikšti pagarbą netoli Berlyno esančiame rytiniame Ėbersvaldės mieste stovėjusios sinagogos, kuri buvo sunaikinta per „Krištolinės nakties“ pogromus, vietoje. Dabar ten kuriamas naujas memorialas, kurį sudarys atidengti sinagogos pamatai ir naujai pasodinti medžiai.

Vėliau prezidentas išvyks į netoliese esantį Frankfurto prie Oderio miestą, kur pasakys kalbą prieš prasidedant memorialiniam koncertui.

Berlyno bažnyčios planuoja tylias eitynes į sudegintos sinagogos vietą sostinės centre;jose dalyvaus ir miesto meras Klausas Wowereitas.

K.Wowereitas vėliau pasakys kalbą atminimo renginyje, organizuojamame sostinės žydų bendruomenės, kuriame dalyvaus Izraelio ambasadorius Yakovas Hadasas-Handelsmannas.

Tačiau šios metinės taip pat paskatino neįprastų atminimo iniciatyvų.

„Twitter“ paskyroje @9Nov38, įkurtoje praeitą mėnesį istoriko Moritzo Hoffmanno ir pavadintą „75 metai – šiandien“, pateikiama istorinių liudijimų apie anuomet vykusias represijas.

„Saulėtekis Kaselyje. Gatvėse mažai žmonių, bet daug stiklo šukių ir sudaužytų baldų priešais daugiau nei 20 parduotuvių“, – rašoma vienoje žinutėje.

Ši paskyra pritraukė jau per 4 200 sekėjų, o organizatoriai sakė, jog tikisi per socialinius tinklus pasiekti jaunąją vokiečių kartą.

Tuo tarpu apie 120 Berlyno parduotuvių savo vitrinas apklijavo lipnia plėvele, vaizduojančia išdaužytų stiklų kontūrus, primindamos apie niokojimą, nukreiptą prieš žydus prekeivius.

Tokių vitrinų daugiausia Berlyno centriniuose rajonuose, kuriuose nacių riaušininkai labiausiai siautėjo 1938-aisiais. Tarp šios akcijos dalyvių bus garsiausias Vokietijos prekybos centras „KaDeWe“.

Berlyniečiai taip pat raginami savo rajonuose nublizginti Holokausto aukų atminimui skirtas šaligatvio trinkeles.

Šios nedidelės grindinio trinkelės su pritvirtintomis bronzinėmis lentelėmis, ant kurių užrašyti Holokausto aukų vardai, matomos prie namų, kurie buvo paskutinės žinomos nužudytų žydų buveinės. Ant šių trinkelių taip pat įrašytos aukų gimimo datos ir faktai apie jų deportavimą.

Sostinės žurnalai išspausdino skelbimus apie šią akciją, pridėdami nedideles šluostes, kuriomis savanoriai galės nublizginti tas bronzines lenteles.

Tuo tarpu ekskursijų gidai pasakos gyventojams apie žydų gyvenimo centrus, veikusius Berlyne prieš Holokaustą.

Ruošiantis atminimo renginiams, viena ataskaita, paskelbta penktadienį Europos Sąjungos (ES) Pagrindinių teisių agentūros (PTA), parodė, kad antisemitizmas per pastaruosius penkerius metus išryškėjo visoje Europoje, skatinamas socialinių tinklų ir failų dalijimosi portalų.

Praėjusią savaitę Vokietijos kanclerė Angela Merkel paragino vokiečius likti budrius dėl antisemitizmo keliamų pavojų, sakydama, kad „Krištolinė naktis“ buvo „vienas tamsiausių momentų Vokietijos istorijoje“.

Nors ji gyrė klestinčią Vokietijos žydų bendruomenę, kurią dabar sudaro daugiau nei 200 tūkst. žmonių, kanclerė apgailestavo, jog „tikrovė tokia, kad jokia žydų institucija negali būti palikta be policijos apsaugos“.

Tuo tarpu Austrijoje, kurioje išpuolių prieš žydus taip pat padaugėjo, kai šalį aneksavo nacistinė Vokietija, prezidentas Heinzas Fischeris sekmadienį sakys kalbas per ceremonijas, organizuojamas žydų bendruomenės.

Insbruko mieste vietos socialdemokratai planuoja surengti „antifašistines eitynes“ į pogromų vietas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.