Amerikiečio galvoje vis atgyja Perl Harboro pragaras

Herbas Weatherwaxas beveik kasdien specialiai jam sukonstruotu vežimėliu važinėjasi po JAV karinės bazės Perl Harbore lankytojų centrą. Svečių čia apstu, ypač pastarosiomis dienomis, artėjant 72-osioms japonų aviacijos smūgio bazei metinėms. Ir visus juos H.Weatherwaxas traukia lyg magnetas – mat ant galvos jis užsimaukšlinęs kepuraitę, ant kurios parašyta „Išgyvenęs Perl Harborą“, skelbia AP.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Dec 9, 2013, 3:36 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:06 PM

„Ateikite arčiau, nusifotografuosime“, – pakviečia smalsiai jį apžiūrinėjančią moterį Perl Harboro veteranas, ir netrukus jos šeima atsistoja prie H.Weatherwaxo vežimėlio nuotraukai.

Tokia beveik kiekviena 96 metų senolio diena. Jis dirba ties muziejumi po atviru dangumi, skirtu 1941 metų gruodžio 7 dieną nuskandinto JAV karo laivo „USS Arizona“ atminimui.

Buvęs elektrikas – vienas iš keturių buvusių nuskendusio laivo įgulos narių, kurie dabar bendrauja su į istorinę JAV karinę bazę, kurios užpuolimas privertė JAV paskelbti karą Vokietijai ir Japonijai, atvykstančiais lankytojais.

„Žmonės mėgsta su įvairių tragedijų liudininkais pabendrauti tiesiogiai, – sako H.Weatherwaxas. – O man patinka susitikti su svečiais iš viso pasaulio. Anądien bendravau su atvykusiaisiais iš Naujosios Zelandijos, Kinijos.“

„Man tai yra pakankama priežastis toliau laikytis paviršiuje, – teigia vyras, kuris juokauja norintis, kad jo nuotrauka puikuotųsi visuose pasaulio namuose. – Šiaip galėčiau tiesiog atsisveikinti.“

1941-ųjų gruodžio 7-ąją JAV armijos eiliniui H.Weatherwaxui buvo 24 metai. Tą rytą jis nubudo išgirdęs garsius sprogimus, o pažvelgęs pro langą pamatė pajuodusį dangų.

Įsijungęs radiją, jaunas vyras išgirdo, kad Japonijos aviacija bombarduoja Havajus sudarančias salas. Visiems kariams buvo įsakyta žaibiškai atvykti į jiems priskirtus postus.

H.Weatherwaxas taip pat netrukus, jau skubėdamas į savo tarnybos vietą, išvydo liepsnojantį „USS Arizona“ ir ant šono pasvirusį kitą karo laivą „USS Oklahoma“.

Tądien japonai nuskandino arba smarkiai apgadino iš viso 21 JAV laivą, taip pat apkirpo sparnus 320 lėktuvų. Maždaug 2,4 tūkst. jūreivių, jūrų pėstininkų ir kariškių žuvo.

Pam Johnson, vienoje Honolulu mokykloje mokanti šeštokus, tvirtina, kad susitikimas su H.Weatherwaxu itin sužavėjo jos mokinius. Esą 12-mečiai niekaip nesidomėjo istorija, bet, iš arti pamatę ir pasikalbėję su japonų atakos veteranu, jau pareiškė norintys skaityti daugiau apie Perl Harborą.

„Herbas mums labai padėjo. Vien pasivaikščiojimo lankytojų centro salėse nebūtų užtekę. Tai jiems buvo geriausia pamoka šiais metais“, – teigia P.Johnson.

„Čia savanoriausiu tol, kol fiziškai galėsiu. Žmonėms vis primenu: „Jei čia grįšite po pusketvirtų metų, man jau bus 100 metų“, – sako H.Weatherwaxas.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.