Omonininkai nuolat baugino Lietuvos pasienio postų pareigūnus

Teismas bylos nagrinėjimą tęs ketvirtadienį.

Medininkų posto tragedija.<br>P.Lileikio nuotr.
Medininkų posto tragedija.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 21, 2014, 8:17 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:19 PM

„Stok, šausiu!“, - nežinomo omonininko rusiškai pasakytus grasinimus trečiadienį prisiminė buvęs Medininkų kelio posto pareigūnas Alvydas Reketis.

Jis pripažintas nukentėjusiuoju buvusių Vilniaus sovietų specialiosios paskirties milicijos OMON vadų Boleslovo Makutynovičiaus ir Vladimiro Razvodovo baudžiamojoje byloje.

A.Reketis bylą nagrinėjančiam Vilniaus apygardos teismui pasakojo apie 1991 metų gegužės 24-osios įvykius.

„Postai buvo užpuldinėjami nuo sausio. Vakare į pasieniečių telefoną paskambinio moteriškas balsas, pasakė, kad dega vienas iš postų“, - pasakojo buvęs pareigūnas.

Jis susikrovė dokumentus ir perėjęs kelią, pamatė, kad atvažiuoja automobiliai. Pamatęs kareiviškas uniformas, vyras nėrė į mišką. Nukentėjusiojo teigimu, tąkart postą užpuolė apie dešimt ginkluotų omonininkų.

Bėgdamas per brūzgynus, vyras susibraižė veidą. Iš posto bėgo ir kiti pareigūnai. Nespėję pasprukti Lietuvos pareigūnai poste buvo išrikiuoti, daužomi posto langai. Išvykdami omonininkai padegė postą, gaisrą vėliau užgesino ugniagesiai.

Lietuvos teisėsauga teigia byloje atskleidusi 16 Lietuvos pasienio postų užpuolimo, ginklų grobimo, žmonių sužalojimo bei apšaudymo epizodų 1991 metais.

Buvusių OMON vadų baudžiamoji byla dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui intensyviai nagrinėjama nuo šių metų balandžio 3-iosios, kai teismas nusprendė pradėti procesą kaltinamiesiems nedalyvaujant, kadangi jie vengia atvykti į posėdžius.

Gegužės21 d. teismas buvo surengęs du posėdžius - vieną ryte, kitą - popiet. Posėdžių metu buvo apklausiami nukentėjusieji - 1991 metais užpuldinėtuose postuose dirbę pareigūnai.

Byloje nukentėjusiaisiais ir civiliniais ieškovais pripažinti 39 asmenys.

Teismas bylos nagrinėjimą tęs ketvirtadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.