Istorijos sekliai surado gyvų Leonardo da Vinci giminaičių

Italų tyrėjai ketvirtadienį

Leonardo da Vinci.<br>Scanpix/REX nuotr.
Leonardo da Vinci.<br>Scanpix/REX nuotr.
Leonardo da Vinci.<br>Scanpix/REX nuotr.
Leonardo da Vinci.<br>Scanpix/REX nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 15, 2016, 2:17 PM, atnaujinta May 28, 2017, 8:22 PM

Istorikai Alessandro Vezzosi ir Agnese Sabato per spaudos konferenciją Florencijoje sakė suradę dabar gyvenančius XV amžiaus dailininko, inžinieriaus ir matematiko giminaičius, tarp kurių yra Italijos šiuolaikinio meno žvaigždė.

Tyrimo, kuris buvo pradėtas 1973-iaisiais, metu, buvo nustatyti 35 netiesioginiai Monos Lizos portreto autoriaus palikuoniai, tarp kurių yra italų kino, operos ir televizijos žvaigždė Franco Zeffirelli .

A.Vezzosi, Leonardo da Vinci muziejaus direktorius, ir A.Sabato, pirmininkaujanti tarptautinei L.da Vinci asociacijai, žurnalistams sakė, kad giminaičius nustatė išstudijavę daugybę dokumentų Italijoje, Prancūzijoje ir Ispanijoje.

Nebuvo jokių DNR pavyzdžių, nes 1519 metais mirusio L.da Vinci palaikai dingo per XVI amžiaus religinius karus, tačiau mokslininkai kruopščiai patikrino Bažnyčios, municipaliteto ir nuosavybės popierius, ir nubraižė genealoginį medį.

Pats L.da Vinci jokių vaikų neturėjo, bet jis turėjo daug brolių ir seserų, kurių palikuoniai ir buvo nustatyti.

Per ankstesnius bandymus atsekti L.da Vinci liniją buvo praleisti svarbūs dokumentai apie giminaites moteris, sakė jie.

Naujienos apie kraujo ryšius su šiuo italų eruditu, kuriam dažnai priskiriami nuopelnai dėl tokių išradimų kaip parašiutas ir sraigtasparnis, pribloškė Vinčio miestelio Toskanoje gyventojus, kurių daugelis apie tokią giminystę sužinojo vos kelios dienos prieš minėtą spaudos konferenciją.

„Mano motina Dina buvo teisi, ji pasakojo mums apie dokumentus ir laiškus, parašytus atvirkščiai, kuriuos galima perskaityti tik veidrodyje“, – dienraščiui „La Stampa“ sakė vienas L.da Vinci netiesioginių palikuonių Giovanni Calosi, tikriausiai turėdamas omenyje L.da Vinci polinkį rašyti veidrodiniu raštu.

„Mes niekada neteikėme reikšmės tiems dokumentams, kurie buvo prarasti ir parduoti. Tai, ką laikėme iš kartos į kartą perduodama legenda, pasirodo, yra tiesa“, – sakė G.Calosi, kuris su A.Vezzosi projektu pradėjo bendradarbiauti prieš devynerius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.