Pasaulinės reikšmės paminklo neatstatinėsime – nepageidauja Vilniaus žydų bendruomenė

Vaikus į pradinę Vytės Nemunėlio mokyklą Vokiečių gatvėje vedantys vilniečiai gali būti ramūs – mokyklos, kaip buvo žadėta, niekas negriaus ir vietoj jos Didžiosios sinagogos atstatinėti neketinama.

Prieš pradedant darbus šią vasarą Vokiečių gatvės kieme darbavosi archeologai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prieš pradedant darbus šią vasarą Vokiečių gatvės kieme darbavosi archeologai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2017, 8:00 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 3:40 AM

Savivaldybė parengė Didžiosios sinagogos aplinkos – didžiausio Vokiečių gatvės kiemo ir Žydų gatvės – sutvarkymo projektą.

Anksčiau vis buvo kalbama, kad šioje vietoje vietoj sovietmečiu pastatytos mokyklos bus atstatyta pokariu sugriauta Didžioji sinagoga, tačiau to visai nepageidauja Vilniaus žydų bendruomenė, nes tokiam pastatui šiuo metu nėra jokio poreikio.

Sutvarkys iš pagrindų

Iki 2019 metų daugiau kaip 15 tūkst. kvadratinių metrų plote bus atnaujintas Žydų gatvės grindinys, šaligatviai, įrengtas lauko apšvietimas, sutvarkyti želdynai.

Vokiečių gatvėje bus 12 požeminių atliekų konteinerių, atnaujintos vaikų žaidimų, treniruoklių ir krepšinio aikštelės, įrengta daugiau kaip 100 automobilių stovėjimo vietų.

Atsiras informacinis stendas su maketu, žymintis Didžiosios sinagogos vietą.

„Šioje erdvėje susiję trys esminiai vilniečių poreikiai: pagerbdami savo istoriją turime pažymėti buvusios Didžiosios sinagogos vietą.

Kitas svarbus rūpestis – vieno didžiausių Vilniaus kiemų parkavimo, valkatavimo, atliekų problemos sprendimas, o trečiasis – kieme veikianti pradinė mokykla, kuri ir ateityje bus naudojama kaip švietimo įstaiga“, – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Pastato neliko nė žymės

Buvusioji Didžioji sinagoga (Žydų g. 5) – svarbiausias Lietuvos žydų dvasinis ir kultūrinis centras, veikęs nuo XVI amžiaus pabaigos.

Vilniaus sinagoga savo dydžiu ir puošnumu anuomet pranoko visas tuo metu pastatytas sinagogas, į ją tilpo keli tūkstančiai žmonių.

Sovietmečiu Didžioji sinagoga, pasaulinės reikšmės architektūros paminklas, buvo visiškai sunaikinta.

Tvarkant istorinę teritoriją pirmenybė teikiam buvusiam užstatymui pažymėti.

Siūlė apšviesti lazeriais

Tvarkant iš dalies sunykusius želdynus šioje teritorijoje suplanuota išsaugoti vertingus augalus, o menkaverčius, pažeistus ir avarinės būklės – pašalinti.

Bus sodinami nauji medžiai ir krūmai, formuojamas gatvės želdynas laisvose vietose. Želdynai padės atkurti istorines šios gatvės perspektyvas, jas įrėminti sunaikinto užstatymo pusėje.

Vienas vietos gyventojų pasiūlė, kad istorinės Didžiosios sinagogos užstatymo ribos ir sunaikintų gatvių trasos galėtų būti žymimos ne vien informaciniais stendais, želdiniais, bet ir šiuolaikiniais moderniais būdais, pavyzdžiui, apšviesti lazeriais.

Sutvarkyti Didžiosios sinagogos teritoriją kainuos apie 700 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.