Vilniuje vyks Lietuvą išgarsinusio filmo „Pasipriešinimas“ peržiūra

„Pasipriešinimas“ – vienas brangiausių ir sėkmingiausių Lietuvoje sukurtų meninių filmų. Lietuvoje sukurtame, istoriniais įvykiais paremtame filmo be pagrindinį vaidmenį atlikusio britų aktoriaus Danieliaus Craigo, geriausiai žinomo dėl slaptojo agento Jameso Bondo vaidmens, „Pasipriešinime“ nusifilmavo visa plejada Lietuvos aktorių ir muzikos pasaulio atstovų, tarp kurių – Leonardas Pobedonoscevas, Antanas Šurna, Rimatė Valiukaitė, Dalius Mertinas, Edita Užaitė, Dalia Michelevičiūtė, Vidas Petkevičius ir kiti.

 "Pasipriešinimas".<br> Organizatorių nuotr.
 "Pasipriešinimas".<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2017, 11:03 AM

Birželio 21 d. 17.30 val. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2, Vilnius) vyks „Pasipriešinimas“ peržiūra ir susitikimas su jame nusifilmavusiais lietuvių aktoriais bei knygos „Pasipriešinimas: Bielskių partizanai“ autorės Nechamos Tec dukra Leora Tec.

„Pasipriešinimas“ (angl. Defiance, 2008 m., 131 min.) pasakoja apie Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje gyvenusius brolius Bielskius, kurie miškuose slapstėsi nuo nacių persekiojimo. Bielskių kova už gyvybę galiausiai virto žygdarbiu – jų dėka karo pabaigos Lipišanskos miškuose sulaukė 1200 žydų, pabėgusių iš Baltarusijos ir Vilniaus getų.

Editai Užaitei filmavimosi metu didžiausią įspūdį paliko režisierius Edwardas Zwickas.

„Vyko masinės scenos filmavimas, staiga girdisi režisieriaus komanda: „STOP!“ Per visą filmavimo aikštelę režisierius kone bėgte pasileidžia prie vieno vaiko, kurio joks žiūrovas nebūtų pamatęs. Visi sužiurome, kas atsitiko – pasirodo, mažasis artistas filmavimo metu, kai vyksta šeimos išardymo scena, pradėjo juoktis... Aš tuomet pagalvojau, jog tokio skvarbaus žvilgsnio dar nesu sutikusi. Po filmavimo dienos režisierius asmeniškai kiekvienam padėkojo – tas paprastumas labai žavi“, – teigė E. Užaitė.

Ryškiausias Vido Petkevičiaus prisiminimas – bendras aktorių ir statistų nusiteikimas.

„Niekas neinkštė, kad sunku, niekas neskaičiavo darbo valandų, visi buvo nusiteikę atlikti viską, ką lieps filmo režisierius, o suvaldyti tokią masę žmonių būtų nelengva, jeigu ne ta ypatinga atmosfera. Visi tarsi įsikūnijo į to meto aplinkybes ir norėjo pakartoti tų laikų žygdarbį. Sunkiausias epizodas – pirmas panirimas į pelkę. Per apsirikimą negavome apsauginių neperšlampamų kostiumų ir visi pelkės gyventojai glaudėsi prie mūsų kūnų. Vėliau ta klaida buvo ištaisyta ir toje pelkėje galėjome mirkti ne vieną valandą“, – prisiminimais dalinosi V. Petkevičius.

Tam, kad sudalyvautų atrankoje, brolių Bielskių bendražygį Jakovą vaidinęs Leonardas Pobedonescevas (Leo) netgi nutraukė šeimos atostogas Druskininkuose.

„Prisimenu, kaip sėdėjau mašinoje, kartojausi žodžius, o peržiūros metu niekaip negalėjau ištarti „railroads“ (liet. „geležinkelio bėgiai“) – režisierius vis prašė pakartoti. Nebuvai visiškai savimi patenkintas, bet galiausiai sulaukiau skambučio, kad vaidmenį gavau“, – atskleidė Leo.

Kadangi filme Jakovas ir broliais Bielskiai priklauso tai pačiai brigadai („Otriad“), Leo teko asmeniškai pabendrauti ir su garsiuoju aktoriumi Danieliumi Craigu.

„Danielius Craigas pasirodė paprastas, betarpiškas žmogus. Tuo metu rūkiau sukamą tabaką, ir jis prašydavo susukti ir jam, nors tai slėpė nuo savo tuometinės draugės“, – prisiminė Leo.

Lietuvių aktoriai neabejoja, kad Holokausto ir heroizmo temos išlieka kaip niekad aktualios.

„Būtina šnekėti apie heroizmą dėl to, kad tai įkvepia, parodo, kad kiekvienas žmogus turi potencialą tapti herojumi. O apie Holokaustą... manau, kad ir milijono filmų maža, nes vėl ir vėl žmonės pamiršta tas baisybes ir vėl iš naujo kyla karai...“, – teigė E. Užaitė.

Jai antrino ir Vidas Petkevičius, suvaidinęs jautrią sceną, kurioje miršta jo herojaus Avramo Rubinskio dukrelė.

„Apie Holokaustą ir heroizmą svarbu kalbėti todėl, kad nedarytume klaidų. Istorija mus moko, o neišmokęs istorijos pamokų žmogus bus linkęs klaidas kartoti ir kartoti. Ateities kartos mums to niekada neatleistų“, – įsitikinęs jis.

Birželio 21 d. 17.30 val. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2, Vilnius) filmas „Pasipriešinimas“ bus rodomas lietuvių kalba, o diskusija su Leora Tec, lietuvių aktoriais ir statistais vyks anglų ir lietuvių kalbomis. Renginys nemokamas, tad jame laukiami visi gero kino, o ypač – istorinių filmų gerbėjai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.