Kauno „Lietuvos“ likimas – gerose rankose

Legendinis Kauno kino teatras „Romuva“ netrukus atgims naujam gyvenimui. Nors jau beveik metus filmai rodomi laikinojoje kino salėje Nacionaliniame Kauno dramos teatre, 2020-aisiais teatras pakvies į atnaujintas ir sutvarkytas savo erdves.

Daugiau nuotraukų (15)

Lrytas.lt

Dec 27, 2017, 8:01 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 3:45 PM

To nekantriai laukia ir kino mėgėjai, ir profesionalai, drąsiai lyginantys „Romuvą“ su Vilniuje veikusiu „Lietuvos“ kino teatru.

„Romuva“ – vienas iš senųjų, gražiųjų kino teatrų, kurie primena tuos laikus, kai kinas buvo artimas iškilmingai pramogai. Jis kvepia kino svarba, grožiu, kinu kaip svajone. Juk kažkada žmonės ir su frakais ateidavo į šį kino teatrą“, – kalbėjo režisierius Arūnas Matelis.

Jis ne kartą „Romuvoje“ yra pristatęs savo filmus. Režisieriui ypač patikdavo po filmo peržiūros pasikalbėti su žiūrovais.

„Tie pokalbiai po filmo yra labai įdomūs, jie užsitęsia. Jautiesi kaip atvažiavęs... nežinau, kaip atrodė „Konrado kavinė“ kažkada, kur rinkdavosi Kauno bohema. Jauti tą Kauno inteligentišką aurą“, – kalbėjo režisierius.

Vilnietis tikino, kad jei gyventų Kaune, nuolat lankytųsi šiame unikaliame kino teatre. „Jis yra labai geroje vietoje, kultūros traukos lauke. Netoliese dramos teatras, muzikinis teatras, galerijos. Tai kuria kultūrinį trikampį.

Gražu, kai kino teatrai tampa ne naujų parduotuvių dalimi, bet būtent kultūros oaze ir paruošia žiūrovą ne greitam apsipirkimui, bet ramiam pabuvimui. Kai ateini į gražią, didelę, specialiai tam pritaikytą kino salę, šiek tiek kitaip pasiruoši kino žiūrėjimui.

O „Romuva“ rodo labai daug įdomaus kino. Gerai, kad žmonės turi kur susitikti ir pasikalbėti. Jei „Romuva“ būtų Vilniuje, būtų tobula“, – šypsojosi vilnietis A.Matelis.

Lygino su „Lietuva“

Vilniaus vardą minėjo ir festivalio „Kino pavasaris“ vykdantysis direktorius Algirdas Ramaška. Tiesa, kiek liūdnesniame kontekste.

„Gaila, kad Vilniuje mums nepavyko išsaugo „Lietuvos“ kino teatro. „Romuvą“ drąsiai galima lyginti su „Lietuva“. Kaunas, manau, geriau susitvarkys ir parodys, kaip kino teatras gali tapti didžiuliu miesto privalumu. Labai sveikinu šią restauracijos iniciatyvą.

Romuva reikšminga dėl savo tradicijų, išskirtinės vietos, kultūrinio paveldo. Jei neklystu, tai paskutinis likęs nepriklausomas kino teatras Kaune“, – dėstė A.Ramaška.

Jis pripažino, kad iki šiol dėl prastos techninės būklės kino teatre buvo sudėtinga rodyti „Kino pavasario“ filmus.

„Buvo liūdna, kad dažnu atveju negalėjome ten rodyti „Kino pavasario“ filmų dėl pernelyg skurdžios techninės bazės, netinkamų sąlygų, tarkime, nešildomų patalpų. Jei sąlygos yra netinkamos, žmonės nenori eiti. Bet jei yra jauku, šilta, madinga, tai yra didelis kultūrinis traukos objektas.

Su džiugesiu laukiame atsinaujinančio kino teatro. Esame nusiteikę „Romuvoje“ rengti ne tik „Kino pavasarį“, bet ir daug kitų renginių. Esu tikras, kad „Romuva“ taps geru pavyzdžiu ir kitiems kino teatrams“, – sakė vykdantysis direktorius.

Kaunui ir „Romuvai“ A.Ramoška piešė itin šviesią ateitį. „Kaunas pastaruosius penkerius metus turi didžiulį potencialą. Matome tai pagal žiūrovų skaičiaus augimą, kultūrinių renginių vyksmą, auditorijos susidomėjimą.

Kaunas – labai didelį potencialą turintis miestas, „Romuva“ atsiras pačiu laiku, kada jos labiausiai reikia. Jei sėkmingai padirbės, bus vienas iš esminių kultūrinių objektų Kaune“, – sakė „Kinio pavasario“ atstovas.

Savanorių bendruomenė

Kino teatro atsinaujinimo laukia ir nemažas būrys jo savanorių. Vienuoliktokė Eglė viliasi, kad atsinaujinus patalpos, išliks ta pati bendruomeniška nuotaika, kuri teatro kolektyvą lydi iki šiol.

„Čia viskas labai prieinama, visi dirba iš širdies, o ne dėl to, kad jiems moka daug pinigų. Patys koordinatoriai žymi bilietus, būna per seansus. Labai bendruomeniškas jausmas.

„Romuvoje“ jauku ne vien patalpų prasme. Mes, savanoriai, nesame tik funkcijų atlikėjai – skrajučių dalytojai ar bilietų žymėtojai. Galime kurti, siūlyti idėjas, projektus“, – pasakojo moksleivė.

Į kino teatro savanorių būrį ji prisijungė prieš trejus metus. „Domėjausi kinu, norėjau prisidėti prie iniciatyvų Kaune. Kai pradėjau savanoriauti, „Romuva“ ėmė domėtis vis daugiau mano draugų. Viena draugė taip pat atėjo savanoriauti.

Šis kino teatras man svarbus kultūrine prasme, nes komerciniuose kino teatruose kinas visiškai kitoks. Pas mus filmai mažiau holivudiški, kitokio pobūdžio. „Romuva“ leidžia Kaune pamatyti kitokį kiną“, – dėstė savanorė.

Atsivers po dvejų metų?

„Romuvos“ direktorė Monika Inčerytė sakė, jog planuojama teatro atnaujinimo darbus baigti iki 2019 metų pabaigos.

„Labiausiai reikalinga sutvarkyti pastato stogą ir žiūrovų salės lubas. Būtent dėl salės būklės praeitų metų lapkritį „Romuva“ buvo uždaryta. Bendrai, visi numatyti darbai apima viso „Romuvos“ pastato rekonstrukciją: bus atnaujinti visi inžineriniai tinklai, šildymo sistema, durys, langai, sutvarkytas fasadas“, – pasakojo laikinoji vadovė.

Pasikeis ir pati žiūrovų salė – ji bus pritaikyta ne tik filmų rodymui, tačiau ir scenos menams, galima bus organizuoti šiuolaikinio šokio bei kitus pasirodymus.

Antrame aukšte bus įkurta edukacinė klasė, kurioje bus organizuojamos edukacinės dirbtuvės moksleiviams.

„Po „Romuvos“ pastato rekonstrukcijos miesto gyventojams ir svečiams bus organizuojamos ekskursijos. Kviesime susipažinti su „Romuvos“ bei kitų tarpukario kino teatrų istorija, juostiniais filmų projektoriais bei autentišku filmų rodymu“, – žadėjo M.Inčerytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.