Vizičių vienuolyno ansamblis atsikratė kalėjimo

Vyriausybė perdavė Katalikų bažnyčiai pastatus Vizičių vienuolyno ansamblio teritorijoje Vilniuje – visą Lietuvos sovietinės okupacijos laikotarpį čia veikė įkalinimo įstaiga. Vilniaus arkivyskupija žada pritaikyti pastatus tikinčiųjų reikmėms.

Vizičių vienuolyno ansamblio teritorijoje visą Lietuvos sovietinės okupacijos laikotarpį veikė įkalinimo įstaiga.
Vizičių vienuolyno ansamblio teritorijoje visą Lietuvos sovietinės okupacijos laikotarpį veikė įkalinimo įstaiga.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 18, 2018, 11:43 AM

Perduotieji pastatai yra Rasų gatvėje, Vilniaus Švč.Jėzaus Širdies bažnyčios ir Vizičių vienuolyno ansamblio teritorijoje – sovietmečiu nusavintoje bažnyčioje ir vienuolyne buvo įrengtas kalėjimas. 

2002-aisiais Vizičių bažnyčia ir vienuolynas buvo grąžinti Vilniaus arkivyskupijai, pataisos namai iš čia išsikėlė 2007-aisiais, tačiau ansamblio teritorijoje esantys kalėjimo statiniai liko valstybės žinioje. Čia veikė administracijos bendrabutis, taip pat izoliatorius, valgykla, kepykla. 

Unikali vėlyvojo baroko bažnyčios erdvė gelžbetoninėmis perdangomis buvo padalyta į keletą aukštų. Kaip BNS sakė Vilniaus pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Česlovas Jocius, vienuolyno teritorijoje kalėjimas įrengtas po Antrojo pasaulinio karo – bažnyčiai šią savaitę perduota komplekso dalis uždaryta 2008-ųjų gruodį.

„Įkalinimo įstaiga įkurta buvusiame Vizičių vienuolyne, sovietų laikais bažnyčios, vienuolynai buvo naudojami kitais tikslais. Vizičių ansamblyje yra Jėzaus Širdies bažnyčia, kuri buvo suskirstyta perdengimais, padarytas trijų ar keturių aukštų pastatas, ten buvo padaryti sandėliai. Šias patalpas mes dar 2006-aisiais perdavėme kurijai“, – teigė Č.Jocius.

Likusi pastatų dalis perduota įgyvendinant susitarimą dėl kompensacijų už negrąžintą bažnyčiai turtą – ši suma pastaruoju metu siekė 1,72 mln. eurų. Perduotas turtas įvertintas 1,04 mln. eurų, tad ši suma bus nurašyta nuo minėtos skolos.

Bus siekiama atverti paveldą visuomenei

Vilniaus arkivyskupijos kurija teigia, kad po Vyriausybės sprendimo bus mąstoma apie Vizičių ansamblio atkūrimo planus.

„Kol kas dar anksti kalbėti, kiek lėšų ir laiko prireiks šiam ansambliui atkurti, tačiau siekis yra vienas – kad vieną dieną jis vėl būtų atviras žmonėms, trauktų tikinčiuosius ir tarnautų bendruomenės reikmėms“, – komentare BNS sakė Vilniaus arkivyskupijos ekonomas Mykolas Juozapavičius.

Sutvarkius Vizičių ansamblį, anot jo, kartu su šalia esančia Misionierių bažnyčia ir vienuolynu atgytų Išganytojo kalva – vienas ryškiausių Vilniaus senamiesčio kraštovaizdžio elementų, dėl kurio Vilnius yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

„Išsaugoti ir atverti žmonėms šį unikalų kultūrinį paveldą yra bendras ir Bažnyčios, ir valstybės interesas. Bet paveldas nėra tik pastatai. Kažkada ant Išganytojo kalvos virė gyvenimas – du vienuolynai, jų išlaikomos prieglauda, mergaičių pensionas, dvi vilniečiams atviros bažnyčios. Sovietmetis sustingdė ir suniokojo šią Vilniaus vietą, bet, tikiu, kad vieną dieną ji vėl gali atgimti“, – pasakojo M.Juozapavičius.

Anot jo, atgaivinti ir veiklai pritaikyti Vizičių vienuolyno ansamblį, neturint teisės spręsti jo kieme esančių sovietinių kalėjimo priestatų likimo, būtų buvę neįmanoma.

Vienuolės vizitės Vilniuje įsikūrė XVII amžiaus pabaigoje, vyskupo Kiprijono Povilo Bžostovskio kvietimu – 1717 metais dabartinėje Rasų gatvėje pastatyta laikina mūrinė koplyčia.

Po 40 metų čia iškilo vėlyvojo baroko stiliaus Jėzaus Širdies Bažnyčia, o XVIII amžiaus 3-iajame ketvirtyje – ir vienuolyno rūmai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.