Jozefo Pilsudskio proanūkė leidosi į dvejų metų trukmės ekspediciją

„Žmonės sako, kad ši kelionė yra pavojinga, bet statistiškai daugiau galimybių, kad automobilis mane partrenks šalia namų“, – portalui LRT.lt atskleidė antropologė Danuta Onyszkiewicz.

Apie etnografą ir antropologą B.Pilsudskį mažai žinoma ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, nors jo indėlis į Tolimųjų Rytų tautų tyrinėjimus labai svarbus.<br>Wikimedia Commons nuotr. / LRT montažas
Apie etnografą ir antropologą B.Pilsudskį mažai žinoma ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, nors jo indėlis į Tolimųjų Rytų tautų tyrinėjimus labai svarbus.<br>Wikimedia Commons nuotr. / LRT montažas
D.Onyszkiewicz yra antropologė, kaip ir jos giminaitis, kurio pėdsakais ji dabar keliauja.<br>J.Auškelio / LRT nuotr.
D.Onyszkiewicz yra antropologė, kaip ir jos giminaitis, kurio pėdsakais ji dabar keliauja.<br>J.Auškelio / LRT nuotr.
D.Onyszkiewicz yra antropologė, kaip ir jos giminaitis, kurio pėdsakais ji dabar keliauja.<br>J.Auškelio / LRT nuotr.
D.Onyszkiewicz yra antropologė, kaip ir jos giminaitis, kurio pėdsakais ji dabar keliauja.<br>J.Auškelio / LRT nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Dalia Smagurauskaitė, LRT.lt

Jan 18, 2019, 2:18 PM, atnaujinta Jan 18, 2019, 5:23 PM

Tačiau tokios kalbos nenumalšino jos noro leistis į dvejus metus truksiančią kelionę po pasaulį Bronislawo Pilsudskio pėdsakais. „Manau, kad antropologo B.Pilsudskio istorija labai graži, romantiška, jis buvo Sibiro kultūrų saugotojas. Mums dabartiniame pasaulyje reikia tokių istorijų“, – sakė ji.

Nuo utopijos iki ekspedicijos

Apie etnografą ir antropologą, Jozefo Pilsudskio brolį Bronislawą mažai žinoma ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, nors jo indėlis į Tolimųjų Rytų tautų tyrinėjimus labai svarbus. Norėdama ištaisyti šią klaidą, trisdešimtmetė J.Pilsudskio proanūkė D.Onyszkiewicz prieš kiek daugiau nei savaitę leidosi į dvejus metus truksiančią kelionę B.Pilsudskio pėdsakais. Pirmasis jaunos antropologės sustojimas – Vilnius ir kitos vietos Lietuvoje, susijusios su prosenelio J.Pilsudskio broliu.

Su D.Onyszkiewicz susitikome Lenkijos institute Vilniaus centre. Jauna moteris tryško energija ir gera nuotaika, o ir žodžių traukti nereikėjo – mielai pasakojo apie ką tik prasidėjusį didžiausią savo gyvenimo iššūkį.

Paklausta, kaip kilo ši mintis, ji sakė apie antropologą B.Pilsudskį sužinojusi prieš 20 metų iš vieno giminaičio.

„Tai buvo kažkas įdomaus ir neįprasto apie mano šeimą. Kai tau 10–12 metų, galvoje dedasi keisti dalykai, supranti, kad istorija nėra tik istorija, tai yra tikra, – pradžią prisiminė ji. – Vėliau studijavau antropologiją, bet ne dėl Bronislawo įtakos. Kartą išgirdau, kad B.Pilsudskis yra svarbus Sibiro tautų tyrinėtojas, tačiau nieko daugiau, jokių konkrečių detalių.“

D.Onyszkiewicz sakė, kad vienintelis būdas daugiau sužinoti apie giminaitį buvo imtis tyrinėjimų – taip prieš 10 metų ėmė kirbėti pirmosios mintys ir idėjos.

„Iš pradžių susižavėjau Sibiro etnografiniais tyrinėjimais, ypač Altajaus srities. Skaitydama radau B.Pilsudskio vardą ir pagalvojau – galbūt būtų puiki idėja sekti jo pėdomis. Nežinojau tikslaus jo maršruto, tad pradėjau ieškoti daugiau informacijos, nors žmonių, su kuriais galėjau susisiekti, nebuvo daug. Tai buvo ilgas procesas, reikėjo daug ką apgalvoti, be to, turėjau dirbti ir užsidirbti, turėjau studijuoti“, – pasakojo antropologė.

Lūžis įvyko prieš trejus metus, kai „Muzeum Tatrzanskie“ Zakopanėje surengė parodą apie B.Pilsudskį. D.Onyszkiewicz nuvyko ten ir sužinojo, kad buvo sukurtas B.Pilsudskio kelionių žemėlapis: „Pamačiau ir pagalvojau – tai nuostabu! Nusprendžiau remtis žemėlapiu, nors jame ir buvo tam tikrų klaidų. Man tai buvo puikus pagrindas Bronislawo kelionei tyrinėti.“

Trejus metus kruopščiai studijavusi antropologė priėjo prie išvados, kad kelionė giminaičio pėdomis yra įmanoma.

Bendradarbiauja su specialistais, bet keliauja viena

Prieš išvykdama į ilgą kelionę D.Onyszkiewicz ėmė studijuoti ir vizualinę antropologiją. Studijų metu ji sužinojo apie naują žanrą – internetinę dokumentiką (angl. web documentary) ir kaip ji gali pasitarnauti antropologijai.

„Joje gali būti naudojamos nuotraukos, filmuota medžiaga, animacija, garsas. Pamačiau ir pagalvojau – tai puiki idėja, nes jauna auditorija remiasi tik vizualine baze. Pradėjau galvoti, kad būtų labai įdomu išbandyti internetinę dokumentiką“, – pasakojo D.Onyszkiewicz.

Prie medijų projekto prisidėjo D.Onyszkiewicz universiteto laikų bičiulis Michalas Jakubowskis, išmanantis šią sritį: „Papasakojau apie kelionę, o jis pasiūlė tai daryti kartu. Jis atsakingas už techninę projekto pusę, o aš – už informacijos pateikimą. Mes nekeliaujame kartu, tačiau nuolat palaikome ryšį, siunčiu jam informaciją, vizualinius duomenis.“

Antropologė sakė, kad keliauja viena, nes žmonių, su kuriais galėtų tiek laiko keliauti kartu, nėra daug, tiek charakterio, tiek laiko prasme. Vis dėlto Japonijoje tris mėnesiu ją lydės draugė, puikiai šnekanti japoniškai ir išmananti šios šalies kultūrą.

Paklausta, ar turi rėmėjų, D.Onyszkiewicz sakė įkūrusi B.Pilsudskio asociaciją, o rėmėjas šiuo metu yra vienas: „Surasti rėmėjų yra sunku. Manau, kartais jie gali galvoti, kad projektas ir kelionė – tik tušti pažadai. Todėl nusprendžiau nelaukti ir pradėti – tada galbūt patikimiau atrodys. Jei nepadarysime to dabar, nepadarysime niekada.“

Antropologė sakė, kad bendradarbiauja ir su skirtingų sričių ir šalių profesoriais, palaiko ryšį su jais.

„Privalau jį palaikyti, nes neįmanoma daryti tyrimo be tokių žmonių pagalbos. Jie buvo tie, kurie atrado B.Pilsudskį, jie žino, kur yra archyvai, dokumentai. Jie padeda šiam projektui, be jų aš nebūčiau nieko žinojusi. Net ir patys nenorėdami, šie žmonės yra įtraukti į projektą“, – nuopelnų tik sau neprisiėmė D.Onyszkiewicz.

Dveji metai kelyje

Įsivaizduoti dvejų metų trukmės kelionę – sunku, todėl teirauvausi besišypsančios D.Onyszkiewicz, ar kelionė bus padalyta į etapus ir ji kartais galės grįžti į namus Varšuvoje.

„Tai bus viena ilga – dvejus metus truksianti – kelionė, – aiškino antropologė. – Pradėjau prieš savaitę, iš Varšuvos atvykau į Vilnių“, – patikslino ji.

Paklausta, ar sudėtinga tokiai kelionei pasiruošti, ji sakė, kad tikrai taip – pirmiausia dėl logistinių priežasčių: „Neįmanoma atkartoti lygiai tokio paties maršruto, kuriuo keliavo B.Pilsudskis. Laikai kiti, esu laisvas žmogus, esu moteris. Tačiau bandau atkurti kuo panašiau – keliausiu tik žeme ir vandeniu, nesinaudosiu lėktuvais. Žinoma, jei bus nenumatytų situacijų, pavyzdžiui, jei negalėsiu iš Sachalino patekti į Japoniją, tuomet lėktuvu pasinaudoti teks. Taip pat gali būti problemų su vizomis. Visa tai turiu omenyje.“

D.Onyszkiewicz sakė paskaičiavusi, kad kelionė galėtų trukti 1,5 metų, tačiau dėl nenumatytų problemų ji tikrai išsitęs. Beje, akibrokštai prasidėjo dar prieš pajudant iš Varšuvos.

„Pasirodo, nebėra tiesioginio traukinio Vilnius–Sankt Peterburgas, dabar jis važiuoja per Baltarusiją, o aš neturiu Baltarusijos vizos, todėl teks keliauti per Estiją. Su ilgais atstumais viskas aišku ir suplanuota, bet trumpoms atkarpoms įveikti atsiranda kliūčių. Turime suprasti – viskas atrodo romantiška ir gražu, bet biurokratijos aš negaliu aplenkti“, – pirmaisiais kelionės iššūkiais dalijosi pašnekovė.

Kaip atrodys tolesnis D.Onyszkiewicz maršrutas? Antropologė sakė, kad išvardyti visų sustojimų tikrai nepajėgtų, tačiau pagrindinis maršrutas drieksis taip: „Sankt Peterburgas, Maskva, Odesa. Iš ten laivu plauksiu į Stambulą, Egiptą, Šri Lanką ir Malaiziją. Ten sustosiu ilgiau dėl vizos, o tada keliausiu į Singapūrą arba Šanchajų. Bronislawas ten niekada nebuvo, bet aš privalau, nes keisiu laivą. Tada keliausiu į Vladivostoką, toliau – Amūro upe iki Nikolajevsko, iš ten trauksiu į Sachaliną.

Ketinu apkeliauti visą Sachaliną, o tada plaukti į Japoniją ir būti ten kelis mėnesius. Vėliau turėsiu grįžti į Šanchajų, o iš ten plauksiu į Sietlą, toliau keliausiu į Čikagą, Vašingtoną, Filadelfiją ir Niujorką. Iš pastarojo laivu leisiuosi į Angliją, o iš ten – į Prancūziją, Vokietiją, Šveicariją, Liuksemburgą, Austriją, Čekiją, Slovakiją. Galiausiai pro Zakopanę ir Krokuvą grįšiu į Varšuvą. Žmonėms sakau, kad iš Vilniaus pamažu grįžtu namo, tik šiek tiek užtruksiu kelyje.“ (Juokiasi.)

Kelionės pradžia – Vilniuje

Paprašyta papasakoti apie tyrinėjimus Vilniuje, D.Onyszkiewicz sakė, kad jos projekto tikslas – ne tik pateikti archyvus, bet ir parodyti, kaip su B.Pilsudskiu susijusios vietos atrodo dabar.

„Tai – tyrimas ne tik apie istoriją, bet ir kaip pasaulis atrodo šiandien, kaip jis pasikeitė. Bus galima palyginti šiuos du dalykus. Pavyzdžiui, turime pastato nuotrauką iš 1888-ųjų, kuriame gyveno broliai Pilsudskiai, o šalia jos bus nuotrauka, kaip tas pastatas atrodo šiandien. Štai viename iš pastatų Vilniuje dabar yra naktinis klubas. Tai įdomu, – pasakojo D.Onyszkiewicz. – Buvau Martyno Mažvydo bibliotekoje, tačiau ten daug medžiagos neradau.

Savaitgalį buvau nuvykusį į Zalavą. Tada paaiškėjo, kad B.Pilsudskio gimimo vieta nėra pačiame Zalave, todėl iki jos turėjau eiti. Žiema, bridau per lauką, sniego buvo iki kelių, nė vieno žmogaus. Buvo nuostabu! Tada nuvažiavau į Pavoverę – ten stovi bažnyčia, kurioje Bronislawas buvo pakrikštytas.“

Antropologė taip pat planuoja apsilankyti Druskininkuose, nes ten yra archyvas, apie kurį ji iki šiol nieko nežinojo.

„Dar yra daugybė dalykų, kurių aš nežinau – todėl ir keliauju“, – šypsojosi ji.

Paklausta, ar jaučia ryšį su Lietuva, D.Onyszkiewicz atskleidė, kad jos šeimoje apie Ukrainą ir Lietuvą visada buvo labai šiltai kalbama, joms skirta ypatinga vieta širdyje: „Visada prisimindavome, kad tai yra svarbi vieta. [...] Mano šeima yra iš visur, mano tėtis gimė Lvove. Bet svarbiausia, kad mes tai žinome, tai yra mūsų stiprybė, mes tai gerbiame.“

Prabilus apie šeimą kalba pakrypo apie tai, ar D.Onyszkiewicz jaučia šeimos ir draugų palaikymą. Antropologė pripažino, kad visuomet atsiranda žmonių, teigiančių, kad toks projektas nepavyks. Tačiau ilgainiui ji tapo dar atkaklesnė ir atspari tokioms kalboms.

„Žmonės sako, kad ši kelionė nėra gera idėja, ji yra pavojinga. Bet statistiškai daugiau galimybių, kad automobilis mane partrenks šalia namų. Kelionėje, žinoma, turi būti atsargus, bet atsargus turi būti visada.

Suprantu, kad rizikuoju, bet tai nėra tokia kelionė, kurioje rizikos negali būti. Būtent todėl ieškau kontaktų. Ši kelionė nėra vardan kelionės, kartu aš ir tyrinėsiu, dirbsiu. B.Pilsudskio archyvai yra pasklidę po pasaulį, todėl vienintelis būdas juos pasiekti – nuvykti į tas vietas“, – pasiryžimo nestokojo D.Onyszkiewicz.

Ji tvirtino, kad šeima žinojo apie jos domėjimąsi Sibiro kultūromis ir su tuo susitaikė: „Jie mane tikrai palaiko ir žino, kaip tai svarbu. Svarbu ne tik man – svarbu skleisti žinią apie B.Pilsudskio tyrinėjimus. Žmonės turi suprasti, kad jis buvo ne tik tyrinėtojas, bet ir Sibiro kultūrų saugotojas. Manau, kad jo istorija labai graži, romantiška – tą galime pasakyti po 100 metų. Mums dabartiniame pasaulyje reikia tokių istorijų.“

D.Onyszkiewicz kelionę galima sekti instagramo paskyroje „Projekt Bronek“ ir feisbuko paskyroje „Stowarzyszenie im. Bronisława Piłsudskiego“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.