Tarptautinis projektas sujungs Niujorko ir Vilniaus YIVO archyvus

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, susitikęs su YIVO žydų mokslinių tyrimų instituto Niujorke vykdomuoju direktoriumi Jonathanu Brentu ir šio instituto archyvų vadove Stefanie Halpern, aptarė YIVO Vilniaus projekto įgyvendinimą.

Kultūros ministras M.Kvietkauskas (dešinėje) su YIVO žydų mokslinių tyrimų instituto Niujorke vykdomuoju direktoriumi J.Brentu ir šio instituto archyvų vadove S.Halpern.<br> Kultūros ministerijos nuotr.
Kultūros ministras M.Kvietkauskas (dešinėje) su YIVO žydų mokslinių tyrimų instituto Niujorke vykdomuoju direktoriumi J.Brentu ir šio instituto archyvų vadove S.Halpern.<br> Kultūros ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2019, 11:02 PM

Tai septynerių metų tarptautinis projektas, skirtas išsaugoti, suskaitmeninti ir virtualiai sujungti Niujorke ir Vilniuje esančius prieškarinius YIVO archyvus. Numatoma skaitmeniniu būdu atkurti Strašūno biblioteką – vieną didžiausių prieškarinių žydų bibliotekų Europoje.

Anot Kultūros ministerijos pranešimo, tikimasi, kad kitais metais, kai Lietuva minės Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metus, YIVO mūsų šaliai paskolins vertingą Vilniaus Gaono sinagogos pinką – vietos bendruomenės metraštį. Tai vienas svarbiausių dokumentų, pasakojančių Vilniaus žydų bendruomenės istoriją ir gyvenimą.

Projektą įgyvendina YIVO žydų mokslinių tyrimų institutas Niujorke, Lietuvos centrinis valstybės archyvas ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Projektas apima apie 10 tūkst. retų arba unikalių leidinių ir maždaug 1,5 mln. kitų dokumentų (literatūros kūriniai, laiškai, memuarai, teatro afišos, fotografijos, retos knygos, brošiūros, laikraščiai, politiniai traktatai, religiniai veikalai ir bendruomenių dokumentai). Projektas įgyvendinamas nuo 2014 m., bendra jo vertė – 5,25 mln. JAV dolerių.

Ketvirtadienį Vilniuje vyks YIVO žydų mokslinių tyrimų instituto atminimo lentos atidengimo ceremonija.

YIVO žydų mokslinių tyrimų institutas įkurtas 1925 m. Vilniuje kaip pirmoji pasaulietinė Rytų Europos žydų studijų akademija siekiant dokumentuoti ir tyrinėti daugiau nei 1000 metų regione gyvuojančią žydų civilizaciją, rengti žydų mokslininkus. 1925-1939 m. YIVO Vilniuje sukaupė didžiausią pasaulyje biblioteką ir archyvą Rytų Europos žydų gyvenimo tematika. YIVO veikla Vilniuje nutrūko 1941 m. Šis institutas buvo perkeltas į Niujorką.

Lietuvoje išlikusi prieškarinio YIVO kolekcijos dalis saugoma Lietuvos centriniame valstybės archyve ir Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.