Ilgapirščiai nusitaikė į šventuosius Žemaitijoje

Klaipėdos paveldosaugininkai nebeišmano, kaip Žemaitijoje nuo vagišių apsaugoti pakelės koplytėlėse esančias vertingas religines skulptūras.

 Žemaitijos koplytėlės.<br> KPD nuotr.
 Žemaitijos koplytėlės.<br> KPD nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2019, 7:20 PM

Vakar Kūlupėnų seniūnijos (Kretingos r.) darbuotojai pastebėjo, kad Sauserių kaime išplėšta pakelės koplytėlė, iš kurios dingo pusės metro aukščio Švč.Mergelės Marijos medinė skulptūrėlė.

Prieš tris mėnesius šventųjų skulptūrėlės buvo pavogtos tos pačios seniūnijos Šukės kaime.

Kretingos rajone šįmet išplėštos trys koplytėlės. Dar dvi šventųjų skulptūrėlės dingo Skuodo rajone.

„Tai, kad koplytėlės niokojamos šiaurinėje Kretingos rajono dalyje ir gretimame Skuodo rajone, leidžia manyti, kad šios vagystės – tų pačių vagių darbas.

Iki šiol pavogtos skulptūrėlės neatsirado, tad greičiausiai jos gali būti vagiamos kokių nors kolekcininkų užsakymu. Tie kolekcininkai gali būti ir iš Vakarų, ir iš Rytų“, – teigė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus vyriausiasis specialistas Laisvūnas Kavaliauskas.

Sauseriuose pavogta Švč.Mergelės Marijos skulptūra galėjo būti išdrožta tarpukariu. Paveldosaugos specialistų vertinimu, jos vertė galėjo siekti nuo 500 iki tūkstančio eurų.

Pakelės koplytėlės su šventųjų skulptūrėlėmis yra labiau būdingos Šiaurės Žemaitijai. Klaipėdos regiono paveldosaugininkai tokių skulptūrėlių yra suskaičiavę kelis šimtus.

Menkai apsaugotas kultūros paveldas dažnokai tampa vagių taikiniu, todėl kultūros paveldo specialistai suka galvą, kaip jas išsaugoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.