Ieškos prieglobsčio griūvančiam mediniam Drobiškių dvarui

XIX a. statytas, į Kultūros vertybių registrą įtrauktas Drobiškių dvaras Jonavos rajone yra vienas unikaliausių medinės architektūros pastatų Kauno regione, bet jis ir toliau nyksta.

 Drobiškių dvaras.<br> KPD nuotr.
 Drobiškių dvaras.<br> KPD nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2020, 9:10 AM

Dvaro šeimininkė – Jonavos rajono savivaldybė – kelis kartus jį pardavinėjo aukcione. Tačiau atokioje vietoje, šalia sunkiai pravažiuojamo kelio esantis apverktinos būklės pastatas pirkėjų nesudomino.

Savo jėgomis neišgelbės

Anksčiau Jonavos rajono savivaldybė Kultūros paveldo departamento prašė panaikinti avarinės būklės dvaro teisinę apsaugą. Su tuo paveldosaugininkai nesutiko, siūlė dvarelį perkelti į Liaudies buities muziejų Rumšiškėse. Deja, savivaldybė nerado perkėlimui reikiamos sumos – daugiau kaip 100 tūkst. eurų.

Savivaldybei investuoti šimtus tūkstančių eurų į pastatą, stovintį labai atokioje vietoje Žeimių seniūnijoje, kai šalia nėra jokių turistinės traukos objektų, atrodo beprasmiška.

Perkėlimui į Rumšiškes reikiamos sumos ji taip pat nerandanti. „Jei mūsų biudžete ir būtų tie reikiami 115 tūkst. eurų, tai gal Drobiškių dvaras prioritetų sąraše nebūtų pirmas“, – neslėpė Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius.

Jis su Jonavos rajono savivaldybės administracijos direktoriumi Valdu Majausku paprašė Kultūros paveldo departamento padėti išgelbėti Drobiškių dvarą mainais žadėdami prisidėti prie kitų paveldosauginių projektų rajone. Drobiškių dvaro perkėlimui į Rumšiškes savivaldybė pažadėjo surasti pusę sumos.

Ketina perkelti į Rumšiškes

Jau susisiekta su Liaudies buities muziejaus direktore Gita Šapranauskaite ir gautas pritarimas dvaro perkėlimui. Dabar bus ieškoma galimybių, kaip tai padaryti.

Perkeltas statinys lauktų geresnių laikų, kai jį Rumšiškėse būtų galima atstatyti.

Pavyzdžiui, Aristavėlės dvaras iš Kėdainių rajono buvo išardytas 1987 metais, o Rumšiškėse atstatytas tik 2010-aisiais.

„Drobiškių dvaras – kitokio tipo nei Aristavėlės. Jis kur kas mažesnis. Jo perkėlimas svarstytas jau prieš kelerius metus. Liko tik išspręsti lėšų klausimą“, – teigė G.Šapranauskaitė.

Drobiškių dvaro rūmai kadaise buvo gana puošnūs. Jie yra tradicinio plano, būdingos XIX a. I pusei architektūros. Ties pagrindiniu rūmų įėjimu akį traukia puošnus keturiomis kolonomis paremtas atviras prieangis su baliustrada.

Puošnumo pastatui suteikia medinės kolonos su kaneliūromis. Pasak architektūrologės Rasos Bertašiūtės, pagrindinis įėjimas veda į nedidelę priemenę, iš kurios patenkama į buvusią „garderobinę“ ir „gerojo galo“ patalpas – šokių salę, kur stovėjo fortepijonas, veidrodis ligi lubų, laikrodis, sofa ir kėdės, kampe – krosnis.

Kažkada atrodė įspūdingai

Dvare buvo didysis valgomasis, svečių kambarys, kampe – baltų koklių krosnis. Buvo įrengtas ir mažasis valgomasis, kur valgydavo šeimyna, o netoliese – nedidelis ponaičio kambarėlis.

Amfilada vedė į ponų miegamąjį. Dvare buvo ir mažas kambariukas, kuris buvo naudojamas vaistų sandėliukui. Viename iš kambarių buvo įrengtas pono darbo kambarys. Anksčiau iš šio kambario buvo galima patekti į priestatą – „špižarnią“.

Virtuvėje buvo plūkto molio grindys. Iš virtuvės buvo galima patekti į priestatą, kuriame gyveno tarnaitė. Viduryje šitos patalpos išmūrytas kaminas su nemažai nišų, yra sieninė spinta su lentynomis. Ties kaminu prisišlieja laiptai į pastogę, kurioje patalpų nėra.

Dvaro pamatai yra iš skaldytų akmenų, rišti kalkių skiediniu. Rąstų sienos iš lauko pusės apkaltos vertikaliomis lentomis su juostomis. Gegnės – su antgegniais, įleistos į sijas, grebėstai tvirtinti mediniais kaiščiais.

Stogas buvo keturšlaitis, vėliau – pusiau valminis, dengtas lentelėmis (gontais). Skliautuose įstatyti šešiarūčiai ir rombiniai langeliai. Dvaro langai buvo šešiarūčiai su paprastomis, vertikalių lentų langinėmis. Įspūdingai atrodo ūkinės lauko durys su ovaliu langeliu.

Jei dvarą pavyktų Rumšiškėse atstatyti, jis būtų kitokio tipo, nei Aristavėlės dvaras, pavyzdys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.