Permainos Trakų Vokės dvare erzina tik senų medžių mylėtojus

Praėjusių metų pabaigoje pradėta Trakų Vokės dvaro rekonstrukcija sulaukė tik pavėluoto medžių mylėtojų protesto dėl iškirstų senų liepų. Dabar čia jau driekiasi naujų medžių alėjos, šalia kuriami gėlynai.

Pamažu Trakų Vokės dvaro parkas atgauna tą vaizdą, kurį XIX amžiaus pabaigoje suprojektavo žymus parkų architektas É.André. Parke bus palikta ir dalis senųjų medžių, kai kuriuos teks paremti.
Pamažu Trakų Vokės dvaro parkas atgauna tą vaizdą, kurį XIX amžiaus pabaigoje suprojektavo žymus parkų architektas É.André. Parke bus palikta ir dalis senųjų medžių, kai kuriuos teks paremti.
Pamažu Trakų Vokės dvaro parkas atgauna tą vaizdą, kurį XIX amžiaus pabaigoje suprojektavo žymus parkų architektas É.André. Parke bus palikta ir dalis senųjų medžių, kai kuriuos teks paremti.
Pamažu Trakų Vokės dvaro parkas atgauna tą vaizdą, kurį XIX amžiaus pabaigoje suprojektavo žymus parkų architektas É.André. Parke bus palikta ir dalis senųjų medžių, kai kuriuos teks paremti.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-06-07 10:49

Trakų Vokės dvaro šeimininkams karantino apribojimai sukūrė ir galimybių – šiuo laikotarpiu, kai nevyksta renginiai, intensyviau imtasi anksčiau pradėtų dvaro ir jo aplinkos tvarkymo darbų – restauruojami rūmai, daug dėmesio sulaukė ir parkas, čia esančios senosios alėjos.

Per dešimtmečius Trakų Vokės dvaro parkas buvo smarkiai nuniokotas – pristatyta pastatų, nederančių architektūriniame ansamblyje, užpilti pagrindiniai vartai bei fontanas, netinkamos priežiūros pražudyti medžiai.

Atnaujino tris alėjas

Trakų Vokės dvaro parkas pamažu atgauna tokį vaizdą, kurį XIX amžiaus pabaigoje suprojektavo žymus parkų architektas Édouardas André.

Parke bus palikta ir dalis senųjų medžių. Kai kuriuos reikės paremti, sutvirtinti, bet jie paliekami, nes kuria autentišką šios vietos aurą, yra šios vietos istorijos dalis.

Kuriant sodybos tvarkymo planus labai stengtasi apgalvoti į priekį visus darbus, kurie susiję su kasinėjimais, kad vėliau nereikėtų ardyti takelių ar žaliųjų pakločių.

Lankytojai jau mato naujas suformuotas alėjas: Raudonųjų vartų alėjoje pasodintos 132 mažalapės liepos ‘Boehlje’, Tiestinėje – 47 ‘Corzan’, Koplyčios alėjoje – 40 ‘Low Window’.

Jau pasodinta ir gyvatvorė, kurią sudaro per 300 vakarinių tujų ‘Smaragd’. Gyvatvorė dengia ne ypač vaizdingą teritoriją su šiltnamiais.

Apželdins iki rugpjūčio

Pasodintos kompozicijos ir kitose projekte numatytose parko vietose. Bendras pasodintų medžių skaičius jau viršija 400.

Kompozicijas sudaro kaštonai, klevai, maumedžiai, bukai, skroblai, eglės, kėniai, pušys. Visi medžiai atkeliavo iš užsienio, su suformuotais šaknų gumulais, medžių apimtis 1 metro aukštyje siekia nuo 12 iki 20 cm.

Nustačius, kad augalai nekokybiški, jie grąžinami tiekėjui ir keičiami.

Parkas nuo šiol turės ir laistymo sistemą, kuri palengvins augalų priežiūrą.

Užbaigus medžių sodinimo etapą netrukus prasidės krūmų sodinimas. Krūmų masyvai ir gyvatvorės bus formuojami iš erškėtrožių, įvairių lanksvų, kaulenių, kukmedžių ir kitokių krūmų. Netrukus atsiras rožynas, rojaus obelų sodas, liepų gyvatvorė, kuri atskirs sodą ir sudarys uždarą erdvę renginiams.

Numatyti ir trys dideli gėlynai. Visi parko želdinimo darbai bus baigti iki rugpjūčio mėnesio.

Jau ėmėsi vidaus apdailos

Dvaras išgyveno labai sudėtingų etapų. Kai visiškai apleistas buvo perimtas iš netinkamai tvarkybos darbus vykdžiusios Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos, dar patyrė ir išbandymą prastais rangovais, dėl kurių kiekviena diena prasidėdavo su baisia įtampa, stebint, kad rūmams nebūtų pakenkta“, – sakė įstaigos Trakų Vokės dvaro sodybos direktorė Ieva Šiušaitė.

Pernai, pirmajame dvaro tvarkybos etape, pasirūpinta sutvarkyti rūmų cokolį, buvo pakeisti rūsio langai, įrengta pamatų hidroizoliacija.

Antrasis etapas buvo skirtas lauko inžineriniams tinklams sutvarkyti, atvesti naują elektros įvadą, vėdinimo šachtas, elektros generatorių, vandens įvadą.

Ir darbai šiandien jau švaresni. Nematomus, imlius laikui ir lėšoms inžinerinius etapus keičia jau su apdaila susiję darbai.

Rado ir staigmenų

Neseniai pradėjus tvarkyti rūsį, kuriame pagal projektą numatytos pagalbinės ūkinės patalpos ir ekspozicinės erdvės, paaiškėjo, kad, kaip ir dažnas paveldo objektas, rūmai yra paruošę staigmeną.

Nuimti du sluoksniai vėlyvojo laikotarpio betoninių grindų atidengė palyginti gerai išsilaikiusias autentiškas plytines grindis.

Atstačius rūsio patalpų aukštį atsivėrė daugybė užmūrytų perėjimų, angų, klaustrofobiškame rūsyje atsivėrė puikiausios menės, kurios prašosi platesnio nei planuota pritaikymo.

Pradėjus valyti rūmų fasadus, atidengiant seniausius polichromijos sluoksnius išryškėjo, koks puošnus buvo XIX a. antrojoje pusėje statytų rūmų fasadas, kaip atsakingai buvo parinktos spalvos ir dekoras.

Didelis iššūkis – stogo ketaus baliustradų tvarkyba ir restauravimas bei istorinio tunelio restauravimo darbai.

Tunelis, Trakų Vokės dvaro sodybos naudotojų žiniomis, vienintelis toks išlikęs Lietuvoje – jungiantis rūmus su buvusia virtuve.

Šiandien tunelis baigiasi aklina siena – buvusios virtuvės patalpos yra vienos iš daugelio apgyvendintų Trakų Vokės dvaro sodybos patalpų. 

Suplanavo renginių

Trakų Vokės dvaro sodybos šių metų renginių sąraše yra jaunųjų talentų festivalis, „Ars Summer Fest“ klasikinės muzikos festivalis, „EmEm“ jaunųjų kūrėjų festivalis, „Landing“ – renginys, skirtas nusileidimo kosmose 50-osioms metinėms, paroda „Menininko pasas“, skirta nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui (joje dalyvavo apie 50 profesionalių menininkų), paroda „Salve Vilnius“, skirta Vilniaus miesto vardo paminėjimui, ir pan.).

Šią vasarą čia buvo pirmąkart planuojamas Kristupo festivalio koncertų ciklas. Tiesa, pandemija šiuos planus kiek pakoregavo.

Dalį pastatų valdo kiti savininkai

Šiuo metu įstaiga Trakų Vokės dvaro sodyba valdo rūmus, dalį istorinių arklidžių pastato, o 2019 m. pabaigoje perėmė parko vartus, tvoras, vandens bokštą ir sargo namelį.

Iš viso tai per 3 tūkst. kvadratinių metrų ploto, arba 16 pastatų. Oficina, svirnas, tvartas, pirtis-skalbykla, kumetynas valdomi privačių savininkų.

Koplyčia-mauzoliejus ir raudonųjų vartų sargo namelis jau restauruoti ir prižiūrimi Lentvario parapijos religinės bendruomenės pastangomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.