Kazlų Rūda nuo šiol turės miesto atsiradimo legendą, ji įprasminta miesto parke

Kazlų Rūda nuo šiol turės miesto atsiradimo legendą, ji ant metalinių lentelių, esančių šalia ką tik sukurtų medinių skulptūrų, įprasminta centriniame miesto parke.

Kazlų rūdos skvero-parko skulptūros broliams Kazlams. <br>Kazlų Rūdos savivaldybės nuotr.
Kazlų rūdos skvero-parko skulptūros broliams Kazlams. <br>Kazlų Rūdos savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2020, 12:12 AM, atnaujinta Sep 27, 2020, 8:52 AM

Manoma, kad Kazlų Rūdos vietovardžiui pradžią davė XVI–XVIII a. iš Mozūrijos miško atsikėlęs verslininkas, bajoras Kazla su savo šeima, vėliau jo vardu pavadinta čia išaugusi gyvenvietė, o žodis „Rūda“ siejamas su rūdos gavimo ir apdorojimo vietomis, kurių čia buvo gausu.

„Ilgus amžius snūduriavo mėlynai žalios Sūduvos girios. Visokia gyvastis čia per kraštus veržėsi: urzgė, maurojo, baubė ir dantis su nagais medžioklei galando. Pavasariais sugrįžusių sparnuočių giesmės pro saulę su mėnesiu į dangų kilo ir šviesų džiaugsmą žemei dovanojo. Lietaus girdomi ir vėtrų plakami, augo ir klupo, seno ir puvo galiūnai medžiai“ , – sakoma legendoje.

„Nei reikėjo, nei trūko čia žmogaus, bet jis ėmė ir atkako... iš Mozūrijos. Ir ne vienas, o su visa krūva ratuotų, batuotų, vyžotų ir žiponuotų šeimynykščių. Kaip medum teptas rodėsi ateiviams sraunių upių ir judrių upelių išbėginėtas, klampių pelkių pilnas miškingas kraštas.

Savo giminę į Sūduvą atvedęs bajoras Baltramiejus Kazla, drūtas, ūmaus būdo vyriškis, naujose žemėse šaknis įleisti panūdo. O ir Jadvyga, jo žmona, paragino naują gyvenimą čia pradėti, sau ir gausiai šeimynai gerovę pakloti!“ – teigiama joje.

Kazlų Rūdos savivaldybė legendos sukūrimo konkursą paskelbė kovo pradžioje, kadangi šiemet minimas savivaldybės dvidešimtmetis. 

Savivaldybės teigimu, prie legendos kūrimo prisidėjo istorikas Juozas Banionis, kalbininkas Aldonas Pupkis, vietos lietuvių kalbos, etikos ir teatro mokytojai, visuomenininkai.

Legendą surašė Kazio Griniaus gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Daiva Gražulienė, ją redagavo A.Pupkis.

„Pats kūrybinis procesas buvo tikrai įdomus, įtraukus ir naudingas grupės nariams. Diskusijose išsiaiškinome daug naujų įdomių dalykų apie savo kraštą“, – teigė kūrybinės grupės koordinatorė Odeta Pučinskienė.

„Tikimės, jog ši legenda tarnaus kaip kultūrinis, kūrybinis, istorinis naratyvas, perteikiant mūsų krašto istoriją. Taigi kūrybinė grupė veiks ir toliau“, – sakė ji.

Ąžuolines brolių Kazlų skulptūras centriniame miesto parkelyje sukūrė viešosios įstaigos „Steel Beavers“ drožėjai, skulptūromis įamžinti šeši broliai Kazlai – Anupras, Boleslovas, Jokūbas, Kazimieras, Motiejus ir Stanislovas, visi jie vaizduojami su savo simboliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.