Pasiūlė, kur panaudoti senuosius Kauno Laisvės alėjos grindinio akmenis

Remontuojant gatves po asfalto ar kitos dangos sluoksniais darbininkai aptinka ir senesnių grindinių. Paprastai jie išardomi. Bet kauniečiai turi idėjų, kaip tokius radinius būtų galima ir eksponuoti.

Laisvės alėjoje aptiktas akmens riedulių grindinys nebuvo išsaugotas, akmenys panaudoti kitoms gatvėms grįsti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Laisvės alėjoje aptiktas akmens riedulių grindinys nebuvo išsaugotas, akmenys panaudoti kitoms gatvėms grįsti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-10-29 10:26

Rekonstruojant Laisvės alėją po sovietmečiu paklotomis betono plokštėmis ir smėlio sluoksniu buvo atkastas akmens riedulių grindinys. Jis aptiktas atkarpose tarp A.Mickevičiaus ir S.Daukanto gatvių bei tarp I.Kanto gatvės ir Kauno miesto savivaldybės.

Iš viso buvo atkasta 2 tūkstančiai kvadratinių metrų akmeninio grindinio.

Paveldo specialistai paaiškino, jog tikėtina, kad jis galėjo būti paklotas Kauno gubernijos laikais, 1847–1918 metais, kai Laisvės alėja tapo dominuojančia gatve visoje Naujamiesčio kompozicijoje. Tarpukariu grindiniai buvo klojami jau iš tašytų akmenų.

Apie šį akmenų grindinį iš anksto nebuvo žinoma, todėl buvo nutarta, kad jį reikia išardyti ir akmenis vėliau naudoti kitoms gatvėms kloti.

Tačiau kauniečiai įsitikinę, kad dalį tokių atradimų būtų galima panaudoti ir kitaip.

„Būtų šaunu, jei, atnaujinant tokias istorines gatves kaip Laisvės alėja, atrastų grindinių sluoksnių dalys būtų užkonservuotos ir rodomos žmonėms.

Būtų įdomu matyti, kaip ir kokie grindiniai vienas ant kito buvo klojami caro, tarpukario, sovietiniais laikais“, – svarstė kaunietis Regimantas Akelaitis.

Vyras sakė suprantantis, kad Laisvės alėjos grindinys buvo netikėtas atradimas, todėl nespėta pagalvoti apie tokią jo eksponavimo galimybę, gal tai būtų buvę sunku padaryti ir techniškai.

„Bet netrukus bus rekonstruojama senamiestyje esanti Vilniaus gatvė. Gal ten po grindiniu taip pat pavyks aptikti ką nors įdomaus. Tai būtų galima rodyti kauniečiams ir turistams“, – siūlė vyras.

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis patvirtino, kad akmens rieduliais buvo grįsta ne tik Laisvės alėja, bet ir Parodos gatvė, A.Juozapavičiaus prospektas. Šie grindinių akmenys nebuvo saugomi kaip paveldas.

„Kaip visos gatvės vertingoji dalis yra saugomi tik Vilniaus gatvės grindinio akmenys. Remontuojant šią gatvę jie ir išliks.

Apie tai, kad grindinių sluoksnius būtų galima eksponuoti, nebuvo galvota. Bet apie tai galima pasvarstyti ir atnaujinant kitas miesto gatves tai ir būtų galima padaryti“, – sakė Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.