„Dvarų dėlionėje“ – oranžerijos, parkai, apartamentai ir net trys aligatoriai

Lietuvos dailės istorikų draugija sukūrė vaizdo pasakojimų ciklą „Dvarų dėlionė“, žiūrovams atskleidžiantį daug įdomių ir intriguojančių detalių apie Lietuvos dvarus ir jų kasdienybę. 

Raudondvario dvaro teritorija.<br>„Dvarų dėlionės“ nuotr.
Raudondvario dvaro teritorija.<br>„Dvarų dėlionės“ nuotr.
Užutrakio dvaro parkas.<br>„Dvarų dėlionės“ nuotr.
Užutrakio dvaro parkas.<br>„Dvarų dėlionės“ nuotr.
Paežerių dvaras.<br>„Dvarų dėlionės“ nuotr.
Paežerių dvaras.<br>„Dvarų dėlionės“ nuotr.
Liubavo dvaro oranžerijos fragmentas.<br>„Dvarų dėlionės“ nuotr.
Liubavo dvaro oranžerijos fragmentas.<br>„Dvarų dėlionės“ nuotr.
Biržuvėnų dvaras.<br>„Dvarų dėlionės“ nuotr.
Biržuvėnų dvaras.<br>„Dvarų dėlionės“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 8, 2021, 10:23 AM

Šiuose vaizdo pasakojimuose skirtingus Lietuvos dvarų funkcionavimo aspektus pristatys savo srities profesionalai, žinomi Lietuvos menotyrininkai bei architektūrologai. Projekto „Dvarų dėlionė“ komanda aplankė net 14 Lietuvos dvarų – Baisogalos, Biržuvėnų, Rokiškio, Raudondvario, Paežerių, Liubavo ir kt. 

Žiūrovų laukia pasakojimai apie dvarų oranžerijas, parkus, reprezentacinius kiemus, paradinius bei asmeninius rūmų apartamentus, ir įdomios istorijos apie tai, kas vykdavo didžiuliame dvaro ūkyje, kur gyveno ir dirbo tarnai bei kokias meno vertybes rinko ir kaip jas eksponavo dvarų savininkai.

„Lietuvos dvarų istorija yra neišsemiamas intriguojančių pasakojimų lobynas. Šis projektas atskleidžia tik dalį jų.

Dažnai kalbant apie dvarą žmonės klaidingai įsivaizduoja, kad tai tiesiog yra vienas pastatas, rūmai, tačiau iš tiesų dvaras yra struktūra, kurioje buvo daugybė tarpusavyje susijusių elementų.

Tad šiuo projektu norėjome paaiškinti, kaip dvaras veikė ir kaip atrodė jame gyvenusiųjų kasdienybė“, – sakė projekto „Dvarų dėlionė“ vadovė, Lietuvos dvarų kultūros tyrinėtoja ir Kazio Varnelio namų-muziejaus menotyrininkė dr. Aistė Bimbirytė-Mackevičienė.

Visi aštuonių dalių ciklo vaizdo pasakojimai publikuojami Lietuvos dailės istorikų draugijos „Youtube“ paskyroje. Prie projekto prisidėjo ir savo žiniomis apie Lietuvos dvarų kultūrą dalijosi tokie garsūs specialistai kaip dr. Rūta Janonienė, Indrė Kačinskaitė, dr. Rasa Butvilaitė, dr. Dalė Puodžiukienė, dr. Indrė Užuotaitė ir Marius Daraškevičius.

Savo pasakojimais ciklą papildė Liubavo dvaro muziejaus įkūrėjas, kultūros paveldo tyrinėtojas Gintaras Karosas ir Kauno rajono muziejaus direktoriaus Zigmas Kalesinskas. Muziką specialiai šiam projektui sukūrė Migloko, o operatoriaus darbą atliko „Burbos filmai“. 

„Manau, šis projektas dabartinėmis aplinkybėmis yra itin aktualus. Jis visiems norintiems suteikia galimybę nuotoliniu būdu pakeliauti ir atrasti įdomias mūsų krašto istorijas.

Greičiausiai nedaugelis žino, apie Raudondvario žiemos sode grafo Tiškevičiaus laikytus tris aligatorius ir beždžionėles, apie tarnų tarpusavio santykius ar geležinių lovų privalumus. Tai tik kelios mažos detalės, skatinančios atidžiau pažvelgti į Lietuvos dvarus ir jų istoriją“, – sakė dr. A.Bimbirytė-Mackevičienė.

Visus filmukus bus galima žiūrėti čia: https://www.youtube.com/channel/UCq40AJCf8yCwIvvkI0pojJw

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.