Sinagoga, kurioje meldėsi litvako Marko Šagalo šeima, atiduodama veltui su viena sąlyga

Baltarusijoje yra išlikusios 124 sinagogos, iš kurių 18 turi Baltarusijos istorinio kultūrinio pastato statusą. Dauguma sinagogų yra apleistos ir nenaudojamos kaip žydų maldos namai.

Didžiosios Liubavičiaus sinagogos liekanos. <br> Shalom.by nuotr.
Didžiosios Liubavičiaus sinagogos liekanos. <br> Shalom.by nuotr.
Didžiosios Liubavičiaus sinagogos liekanos. <br> Shalom.by nuotr.
Didžiosios Liubavičiaus sinagogos liekanos. <br> Shalom.by nuotr.
 Taip sinagoga atrodė kadaise.
 Taip sinagoga atrodė kadaise.
Daugiau nuotraukų (3)

Kultūros paveldo departamentas

May 2, 2021, 9:30 AM, atnaujinta May 3, 2021, 3:36 PM

Labai prastos būklės yra ir Vitebsko sinagoga, dar vadinamos Didžiąja Liubavičiaus sinagoga, kurioje meldėsi žymaus dailininko Marko Šagalo (Marc Chagall) šeima, gyvenusi gretimoje gatvėje. Pastatas apleistas, be stogo. Šiuo metu jo liekanos priklauso miesto savivaldybei.

Kaip rašo Baltarusijos žiniasklaidos portalas tut.by, šios Vitebsko sinagogos, esančios Revoliucinėje gatvėje, liekanos parduodamos už vieną bazinį atlyginimą arba nemokamai su sąlyga, kad bus įgyvendintas investicinis projektas.

Paskelbus, kad pastatas parduodamas, atsirado verslininkas, kuris kartu su Vitebsko M. Šagalo muziejaus darbuotojais bando pastatą įsigyti ir dalį jo skirti Vitebsko žydų kultūros istorijos ekspozicijai, kitą dalį pritaikyti verslo poreikiams.

Balandžio mėnesį buvo surengta nuotolinė diskusija dėl Vitebsko sinagogos liekanų ateities, kurioje kartu su M. Šagalo muziejaus ir kitų Vitebsko kultūros organizacijų darbuotojais bei paveldo specialistais iš Lenkijos dalyvavo mūsų Kultūros paveldo departamento (KPD) Alytaus-Marijampolės teritorinio skyriaus vyr. specialistė, menotyros m.dr. Margarita Janušonienė.

2019-aisiais alytiškė vedė ekskursiją grupei Europos Humanitarinio instituto studentų, Baltarusijos paveldosaugininkų ir restauratorių po tuomet dar restauruojamą, dabar jau atnaujintą Alytaus sinagogos pastatą, todėl buvo pakviesta pasidalinti gerąja patirtimi.

„Didžiulė Vitebsko sinagogos pastato dalis yra sunykusi, tačiau išliko pakankamai daug ikonografinės medžiagos jai atkurti. Sienų tapyba, manau, prarasta visiškai, bet bus įmanoma atkurti statinio architektūrą. Pirmiausia būtina atlikti daug tyrimų, tuomet – parengti gerą projektą“, – dalijosi mintimis apie vertingą pastatą Vitebske M. Janušonienė.

Didžiąja Liubavičiaus sinagoga buvo pastatyta XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje. Tuo metu Vitebske veikė daugiau kaip 50 sinagogų. Gyventojų surašymo duomenimis, 1897 m. žydai sudarė 52,4 proc. Vitebsko gyventojų.

1923 m. sinagogą uždarė, čia įsikūrė aeroklubas, paskui veikė kultūros namai, galiausiai pastatas buvo paverstas sandėliu.

Miesto kraštotyrininkų ir kultūrininkų iniciatyva prieš daugiau nei metus sinagogos griuvėsiuose buvo surengta talka, avarinės būklės pastatas aptvarkytas, prie jo pritvirtinta informacinė lenta.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.