Žydų kultūros paveldo objektus ketinama atverti visuomenei

Kultūros ministerijoje vyko kultūros viceministro Rimanto Mikaičio susitikimas su JAV Valstybės departamento specialiąja pasiuntine Holokausto klausimais Cherrie Daniels, Amerikos paveldo užsienyje išsaugojimo komiteto pirmininku Paulu Packeriu ir JAV ambasadoriumi Robertu Gilchristu, pranešė Kultūros ministerija. Susitikime pasikeista nuomonėmis dėl kilnojamojo ir nekilnojamojo žydų kultūros paveldo išsaugojimo ir sklaidos.

Čekiškės sinagoga, kurios rekonstrukcijos darbus planuojama baigti 2023 m.<br>Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Čekiškės sinagoga, kurios rekonstrukcijos darbus planuojama baigti 2023 m.<br>Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LKM inf.

Jun 17, 2021, 10:43 AM

Kultūros paveldo departamento direktorius Vidmantas Bezaras informavo JAV delegaciją apie departamento vykdomus nekilnojamojo žydų kultūros paveldo aktualizavimo projektus, šio kultūros paveldo sklaidos iniciatyvas.

Viceministras R. Mikaitis svečiams papasakojo, kad Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus iniciatyva istoriniame pastate Žemaitijos gatvėje, kuriame prieškariu veikė viešoji „Meficei Haskala“ biblioteka, vėliau – Vilniaus geto biblioteka, planuojama iki 2025 metų įkurti Holokausto Lietuvoje ir Vilniaus geto memorialinį muziejų.

Kultūros viceministras taip pat informavo, kad 2022 m. spalį Vilniuje ketinama atidaryti Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejų buvusioje Tarbut gimnazijoje (Pylimo g. 4).

Visi šie pastatai konceptualiai ir funkciškai bus integruoti į istorinį litvakų kultūros maršrutą Vilniuje: Tolerancijos centrą ir Samuelio Bako muziejų Naugarduko g. – Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejų Pylimo g. – Holokausto Lietuvoje ir Vilniaus geto memorialinį muziejų Žemaitijos g.

2024 metų viduryje ketinama užbaigti Panerių memorialo Holokausto ir visoms nacizmo aukoms atminti tvarkybą.

Dar šiemet lietuvių ir anglų kalbomis pasirodysiančioje kolektyvinėje monografijoje „Nusikaltimų pėdsakai neišnyksta. Masinės žudynės Panerių miške 1941–1944 metais“ (Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus ir Lietuvos istorijos institutas) bus pristatyti Panerių memoriale vykdytų kompleksinių tyrimų rezultatai.

Žydų kultūros paveldo aktualizavimo projektai finansuojami Europos Sąjungos struktūrinių fondų, Europos ekonominės erdvės mechanizmo, valstybės ir savivaldybių lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.