Žydų organizacijos protestuoja prieš Auksinį gaublį M.Gibsonui

Čekijos žydų organizacijos protestuoja prieš tai, kad 49-ajame Karlovi Varų kino festivalyje Auksinio gaublio prizas už indėlį į kinematografą įteiktas amerikiečių aktoriui ir režisieriui Melui Gibsonui.

M.Gibsonui įteiktas Auksinio gaublio prizas už indėlį į kinematografą sukėlė žydų organizacijų nepasitenkinimą.<br>„Scanpix“ nuotr.
M.Gibsonui įteiktas Auksinio gaublio prizas už indėlį į kinematografą sukėlė žydų organizacijų nepasitenkinimą.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 8, 2014, 5:46 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:29 AM

Čekijos žydų bendruomenių federacijos laiške teigiama, kad filme „Kristaus kančia“, kurį M.Gibsonas sukūrė 2004 metais, žydai vaizduojami „pikti ir kraugeriški“. Laiške pabrėžiama, kad prizo įteikimas Karlovi Varų tarptautiniame festivalyje tapo dar vienu akstinu tolerantišką visuomenę supriešinti, kurstyti ksenofobiją ir antisemitizmą, rašo laikraštis „The Guardian“.

Kaip teigiama laikraštyje, festivalio rengėjai patvirtino gavę laišką ir pabrėžė, kad M.Gibsonas apdovanotas tik už kinematografinius laimėjimus, o filmas „Kristaus kančia“ festivalyje nebus rodomas.

58 metų M.Gibsono adresu ir anksčiau skambėjo kaltinimai antisemitizmu. Šių metų birželio pabaigoje garsus britų aktorius Gary Oldmanas turėjo viešai atsiprašyti žydų už M.Gibsoną ginančius žodžius, ištartus interviu žurnalui „Playboy“.

2012 metų balandį Holivudo scenaristas Joe Eszterhasas apkaltino M.Gibsoną antisemitiniu pagrindu sužlugdžius filmo apie biblinį žydų didvyrį Judą Makabiejų kūrimą. Jis parašė didžiulį devynių puslapių laišką, kuriame išvardijo visas M.Gibsono nuodėmes, susijusias su žydais, ir nurodė, jog prodiusuoti filmą M.Gibsonas ėmėsi tik todėl, kad atitrauktų spaudos dėmesį nuo antisemitinių skandalų, siejamų su jo vardu.

M.Gibsonas tvirtino, kad Toroje rašoma, jog macams ruošti naudojamas krikščionių kūdikių kraujas. Kai scenaristas užsiminė, kad aktorius tikriausiai painioja Torą su „Siono išminčių protokolais“, šis ir toliau tvirtino, jog „receptas“ pateiktas būtent Toroje.

J.Eszterhaso laiškas buvo paskelbtas kino pramonininkų interneto svetainėje „The Wrap“. M.Gibsonas parašė atsakymą - taip pat atvirą laišką, - kuriame paneigė visus kaltinimus antisemitizmu.

2010 metais žurnalas GQ išspausdino išsamų interviu su Winona Ryder, žydų kilmės Holivudo aktore, kuriame ji, be kita ko, papasakojo ir apie antisemitinius M.Gibsono pasisakymus.

Minimas incidentas įvyko viename Holivudo vakarėlių. Aktorius buvo gerokai įkaušęs. Sužinojęs, kad jo pašnekovė žydė, o jos palydovas – gėjus, M.Gibsonas čia pat suskėlė anekdotą apie „aferistus dujų kameroje“, įžeidžiantį tiek žydus, tiek gėjus.

M.Gibsono pavartota frazė „oven dodgers“ tam tikruose sluoksniuose reiškia gudrius žydus, sugebėjusius išvengti nacių krematoriumų. Aktorė labai pasipiktino ir pasakė savo draugams, kad M.Gibsonas – antisemitas ir homofobas, tačiau ja  tada niekas nepatikėjo.

Praėjus keleriems metams M.Gibsonas patvirtino žodžius, kuriais jauna aktorė jį charakterizavo. 2006 metais dėl aktoriaus antisemitinių posakių įsiplieskė skandalas, vos nekainavęs jam karjeros.

Automobilį vairuojantį neblaivų M.Gibsoną sustabdė kelių policininkas. Nepatenkintas aktorius paklausė policininko, ar šis ne žydas, o po to prapliupo tirada apie žydų kaltę dėl visų pasaulio karų. Jis plūdo jam nepatikusį policininką, grasino jam, šaukė nekenčiąs visų žydų ir žadėjo pakloti visus savo pinigus, kad nušluotų nuo žemės paviršiaus Malibu miestą, šalia kurio buvo sustabdytas.

Holivudas pasmerkė M.Gibsono elgesį. Ypač ant jo įsiuto žydų kilmės kino veikėjai, o telekompanija ABC nutraukė su juo sutartį kurti filmą apie Holokaustą.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?