Į kino ekraną grįžta kultinis M. Scorsese‘s „Taksistas“

Jau šį sekmadienį į „Skalviją“ grįžta pripažinti kino meistrų darbai – Kino klasikos vakaruose pradedamas rodyti Martino Scorsese‘s „Taksistas“ (1976). Pirmąjį seansą pristatys kino kritikė Izolda Keidošiūtė. Filmą taip pat bus galima pamatyti rugpjūčio sekmadieniais.

R. De Niro vaidmeniui "Taksiste" ruošėsi vairuodamas po 12 valandų per parą.<br>"Skalvijos" nuotr.
R. De Niro vaidmeniui "Taksiste" ruošėsi vairuodamas po 12 valandų per parą.<br>"Skalvijos" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 27, 2014, 10:19 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:11 PM

Tik pasirodęs Amerikos kino ekranuose „Taksistas“ tapo daugiau nei dar vienu kino hitu. Filmas sukurtas baigiantis JAV karui Vietname. Daugeliui amerikiečių jis priminė skaudžią patirtį: užsitęsęs karinis konfliktas pareikalavo tūkstantinių aukų, nešė nuostolius ir luošino likimus. „Taksistas“ tapo šio konflikto alegorija ir akivaizdžiu įrodymu, kad laimėtojų šiame kare nebus. Sarkastiškas filmo kūrėjų žvilgsnis į populiarų visa nugalinčio herojaus mitą vertė suabejoti pamatinėmis Amerikos vertybėmis.

Pagrindinis filmo herojus – buvęs Vietnamo karo veteranas Trevis (akt. Robertas De Niro), greičiausiai ten įgijęs nemigą. Kad prastumtų bemieges naktis, jis sėda už taksi vairo. Riedėdamas naktinėmis Niujorko gatvėmis, Trevis pamažu grimzta į beprotybę. Filmo kūrėjai sugebėjo perteikti vienišumo, nevilties, besitvenkiančio įsiūčio būsenas, kurios buvo juntamos JAV gatvėse 8-ame dešimtmetyje.

„Taksistą“ mačiau dešimtis kartų. Tačiau kiekvieną sykį vėl patiriu šio filmo poveikį, kaip esu panardinamas į vidinį Trevio pasaulį, kupiną susvetimėjimo, vienišumo, nevilties ir pykčio“, – rašė žymus JAV kino kritikas, žurnalistas, scenaristas Rogeris Ebertas. „Taksistas“ ne tik atskleidė neafišuojamą JAV pusę, bet ir turėjo reikšmingos įtakos filmų kūrėjų likimams. Scenaristą Paulą Schraderį jis išgelbėjo nuo savižudybės – išmestas iš darbo ir paliktas žmonos jis jautėsi priėjęs liepto galą. M.Scorsese padėjo įtvirtinti jauno talentingo kino kūrėjo reputaciją. Tuo metu pagrindinį vaidmenį sukūrusį R.De Niro pavertė garsenybe. Trevis tapo vienu svarbiausių R. De Niro vaidmenų. Jam aktorius ruošėsi vairuodamas po 12 valandų per parą, gilindamasis į būsenas ties pamišimo riba.

Kurdamas filmo scenarijų P. Schraderis rėmėsi asmenine patirtimi, taip pat Arthuro Bremerio dienoraščiais. Pastarasis 1972 metais pasikėsino į dešiniųjų gubernatorių George'ą Vallace'ą. Įdomu tai, kad po 9 metų pakartoti jo žygį ryžosi Johnas Hinckley. Vėliau jis pasakojo, kad į JAV prezidentą Ronaldą Reaganą nusitaikė paveiktas „Taksisto“.

Atkartodamas filme matytas scenas J.Hinckley siekė padaryti įspūdį dievinamai aktorei Jodie Foster. „Taksiste“ ji suvaidino prostitutę, kurią „saugoti“ imasi Trevis.

Be J.Foster ir R.De Niro, įsimintinus vaidmenis filme sukūrė ilgaplaukis Harvey Keitelis, Cybill Shepherd.

„Taksistas“ skirtas garsiam JAV kompozitoriui Bernardui Hermannui atminti. Efektingas garso takelis šiai juostai buvo paskutinis kompozitoriaus kūrinys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.