Kanų kino festivalyje dirbantys kritikai išsirinko favoritus

Nors 68-ojo Kanų kino festivalio apdovanojimų ceremonija vyks tik sekmadienį, jau žinoma viena režisierė, kuri nuo scenos nulips su Auksine palmės šakele rankoje.

Taivano režisieriaus Hsiao-hsien Hou filmo „Žudikė“ žvaigždė Qi Shu Kanų kino festivalyje maudosi blyksčių šviesoje.<br>„Scanpix“ (AFP) nuotr.
Taivano režisieriaus Hsiao-hsien Hou filmo „Žudikė“ žvaigždė Qi Shu Kanų kino festivalyje maudosi blyksčių šviesoje.<br>„Scanpix“ (AFP) nuotr.
Kritikų manymu, prizų gali pelnyti ir filmo „Kerol“ kūrėjai – australų aktorė C.Blanchett (dešinėje), amerikiečių režisierius T.Haynesas ir aktorė R.Mara.<br>„Scanpix“ (AFP) nuotr.
Kritikų manymu, prizų gali pelnyti ir filmo „Kerol“ kūrėjai – australų aktorė C.Blanchett (dešinėje), amerikiečių režisierius T.Haynesas ir aktorė R.Mara.<br>„Scanpix“ (AFP) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

May 23, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Nov 27, 2017, 5:04 AM

Už viso gyvenimo nuopelnus gegužės 24 dieną bus apdovanota 86 metų prancūzų režisierė Agnes Varda. Ji per savo ilgą karjerą dar nė sykio nekopė į sceną atsiimti Kanų kino festivalio apdovanojimo.

Garbės Auksine palmės šakele Kanuose kasmet apdovanojami tie kino kūrėjai, kurių filmai plačiai žinomi, bet nė karto nebuvo pagerbti didžiausiame pasaulyje kino festivalyje.

A.Varda yra sukūrusi ne tiktai keliolika eksperimentinių filmų, bet taip pat – fotografijų, meno instaliacijų.

Jos kūrybai būdingas dokumentiškumas, tikroviškumas, feministiniai motyvai.

Paskelbė reitingų lentelę

Šių metų Kanų kino festivalio konkursinės programos laureatus kol kas greičiausiai numano tik Ethano ir Joelio Coenų vadovaujama žiuri. Tačiau spėlionių, koks filmas, aktorius ar režisierius pelnys apdovanojimus, pilna tiek žiniasklaidoje, tiek festivalio užkulisiuose.

Kaip ir kasmet, savo favoritus paskelbė ir garsiausi pasaulio kino kritikai. Jau pasirodė 108 žinomų kritikų reitingų lentelė, kurioje galimi pretendentai į Auksinę palmės šakelę – kaip ant delno.

Absoliutus kritikų favoritas į pagrindinį Kanų kino festivalio konkursinės programos apdovanojimą – Taivano režisieriaus Hsiao-hsien Hou istorinis kovinis filmas „Žudikė“ („Nie Yinniang“), kuriame pagrindinę heroję vaidina Qi Shu.

„Tai bene pats nuostabiausias Hsiao-hsien Hou filmas iš iki šiol sukurtų“, – taip juostą įvertino „Variety“ kino kritikas Justinas Changas.

Filmas pateisino viltis

Kritikų manymu, neblogų šansų Kanuose pelnyti prizą turi dar keli filmai.

Šiųmečiame festivalyje viena laukiamiausių buvo Toddo Hayneso juosta „Kerol“ („Carol“), kurioje pasakojama praėjusio amžiaus 6-ajame dešimtmetyje besirutuliojanti uždraustos meilės tarp dviejų moterų istorija.

Atrodo, šis filmas pateisino viltis, nes kritikai kone sutartinai liaupsina šį kūrinį, pretenduojantį į Auksinę palmės šakelę.

„T.Hayneso „Kerol“ – meistriškai susuktas lesbietiškos meilės romanas, kuriame vaidina Cate Blanchett ir Rooney Mara“, – tokiais žodžiais savo straipsnį pradėjo „Indiewire“ kritikas Ericas Kohnas.

Kiti kritikai šią pagal Patricios Highsmith romaną „Druskos kaina“ nufilmuotą juostą net pavadino „daugiau nei etapiniu kino kūriniu“.

Kanuose dirbančių kritikų manymu, galimybių pelnyti festivalio apdovanojimą turi ir tokie filmai kaip vengrų režisieriaus Laszlo Nemeso drama apie holokaustą „Sauliaus sūnus“ („Saul Fia“), kinų režisieriaus Zhangke Jios „Ir pajuda kalnai“ („Shan he gu ren“), italo Nanni Moretti pusiau autobiografinė juosta „Mano motina“ („Mia Madre“).

Skandalas dėl batelių

Kanų festivalis išsiskiria ir tuo, kad įdomus veiksmas ir intrigos čia vyksta ne tik kino salėse ir ekranuose, bet ir visame Pietų Prancūzijos mieste.

Šių metų kino fiesta irgi neapsiėjo be skandalų. O didžiausias jų nutiko prieš T.Hayneso filmo „Kerol“ peržiūrą, vykusią praėjusį sekmadienį.

Apsauga uždraudė žingsniuoti raudonuoju kilimu toms moterims, kurios avėjo ne aukštakulnius batelius.

Šis rengėjų akibrokštas sukėlė tikrą audrą.

„Mes atsiprašome. Apsauga greičiausiai pasielgė per daug uoliai“, – po kelių dienų pareiškė Kanų kino festivalio direktorius Thierry Fremaux. (LR, „Variety“, „Indiewire“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.