Kas pagaus Sidabrinę gervę?

Lietuvoje filmų sukuriama vis daugiau. Bet kurie jų verti dėmesio? Laukti atsakymo liko nebeilgai – apdovanojimų ceremonija „Sidabrinė gervė 2015“ jau gegužės 30-ąją, per LTV ją galės matyti visa šalis.

Šiemet kino kūrėjai nominuoti Sidabrinei gervei trylikoje kategorijų.<br>T.Bauro nuotr.
Šiemet kino kūrėjai nominuoti Sidabrinei gervei trylikoje kategorijų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė („Lietuvos rytas“)

May 29, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Nov 25, 2017, 11:39 PM

„Sidabrinės gervės praskaidrino pilkoką lietuvių kino padangę“, – po pirmųjų nacionalinių kino apdovanojimų džiaugėsi kinomanai.

Šiemet Sidabrinės gervės bus teikiamos aštuntą kartą. Už viso gyvenimo nuopelnus kino menui parengta Auksinė gervė, o jaunieji kinematografininkai gaus Sidabrinės gervės kiaušinį.

Kiekybė dar nevirto kokybe

Šiais metais 33 prodiuserinės kompanijos pateikė paraiškas dėl 48 įvairaus žanro filmų, pretenduojančių į Sidabrinės gervės apdovanojimą. Iš jų 5 vaidybiniai ilgametražiai, 4 vaidybiniai trumpametražiai, 7 dokumentiniai ilgametražiai, 6 dokumentiniai trumpametražiai, 14 animacinių ir 12 studentų darbų.

Atrodytų, komisija turėjo iš ko rinktis, bet kai buvo paskelbtas nominacijų sąrašas, pasirodė, kad kai kuriose teliko po dvi pozicijas. Kodėl?

„Komisija privalo vadovautis profesionalumo kriterijais.

Filmų kiekybė, jų gausėjimas džiugina, bet tai nereiškia, kad sukuriama daugiau puikių kino juostų, dėl kurių būtų galima diskutuoti, ginčytis, įvairiai jas vertinti.

Komisija reaguoja į kiekvienų metų kino situaciją. Šiais metais sukurta nemažai įdomių ilgametražių dokumentinių filmų, todėl jų daugiau ir nominuota.

Dar vienas šių metų išskirtinumas – po šešerių metų darbo sukurtas pirmasis ilgametražis animacinis filmas.

Kita vertus, šiais metais sumažėjo nominacijų. Pavyzdžiui, nėra geriausio scenarijaus nominacijos – scenarijų problema Lietuvoje įsisenėjusi, daug ankstesnė, nei atsirado Gervės.

O juk kine visi segmentai susiję – jeigu nėra dramaturgijos, nėra charakterių, jeigu nėra charakterių, nėra vaidmenų. Šiais metais nominanto į geriausio vyro vaidmens atlikėją teko ieškoti pro didinamąjį stiklą“, – taip 2014-ųjų kino derlių apibūdino kinotyrininkė, Lietuvių kino akademijos prezidentė Gražina Arlickaitė.

Kartojasi tie patys vardai

Tarp pretendentų keletą sykių minimas Alantės Kavaitės filmas „Sangailės vasara“, jau pelnęs apdovanojimą JAV Sandanso kino festivalyje, taip pat dokumentinis filmas apie menininką Vitą Luckų „Meistras ir Tatjana“.

„Sangailės vasaros“ aktorės Julija Steponaitytė ir Aistė Diržiūtė taps konkurentėmis. Jos abi varžosi dėl geriausio aktorės vaidmens titulo.

Jei geriausio aktoriaus vaidmens titulas bus skirtas už filmą „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“, jį teks skelti pusiau. Mat į apdovanojimą pretenduoja aktoriai Marius Repšys ir Giedrius Savickas – komisija nusprendė juos nominuoti kartu.

O kompozitorius Giedrius Puskunigis rungsis pats su savimi – gali laimėti statulėlę už muziką dviem skirtingiems filmams.

Žodį tars ir žiūrovai

Sidabrinės gervės apdovanojimų ceremonija šiemet vyks ne kokioje nors didelėje renginių salėje, o LTV studijoje. Rengėjai neslėpė: taip pasirinkta dėl sumažėjusio biudžeto. Tačiau renginį galės matyti visa Lietuva televizijos ekrane.

Šiemet bus ir šiokių tokių naujienų – pirmą kartą bus apdovanotas publikai labiausiai patikęs filmas. Jį išrinko naujienų portalo lrytas.lt skaitytojai.

Viena renginio vedėjų bus kino ir televizijos aktorė Sandra Daukšaitė-Petrulėnė. Kas taps jos partneriu, ceremonijos rengėjai iš anksto nesakė. Aišku tik viena: jis – vyras.

„Jis yra kūrybingas, šmaikštus ir nenuobodus žmogus“, – tik tiek apie savo porininką prasitarė S.Daukšaitė-Petrulėnė.

Lietuvos kino Sidabrinės gervės apdovanojimų ceremonija gegužės 30 d. 18 val. 30 min. per LTV.

Pretendentai į Sidabrinę gervę

Geriausias studento darbas: „Džiunglės“ (rež. R.Nevecka), „Man dvim keli“ (rež. M.Kavtaradzė), „After Rave“ (rež. K.Milašiūtė), „Dembava“ (rež. L.Bareiša).

Geriausias montažo režisieriaus darbas: K.Radlinskas („Arvydas Sabonis. 11“), D.Kokanauskis, D.Kilčiauskas ir G.Žičkytė („Meistras ir Tatjana“), V.Sruoginis („Nematomas frontas“).

Geriausias dailininko darbas: S.Šimkūnaitė („Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“), R.Rastauskas („Sangailės vasara“).

Geriausias kompozitoriaus darbas: J.Šeduikytė, G.Puskunigis („Meistras ir Tatjana“), G.Puskunigis („Avinėlio vartai“), A.Pau („Aukso žirgas“).

Geriausias operatoriaus darbas: A.Kemežys („Meistras ir Tatjana“), D.Colinas („Sangailės vasara“).

Geriausias animacinis filmas: „Miškas“ (rež. I.Meilūnas), „Laimės žiburys“ (rež. U.Oettinger).

Geriausias trumpametražis dokumentinis kino filmas: „Sėkmės metai“ (rež. R.Gruodis), „Avinėlio vartai“ (rež. A.Stonys).

Geriausias trumpametražis vaidybinis kino filmas: „Triukšmadarys“ (rež. K.Kaupinis), „Romantiniai paukščio kliedesiai“ (rež. J.Zabukaitė).

Geriausias ilgametražis dokumentinis kino filmas: „Nematomas frontas“ (rež. J.Ohmanas, V.Sruoginis), „Meistras ir Tatjana“ (rež. G.Žičkytė), „Arvydas Sabonis. 11“ (rež. R.Čekavičius), „Vanda Lida Liusia“ (rež. J.Zubavičienė).

Geriausias režisieriaus darbas: A.Kavaitė („Sangailės vasara“, G.Žičkytė („Meistras ir Tatjana“).

Geriausias aktorės vaidmuo: J.Steponaitytė („Sangailės vasara“ ir „Man dvim keli“), A.Diržiūtė („Sangailės vasara“), A.Kaktaitė („Kelių eismo taisyklės“).

Geriausias aktoriaus vaidmuo: V.Masalskis („Triukšmadarys“), M.Repšys ir G.Savickas („Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“), M.Nedzinskas („Kelių eismo taisyklės“).

Geriausias ilgametražis kino filmas: „Sangailės vasara“ (rež. A.Kavaitė), „Aukso žirgas“ (rež. V.Aškinis, R.Kalnaellis), „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“ (rež. S.Aškelavičius ir R.Marcinkus).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.