K.Sabaliauskaitė savo gerbėjams dovanoja „Silva rerum III“

Vilniaus knygų mugėje menotyrininkė ir rašytoja Kristina Sabaliauskaitė pristatė trečiąją bestseleriu tapusio romano „Silva rerum“ dalį. Nors nuo pirmos dalies išleidimo praėjo vos šešeri metai, rašytoja sako, kad parengti trečiąją užtruko bemaž 15 metų.

Knygų mugės metu „Baltų lankų“ stende penktadienį, 18 val., ir šeštadienį, 15 val., K.Sabaliauskaitė dalins autografus ir bendraus su skaitytojais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Knygų mugės metu „Baltų lankų“ stende penktadienį, 18 val., ir šeštadienį, 15 val., K.Sabaliauskaitė dalins autografus ir bendraus su skaitytojais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 18, 2014, 10:37 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 3:43 PM

„Kristinos Sabaliauskaitės knygų ciklas lietuvių literatūroje yra unikalus reiškinys. Pasakotojos talentą ji puikiai derina su mokslininkės žiniomis, todėl knygos ne tik kalba apie baroką, bet tai daro specifine, to laiko stilių atspindinčia stilistika“, – sako daugiau nei dvidešimtmetį leidybos srityje dirbantis leidyklos „Baltos lankos“ savininkas dr. Saulius Žukas.

Leidėjas prisimena, kad pirmosios „Silva rerum“ dalies rankraštį leidyklai pasiūlė pati K.Sabaliauskaitė. Tuomet perskaitęs vos 20 puslapių S. Žukas suprato, jog tai bus išskirtinis leidinys šalies knygų rinkoje. Iš pokalbio su autore paaiškėjo, kad rengiamasi parašyti knygų ciklą, kuris sudarys prasminę visumą.

„Silva rerum III“ – pirmų dviejų dalių tęsinys. Skaitytojas nukeliamas į XVIII amžiaus vidurį, dekadentišką rokoko laikotarpį, dažnai vadinamą „sutemomis prieš Apšvietą“. Tuomet vieną turtingiausių laikotarpių išgyvenančią Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę drebino intrigos, korupcija ir vidinis irimas. Dėmesio centre atsiduria Petras Antanas Norvaiša iš Milkantų, Kazimiero anūkas ir Jono Izidoriaus sūnus. Jis vadovaujasi vien faktais bei skaičiais, gyvena pritekliuje ir mėgaujasi įtaka, tačiau jam lemta tapti Radvilų šeimos dramos liudininku ir patikėtiniu. „Baroko epocha nebuvo vienalytė, ji turėjo skirtingus raidos etapus.

Naujoji knyga, tikiuosi, atskleis rokoko laikotarpio susižavėjimą egzotika, ezoterika, eskapizmu ir utopijomis, beatodairiškomis malonumo paieškomis ir už tai sumokama kaina – beprotybe, moraliniu irimu. Teatro, karnavalo, architektūros istorijos ir litvakiškojo judaizmo bei jo legendų motyvai knygoje – taip pat neatsitiktiniai. Be to, rokokas, man regis, turi šiokių tokių paralelių su mūsų laikais“, – teigia K.Sabaliauskaitė.

Nuo ankstesnių knygų šioji skirsis tuo, kad beveik visi personažai – realūs istoriniai asmenys: romano siužetinei ašiai rašytoja panaudojo tikrus istorinius įvykius ir tikras Radvilų biografijas. Kadangi romane aprašomas laikotarpis buvo gana ramus ir paliko daug nesunaikintų dokumentų, autorei pavyko atkurti net Vilniaus krautuvininkų pavardes ir nuteistųjų, kuriems Rotušės aikštėje atliktos egzekucijos, vardus.

Vis dėlto bemaž 15 metų rinkusi medžiagą ir knygą rengusi rašytoja atkreipia dėmesį, kad istorinio romano autoriaus pareiga – personažus ir jų biografijas atgaivinti, suteikti jiems ne istorinio fakto, o žmogiškojo likimo matmenį.

Romaną „Silva rerum III“ pirmieji galės įsigyti Vilniaus knygų mugės lankytojai.

Naujosios knygos „Silva rerum III“ pristatymas vyks šeštadienį 14 val. LITEXPO parodų rūmuose. Jame dalyvaus autorė, leidėjas S.Žukas ir režisierius Marius Ivaškevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.