Nidoje lankęsi J. P. Sartre'as ir Th. Mannas susitiks knygoje

Thomo Manno festivalio svečiai – trijų šalių rašytojai – pavertė savo etiudų herojais nemėgusius vienas kito kūrybos Thomą Manną ir Jeaną Paulį Sartre’ą.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Jul 22, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:55 PM

Nėra tiksliai žinoma, ar vokiečių rašytojas Th.Mannas ir prancūzų rašytojas, filosofas J.P.Sartre’as buvo susitikę. Bet faktas, kad abu skirtingu laiku vaikščiojo po Nidą, jau tapo lietuviams mielu mitu.

Th.Mannas su šeima Nidoje praleido tris vasaras, J.P.Sartre’as – tik kelias valandas.

Jų apsilankymus skiria daugiau kaip 30 metų. Pačių rašytojų gyvenime Nida nepailiko ryškesnio pėdsako, o mes greitai turėsime savajam mitui skirtą  literatūrinį paminklą.

Goethe’s institutas Vilniuje, Prancūzų institutas Lietuvoje ir Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija pasiūlė trijų šalių literatams paimprovizuoti šių intelektualų susitikimo Nidoje tema: kaip galėjo susipinti šio krašto, dviejų rašytojų ir istorijos gijos?

Vokietis Nilsas Mohlis, prancūzė Corinne Roche ir lietuvė Paulina Pukytė 6 savaites Nidos meno kolonijoje kūrė tariamam Th.Manno ir J.P.Sartre’o susitikimui skirtus etiudus. Jie pristatyti Th.Manno festivalyje.

Davė valią fantazijai

Užduotis privertė Nilsą, Corinne ir Pauliną atsiversti menininkų biografijas, paklaidžioti jų keliais po Nidą, išvysti ją herojų akimis.

„Iš tokios temos galima padaryti ką tik širdis geidžia“, – neabejojo N.Mohlis.

Ko gero, jam improvizuoti buvo lengviausia. Rašytojas seniai norėjo kurti savo šeimos sagą. Jo seneliai vasarojo Nidoje, močiutė dievino Kuršių nerijos kraštovaizdį. Ji buvo kilusi iš Rytprūsių, kuriuos palikti vaikystėje privertė karas.

Todėl N.Mohlio kūrinio herojai atvyksta atsisveikinti su močiutės palaikais į Nidą. Čia jie prisimena ir Th.Manną, kalba apie jį.

C.Roche savo novelėje nukelia herojus į 1953-iuosius. Th.Mannas po 20 metų grįžta aplankyti Nidos. Jam priskirta globėja iš Klaipėdos bibliotekos perduoda svečią J.P.Sartre’ui, kad pačiai nereikėtų su juo plūktis.

Mat Th.Mannas – didybės manija sergantis teatrališkas pamokslautojas, su kuriuo ištverti dvi dienas - ne juokas. Apsišarvavęs ironija, traukdamas savo palydovą per dantį J.P.Sartre’as vaikšto su juo po Nidą, polemizuoja apie pokario procesus ir net Lietuvos ateitį.

„Tema sudomino“, – pripažino P.Pukytė, sukūrusi smagų dviejų dalių sceninį farsą. Ji įtraukė į dramą ir J.P.Sartre’o gyvenimo draugę rašytoją Simone de Beauvoir – be jos, anot P.Pukytės, susitikimas būtų neįmanomas.

Trijulė bendrauja pomirtiniame pasaulyje, kaip ir J.P.Sartre’o pjesės „Užsklęstos durys“ veikėjai. „Pomirtiniame pasaulyje galima sakyti tik tai, kas buvo pasakyta tikrovėje“, – mano autorė.

Sužinojo naujų detalių

„Sužinojau daugybę naujų detalių, kurių nebuvo biografijose“, – džiaugėsi kūrybos dirbtuvėmis Nidoje N.Mohlis.

Th.Mannas Nidos dienoraščius sudegino JAV, o vėlesniuose apie Lietuvos kurortą užsimena tik keletoje vietų.

„Įdomu, kad Nida vėlesniame Th.Manno gyvenime neturėjo jokios reikšmės – net gamtos prisiminimai jam nebuvo malonūs. Rašytojas užsimena apie kopose patirtą paniką, nors pro jo namelio langus atsiverdavo visiškai kitokie vaizdai“, – dalijosi mintimis N.Mohlis.

Tačiau Nilsui rūpėjo ne tiek istorinis tikroviškumas, kiek žvilgsnis iš dabarties į XX amžių, jo kultūros ikonas, skirtingus gyvenimo modelius. „Buvo įdomu pažvelgti į istoriją provokuojamai“, – sakė rašytojas.

Jo apsakymo herojei Th.Mannas – atgrasus rašeiva, kurio „sakiniai prikimšti būdvardžių, kad net per siūles braška“, žmogėnas, susikūręs „kosmosą, kurio vienintelė saulė buvo jis pats“.

Prisiminė ir lietuvį

N.Mohlis apgailestavo, kad tarp Th.Manno ir J.P.Sartre’o sunku „nudriekti meninio ryšio giją“. Pastarasis Th.Manno neskaitė, o šis pripažino J.P.Sartre’ą nebent kaip žurnalistą.

Th.Manno 1953-iųjų dienoraščio įrašas apie J.P.Sartre’o pjesę „Velnias ir Dievas“, žiūrėtą Ciuriche, kone daugiau pasako apie rašytojo vakarienės valgiaraštį nei apie spektaklį, iš kurio jis išėjo nesulaukęs  pabaigos.

„Labiau nei J.P.Sartre’as mane domino fotografas Antanas Sutkus, lydėjęs rašytoją kopose ir sukūręs nuostabų jo atvaizdą“, – prisipažino N.Mohlis, įtraukęs į savo pasakojimą ir lietuvių menininką.

Kūrinyje jis užsiminė ir apie slaptą J.P.Sartre’o bei vertėjos rusės Lenos Zoninos romaną, esą tapusį jo apsilankymo Nidoje priežastimi.

Visos istorijos bus sudėtos į vieną knygą, kurią ketinama išleisti trimis kalbomis, platinti Lietuvoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje.

Atnaujino nuolatinę ekspoziciją

Th.Manno festivalio popiečių dalyvius memorialiniame rašytojo muziejuje sekė ir skvarbios jo paties akys.

Šiemet pirmą kartą nuo 1996-ųjų Th.Manno namelis Nidoje pasitiko lankytojus atnaujinęs nuolatinę ekspoziciją. Ją sukūrė Vilniuje veikianti bendrovė „Ekspobalta“, nestandartiškai apipavidalinusi muziejų, kuris beveik neturi materialių eksponatų.

Menininkų komanda šiuolaikinėmis technologijomis visiškai pakeitė muziejaus interjerą. Vasarnamio šeimininkai čia tarsi išnyra iš nebūties vaizdo projekcijose, jų mintis cituoja garso instaliacijos, baldus primena tik ažūriniai siluetai, paveikslus – ekranai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.