Rašytoja atskleidžia kunigaikščio Aleksandro dvaro paslaptis

„Lietuvos didysis kunigaikštis Aleksandras yra vienintelis valdovas Jogailaitis, palaidotas Vilniuje, o čia nėra nei vieno jam skirto paminklo. Manau, kad jis nėra deramai pagerbtas. Be to, Aleksandro gyvenimo ir meilės istorija – labai įdomi ir puikiai tinka romanui“, – sakė romano „Vilniaus Madona“ autorė Gina Viliūnė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 31, 2014, 1:12 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:06 PM

Liepos 30-ąją Vilniaus paveikslų galerijoje pristatytas trečiasis Vilniaus gidės ir istorikės romanas „Vilniaus Madona“. Pristatymo metu rašytoja kalbėjo apie XVI a. ir šių dienų Vilnių, LDK kunigaikštį Aleksandrą, vis dar neįmintas miesto mįsles. Renginį moderavo Giedrius Drukteinis, o savo žiniomis bei mintimis dalinosi istorikai dr. Libertas Klimka ir dr. Justinas Žilinskas. Knygą išleido leidykla „Alma littera“.

Romanas „Vilniaus Madona“ – detektyvas, jungiantis mūsų laikus ir beveik šešių šimtų metų senumo istorinius įvykius. Čia detektyvinio trilerio forma perteikiamas mažai pažįstamas XV a. pabaigos–XVI a. pradžios LDK istorijos laikotarpis. Knygoje pasakojama apie didžiojo kunigaikščio Aleksandro dvaro paslaptis, tų laikų politines ir religines realijas, Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Maskvos kunigaikštytės Elenos meilės istoriją, autentiškai kuriamas to laikotarpio Vilniaus vaizdas.

„Aleksandras buvo kunigaikštis, kuris labai daug dėmesio skyrė Vilniui. Jis čia gyveno, statė Vilniaus rūmus, bažnyčias, skatino prekybą ir amatus. Deja, daug jo nuopelnų šiam miestui iki šių dienų neišliko, bet čia vis dar stovi dalis gynybinės Vilniaus miesto sienos, kurią pradėjo statyti būtent Aleksandras. Taip pat jis yra vienintelis valdovas Jogailaitis, palaidotas Vilniuje, o čia nėra nei vieno jam skirto paminklo. Manau, kad jis nėra deramai pagerbtas. Be to, jo gyvenimo ir meilės istorija – labai įdomi ir puikiai tinka romanui“, – pasakojo „Vilniaus Madona“ autorė Gina Viliūnė.

Rašytoja tikino, kad jos knyga yra lengvai skaitoma, todėl itin tinka atostogoms. G.Viliūnė rašo kiekvienam, kuris nori keletą valandų praleisti kitoje erdvėje, nusikelti į kitą istorinį laiką tame pačiame Vilniuje, po kurį vaikšto kiekvieną dieną. Taip pat tai – romanas ir tiems, kurie nori praturtinti savo istorijos žinias. Šiuolaikinio ir senojo Vilniaus gretinimas romanui suteikia lengvumo, jį tampa paprasčiau skaityti.

„Lietuvių susidomėjimas istoriniais romanais auga, tačiau tokios tematikos knygų Lietuvoje itin trūksta, nes rašančiųjų yra nedaug. G.Viliūnė užpildo šią spragą, tad skaitytojai turėtų mėgautis romanu, kuris leis į Vilnių pažvelgti visiškai kitaip“, – sakė Danguolė Viliūnienė, leidyklos „Alma littera“ vadovė.

Romano „Vilniaus Madona“ autorė G.Viliūnė gimė 1974 metais. Viena didžiausių savo aistrų laiko Vilniaus miestą ir jo istoriją. Autorė, savarankiškai studijavo senojo Vilniaus plėtros, architektūros, bažnyčių istoriją. 2012 metais su bendraautoriu Raimondu Urbakavičiumi išleido knygą „Vilniaus šventovės“ ir pirmąjį romaną „Karūna be karaliaus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.