6 populistiniai patarimai, kaip elgtis Vilniaus knygų mugėje

Ketvirtadienį „Litexpo“ parodų rūmuose prasidėsiančioje jau šešioliktojoje tradicinėje Vilniaus knygų mugėje bus daug knygų, renginių ir lankytojų. Kaip elgtis, kad pajustumėte tikrą šio renginio atmosferą? Patarti neįmanoma, bet vis dėlto pabandysiu.

Vilniaus knygų mugė – bene populiariausias kultūros renginys Lietuvoje. Jame kasmet apsilanko apie 60 tūkst. žmonių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilniaus knygų mugė – bene populiariausias kultūros renginys Lietuvoje. Jame kasmet apsilanko apie 60 tūkst. žmonių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Gerbutavičius („Lietuvos rytas“)

Feb 18, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 9:48 PM

Kurią dieną vykti į mugę? Kaip joje elgtis? Į kokius renginius eiti? Kurias knygas pirkti?

Būtų naivu manyti, kad Lietuvoje yra nors vienas žmogus, kurio rimti atsakymai į šiuos klausimus įtiktų kiekvienam iš tų 60 tūkst. kasmet mugėje apsilankančių žmonių.

Čia savo patarimus galėčiau ir baigti, bet naivumas neleidžia – vis kužda, kad galiu būti tas vienintelis. Pabandysiu. Kas bus, tas bus.

1. Svarbiausia – nuspręsti

Jei nusprendėte vykti į Vilniaus knygų mugę, darsyk pasvarstykite, ar jūsų sprendimas tvirtas. Literatūros pasaulio žmonės į „Litexpo“ parodų rūmus kasmet slenka tarsi nenorom, lyg per prievartą, tarytum kažkokių antgamtinių jėgų už rankos vedami.

Vienus ten nuveda pareiga, kitus įprotis, treti iki šiol nesupranta, ko kasmet lenda į tą mėsmalę. Tačiau kone visi knygų žmonės mugėje jaučiasi prastokai. Stoviniuoja pakampėse, raukosi, laido ironiškas replikas.

Kodėl? Jie jaučiasi išskirtiniai, neprilygstami, vienetiniai mūzų globojami egzemplioriai. Knygų mugėje jų didybė tampa komiška. Net jiems patiems.

Tiesa, ne visiems. Kai kurie lipa į tribūną ir be jokios ironijos ar nuolankumo aiškina, kokie jie išskirtiniai ir neprilygstami.

Jūs, aišku, nesijaučiate ypatingas, todėl jums tiesiog tinka ir patinka masiniai renginiai. Tad ir mugė vilioja galimybe atitrūkti, paskęsti minioje, kaip reikiant pasilinksminti, kultūringai papramogauti, ar ne?

2. Jokių bilietų iš anksto!

Jei norite tikro muginio smagumo, jokiu būdu nepirkite išankstinių bilietų. Gal ir sutaupytumėte eurą kitą, bet juk prarastumėte didžiąją dalį malonumo – tikros atmosferos pojūtį.

Prie „Litexpo“ rūmų kasų kasmet nusidriekianti eilė tokia svarbi mugės dalis, kad netekusios galimybės ją nufotografuoti greičiausiai užsilenktų visos žiniasklaidos priemonės.

Be to, keliolika ar net keliasdešimt minučių stovėti eilėje juk šitoks malonumas. Ypač kai atviras kūno dalis taip maloniai žnaibo šaltis. Tada jautiesi toks stiprus ir tvirtas šiame nestabiliame pasaulyje, kuris vis tiek beveik visada pasiūlo išeitį.

Kai stovėsite eilėje, nepraraskite vilties, kad išeitis pati prieis prie jūsų. Jūs, aišku, jau būsite apskambinęs visus mugės dalyvius ir rengėjus, kurie gali turėti kvietimų. Taip elgiasi dauguma. Tad kodėl jūs turėtumėte būti išimtis?

Jei kvietimo nepavyko išpešti iš anksto, stovėdami eilėje įnirtingai lyg pirštą prie smilkinio sukiokite galvą ir atidžiai dairykitės. Gal išeitis jau artėja jūsų link? Jei ji taip ir nepriartės, tai bus bent šiek tiek šilčiau.

3. Rinkitės šeštadienį

Vilniaus knygų mugė kasmet vyksta keturias dienas. Šiemet ji rengiama vasario 19–22 d. Ketvirtadienis, penktadienis, šeštadienis ir sekmadienis turi rengėjų sugalvotus pavadinimus, kurie, tiesą sakant, naudingi kaip žvejo guminiai batai naktiniame klube.

Jei sveikatos, fanatizmo, pinigų ir pareigų trūksta, kad mugėje kiurksotumėte visas keturias dienas, teks pasirinkti vieną. Tačiau tai visai nesudėtingas pasirinkimas – būti ar nebūti? Aišku, kad būti.

Šeštadienis Knygų mugėje gali tapti nuostabiausia diena jūsų gyvenime. Eilė prie bilietų kasų. Spūstys tarp stendų. Sausakimšos salės. Literatūros ir knygų klestėjimo iliuzija. Kas gali būti geriau?

Šaunu, kad rengėjai nenori atimti iš jūsų šito malonumo. Sukoncentruodami, jų ir jūsų manymu, populiariausius ir įdomiausius renginius būtent šeštadienį jie jums suteikia nepakartojamą atitrūkimo, nusirovimo galimybę.

Tik įeini pro „Litexpo“ vartus, ir minia pasirūpina jumis. Atsipalaiduokite, pamirškite planus ir plaukite, kur srautas neša. Juk gerai, kai nereikia svarstyti, ką pirkti, į kokį renginį nueiti, kada išeiti? Viskuo pasirūpinta. Žmonių upė jus nuneša ir prie pirktinų knygų, ir į lankytinus renginius, ir prie išėjimo durų.

4. Pasiimkite visas santaupas

Sako, kad gyvenime svarbiausia teigiamas požiūris ir tikėjimas. Jei leidėjai teigia, kad mugėje knygos trečdaliu ar kone perpus pigesnės, neabejokite jais.

Net jei taip nėra, ką pakeis jūsų netikėjimas? Jei knygų nevogsite ir nekaulysite iš pažįstamų leidėjų, jas būsite priversti pirkti. Tam, suprantama, prireiks lėšų. Jų patartina atsinešti iš namų. Ir užtektinai. Geriausia visas.

Tada tikrai nesigailėsite, kad minia nunešė prie nuostabios knygos, o jūs užsibrėžtą sumą jau išleidote anksčiau pirkdami prastesnes. Dėl viso pikto prigriebkite ir visas mokėjimo korteles. Knygoms išleisti pinigai – patys gražiausi. Net jei jie skolinti iš banko.

5. Braukitės pas garsenybes

Vilniaus knygų mugėje, kaip ir kasmet, numatoma per tris šimtus renginių. Kaip pasirinkti? Grįžkite prie trečiojo patarimo.

Jei jums kokiu nors būdu pavyks ištrūkti iš minios magnetizmo lauko, prieš jus atsivers neribotos renginių pasirinkimo galimybės. Jos paprastai baugina, nes siūlo nežinią.

Tad tikrai nesuklysite, jei pasirinksite tuos rašytojus ir kultūros veikėjus, su kuriais susitikimuose buvote pernai ar užpernai. Ir nenusivylėte. Tokių tikrai yra – nuo Algimanto Čekuolio iki Sigito Parulskio. Argi svarbu, kad galite išgirsti kone tą patį, ką girdėjote pernai. Vis tiek jau pamiršote.

Dar viena gerų renginių medžioklės strategija – žiūrėti, kur daugiausia lankytojų. Jei salė jau sausakimša, joje privalote būti ir jūs. Tad veržkitės, braukitės, nenuleiskite rankų. Klausykitės savo dievaičių jas iškėlę.

6. Nepateikite klausimų

Metų metus kalbama, kad lietuviai – kukli ir nedrąsi tauta, nedrįstanti pateikti klausimo, kai renginio vedėjas suteikia tokią galimybę.

Nesąmonė. Mes kaip tik protingi ir sumanūs, nes puikiausiai suvokiame, kad neprotinga ir nesumanu klausti „ką jūs norėjote pasakyti šia knyga?“ ir „kokie jūsų ateities planai?“.

Juk sužinoję atsakymus į šiuos simptominius klausimus daugiau prarastume nei atrastume. Jei žinai, ką rašytojas norėjo pasakyti savo knyga, atkrinta būtinybė ją skaityti. Jei išsiaiškini kieno nors planus, netenki paslapties ir netikėtumo veiksnių. Ką jau kalbėti apie juokdario Dievo požiūrį į planus?

Tad pasistenkite, kad jums kylantys klausimai nepramuštų tvirtai sučiauptų lūpų tvirtovės. Atrodysite išmintingesni.

Tiesa, du klausimus tikrai galėtumėte pateikti. Bet visi tuos pačius. Mugėje Europos Parlamento informacijos biure penktadienį ir šeštadienį bus galimybė pateikti klausimų europarlamentarams.

Neklauskite, ką jie veikia Europos Parlamente. Ir taip visi žinome. Geriau vienas po kito prieikite ir pateikite du klausimus: „kas jūs toks?“ ir „ką jūs veikiate Knygų mugėje?“.

Tiesa, šiuos klausimus turėtumėte pateikti ir sau. Tada gerai žinosite, kada jau laikas išeiti iš Vilniaus knygų mugės.

Renginiai, į kuriuos verta atkreipti dėmesį

Ketvirtadienis, vasario 19 d.

15 val. V.Mačernio knygos „Man patiko tik vandenys gilūs“ pristatymas (salė 5.1).

17 val. Pokalbis internetu su J.Meku apie žurnalą „Žvilgsniai“ po 70 metų (salė 5.1).

18 val. Č.Iškausko knygos „Paaukota Lietuva. Nuo Vytauto Didžiojo iki Dalios Grybauskaitės“ pristatymas (salė 5.5).

Penktadienis, vasario 20 d.

10 val. Diskusija „Žmogaus pašaukimas kaip trileris“ (salė 5.1).

12 val. A.Čekuolio knygos „Iš ko juokiasi pasaulis“ pristatymas“ (salė 5.1).

13 val. E.Aleksandravičiaus knygos „Prieš aušrą“ pristatymas (salė 5.1).

13 val. Diskusija „Kas mes Lietuvoje: svetimtaučiai, kitataučiai, mažuma?“ (salė 3.2).

14 val. A.Jokubaičio ir R.Lopatos knygos „Lietuva kaip problema“ pristatymas (salė 5.1).

15 val. A.Mickūno ir D.Jonkaus knygos „Fenomenologijos filosofija ir jos šešėlis“ pristatymas (salė 5.1).

15 val. T.Venclovos knygos „Paribys. Įvairių metų publicistika“ rusų kalba pristatymas (salė 5.2).

15 val. R.Aškinytės romano „Žmogus, kuriam nieko nereikėjo“ pristatymas (salė 5.5).

16 val. M.Vilučio knygos „Sriuba“ pristatymas (salė 5.2).

17 val. V.Adamkaus knygos „Pareigos, kurios nesibaigia. Prezidento dienoraščiai“ pristatymas (salė 5.1).

17 val. D.Staponkutės knygos „Iš dviejų renkuosi trečią: mano mažoji odisėja“ pristatymas (salė 5.2).

18 val. U.Radzevičiūtės romano „180“ pristatymas (salė 5.3).

18 val. Diskusija: „Prieštaros ir dramatiška Rytų Europos regiono ateitis“. Dalyvauja G.Feiferis, K.Girnius, T.Venclova, R.Raudas, kiti (Forumas).

Šeštadienis, vasario 21 d.

12 val. A.Bumblausko ir E.Gudavičiaus knygos „Būtovės slėpiniai“ pristatymas (salė 5.3).

12 val. M.Vitureau knygos „Lietuviai“ prancūzų kalba pristatymas (salė 3.1).

13 val. Susitikimas su S.Parulskiu (salė 5.1).

13 val. Cz.Miloszas: šimtmetį aprėpianti biografija. A.Franaszeko knygos lietuviškojo leidimo sutiktuvės (Forumas).

14 val. Rokokas. Radvilos. Rabinai. Susitikimas su K.Sabaliauskaite (salė 5.1).

15 val. G.Feiferio knygos „Rusai. Žmonės už valdžios fasado“ pristatymas (salė 5.1).

15 val. Diskusija „Kokie ir kam mums reikalingi detektyvai?“. Dalyvauja A.Katkevičius, E.Parulskis, A.Puklevičius (Forumas).

16 val. A.Tapino knygos „Maro diena“ pristatymas (salė 5.1).

16 val. H.Kunčiaus knygos „Kartą operoje“ pristatymas (salė 5.2).

17 val. Susitikimas su rusų rašytoju M.Šiškinu (salė 5.1).

18 val. L.Donskio knygos „Viskas, ką jūs visada norėjote žinoti apie politiką (bet bijojote paklausti)“ pristatymas (salė 5.1)

18 val. J.Baranovos knygos „J.Ivanauskaitės fenomenas“ pristatymas (Forumas).

Sekmadienis, vasario 22 d.

10 val. N.Putinaitės knygos „Trys lietuviškos Europos. Tauta, Europa, ES dabartinėje tapatybėje“ pristatymas (Forumas).

11 val. S.Poisson knygos „Madam, madam, madam“ pristatymas (salė 3.2).

12 val. E.Parulskio knygos „Žiemos atostogų tankas“ pristatymas (salė 5.3).

13 val. A.Šileikos knygos „Pirkiniai išsimokėtinai“ pristatymas (salė 5.1).

13 val. J.M.Coetzee knyga „Jėzaus vaikystė“ – iššūkis skaitytojui? (salė 5.2).

15 val. J.Noreikienės knygos „Tikėjimo dugnas“ pristatymas (salė 5.1).

16 val. H.Kunčiaus romano „Dervišas iš Kauno“ pristatymas (Forumas).

Mugėje veiks Kino salė, kurioje bus rodomi su literatūra susiję filmai, Muzikos salė, kurioje bus rengiami įvairūs koncertai. 4-oji salė bus skirta vaikams, joje įrengtoje Vaikų scenoje vyks mažiesiems skaitytojams skirti renginiai. 3-iojoje, 4-ojoje ir 5-ojoje salėse bus galima apžiūrėti įvairias parodas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.