Tiesioginė transliacija: J.Brodskį prisimena Vilniaus draugai

Žiūrėkite tiesioginę transliaciją čia

Poetas Josifas Brodskis.<br>ViDA Press (Action Press) nuotr.
Poetas Josifas Brodskis.<br>ViDA Press (Action Press) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 21, 2015, 6:20 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 11:37 AM

Žiūrėkite tiesioginę transliaciją čia

J. Brodskis (1940-1996) – rusų poetas, rašęs ir anglų kalba, vertėjas, Nobelio literatūros premijos laureatas.

Jį daug kas siejo su Lietuva, konkrečiai – su Vilniumi. Būtent čia J. Brodskis užmezgė ilgametę draugystę su lietuvių poetu Tomu Venclova, atrado ir kitų bičiulių. Lietuvoje jis viešėjo bent penkis kartus. Su draugais čia aplankė Kauną, Trakus, o į Palangą nuvažiavo vienas. J. Brodskis yra parašęs eilėraščių ciklą „Lietuviškas divertismentas“. Vienas poeto eilėraščių įrėmintas iki šiol puošia „Neringos“ restoraną – šioje anuomet labai populiarioje vietoje jis mėgo leisti vakarus su Vilniaus draugais.

Venclovų namuose poeto draugai scenaristas ir eseistas Pranas Morkus, fiziko Ramūno Katiliaus žmona Elė Katilienė, architektas Audronis Katilius dalysis prisiminimais apie J. Brodskį, jo kūrybą, asmenybę. Prie jų, tik vaizdo tiltu iš Berlyno, prisijungs ir T. Venclova. Vakare bus rodomas LRT televizijos dokumentinis filmas „Poeto, Nobelio premijos laureato Josifo Brodskio 70-mečiui atminti“ (režisierė Irena Morkevičienė).

J. Brodskis, baigęs septynias vidurinės mokyklos klases, dėl vieno mokytojų antisemitizmo ir sunkios šeimos materialinės padėties metė mokyklą ir tapo gamyklos frezuotojo mokiniu. Dirbo fabrike, katilinės kūriku, švyturio prižiūrėtoju, dalyvavo penkiose geologinėse ekspedicijose.

1964 m. vasarį, apkaltintas veltėdžiavimu, nuteistas ir ištremtas į Norinskajos kaimą (Archangelsko sritis). Kameroje jį ištiko pirmasis širdies smūgis. J. Brodskio teismas tapo žmogaus teisių judėjimo pradžia. Tik rusų inteligentų ir Vakarų spaudos protestų dėka 1965 m. gruodį – po to, kai teismo posėdžio stenograma ir keliolika jo eilėraščių buvo išspausdinti Niujorke, J. Brodskis paleistas iš tremties. Jo kūryba iki 1988 m. TSRS beveik nebuvo spausdinama, eilėraščiai plito savilaidos būdu.

1972 m. gegužę iškviestam į Vizų ir registracijos poskyrį jam buvo pasiūlyta pasirinkti arba kalėjimus ir psichiatrijos ligonines, arba emigraciją. Birželio pradžioje J. Brodskis išskrido į Vieną, dalyvavo Tarptautiniame poezijos festivalyje, o po mėnesio gavo kvietimą užimti kviestinio profesoriaus vietą Mičigano universitete Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Į Sovietų Sąjungą J. Brodskis negrįžo – mirė Niujorke, o palaidotas Venecijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.