Geriausia knyga mamai. Kaip išrinkti?

Artėjant jautriausiai, sentimentaliausiai pavasario šventei – Motinos dienai vis dažniau pradedame galvoti, kas pradžiugintų artimiausią žmogų. Dovanos gali būti įvairiausios – nuo gėlių, naminių pyragėlių, įtraukiančios knygos iki kelionės į šiltuosius kraštus. Sutikime: dovanų pasiūla milžiniška.

Knyga – geriausia dovana.
Knyga – geriausia dovana.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Žaliauskienė

May 2, 2018, 3:55 PM

Tad kaip išrinkti tai, kas pradžiugintų, keltų teigiamas emocijas mylimai mamai, tačiau kaina būtų prieinama? Prasminga išeitis dovana – knyga, kuri paliks amžiną prisiminimą apie jus – didžiausią gyvenimo turtą – vaiką.

Kaune esančio knygų komiso „Žmonių knygos“ konsultantės dalijasi patarimais, kokios knygos galėtų būti puiki dovana artėjančios šventės proga.

Svajingi grožinės literatūros romanai

Didžioji dalis moterų paimdamos grožinės literatūros kūrinius puikiai atsipalaiduoja ir mintimis nusikelia į kitas šalis, kultūras, šeimas, asmeninius knygų herojų ieškojimus ir atradimus. Tokios knygos tampa tikra atgaiva, kai norisi nesukti galvos dėl rūpesčių ir ištiesus kojas svajingai nusikelti į Prancūzijos Rivjerą, jaukų gamtos apsuptyje esantį kaimo dvarą ar nuotykių kupiną Las Vegasą.

Būtent tokios yra Nora Roberts, Jojo Moyes, Jodi Picoult ar rašytojos Judith McNaught knygos, kurios puikuojasi „The New York Times“ populiariausių knygų sąrašų viršūnėse.

Puikiai vertinama ir Santos Montefiores kūryba, nukelianti į ugningają ir paslaptingąją Argentiną. Visos šios autorės knygos apie šią šalį tapo bestseleriais.

Moterys dažnai domisi  ir Laurent Gounelle kūriniais arba Richardo Bacho amžinąja ir nesenstančia klasika.

Keletas rekomenduojamų šių autorių knygų:

„Šventovė“ (Nora Roberts);

„Liudininkė“ (Nora Roberts);

„Nakties muzika“ (Jojo Moyes);

„Sidabrinė įlanka“ (Jojo Moyes);

„Atpildas“ (Jodi Picoult);

„Kai tu išeini“ (Jodi Picoult);

„Mano sesers globėjas“ (Jodi Picoult);

„Vitne, mano meile“ (Judith McNaught);

„Beveik rojus“ (Judith McNaught);

„Ar tu prisimeni“ (Judith McNaught);

„Bitininko duktė“ (Santa Montefiore);

„Senojo švyturio paslaptis“ (Santa Montefiore);

„Dievas visada keliauja incognito“ (Laurent Gounelle);

„Džonatanas Livingstonas žuvėdra“ (Richard Bach);

„Tiltas per amžinybę“ (Richard Bach);

„Viena“ (Richard Bach) ir kt.

Kvapą gniaužiantys detektyvai

Moterims, kurios nesusižavi sentimentaliomis meilės istorijomis, puikiai adrenalino jausmą sužadina detektyvai. Šio žanro knygų padedamos skaitytojos gali pasijusti tikromis seklėmis, padedančiomis išnarplioti paslaptingas situacijas: atskleisti blogiukus, geriečius, atrasti žudikus ir bet kokiu būdu išsiaiškinti tiesą.

Vienas rekomenduotinų autorių, gavęs ne vieną prestižinį apdovanojimą, kriminalinių istorijų meistras iš Norvegijos Jo Nesbø. Šio autoriaus knygos išverstos į daugiau kaip 40 kalbų, iš jo kūrinių ir atėjo plačiai skaitytojų pamėgtas inspektorius Haris Hūlė.

Ne mažiau įtraukiantys ir dėmesį kaustantys Prancūzijos rašytojo Guillaume'o Musso kūriniai. Jo knygų gerbėjai sako, kad knygose intriguojamai susipina įtampa, meilė, veiksmas.

Lars Kepler irgi puikiai geba skaitytojus nukelti į kitą pasaulį, detaliai ir vaizdžiai aprašyti nusikaltimus.

Sunku būtų neišskirti amerikiečių literatūros legendos Sandros Brown. Kasmet autorė skaitytojus nudžiugina nauju kūriniu.

Keletas rekomenduojamų šių autorių knygų:

„Vidurnakčio saulė“ (Jo Nesbø);

„Vaiduoklis“ (Jo Nesbø);

„Rytoj“ (Guillaume Musso);

„Angelo kvietimas“ (Guillaume Musso);

„Paganinio kontraktas“ (Lars Kepler);

„Persekiotojas“ (Lars Kepler);

„Be žodžių“ (Sandra Brown);

„Dūmų uždanga“ (Sandra Brown) ir kt.

Patrauklioji populiarioji ir klasikinė psichologija

Moterims įprasta domėtis psichologija, bandyti suprasti vieną ar kitą bendravimo ypatybę, o gal žinoti atsakymus, kuo skiriasi moterų ir vyrų mąstymas, kaip įveikti įtampą, nerimą, ką gali atskleisti neverbalinė komunikacija apie mus.

Populiariosios psichologijos knygos pritaikytos kiekvienam skaitytojui, norinčiam rasti atsakymus greitai, visiems, kurie nori supaprastinto, palengvinto psichologijos vadovėlio varianto. Tokias knygas renkasi dovanoti brangiam žmogui tie, kurie nori pagerinti artimųjų gyvenimo kokybę, santykius su šeimos nariais ir kolegomis.

Žinoma, yra klasikinių psichologijos knygų autorių, kurie savo kūriniais, teorijomis žavi milijonus skaitytojų, ne vieną dešimtmetį gilinosi į psichoanalizę, bandė suprasti, kaip veikia mūsų pasąmonė. Tokius kūrinius dažnai žmonės vadina „sunkiąją“ psichologija.

Vienas tokių autorių – psichologas, filosofas šveicaras Carlas Gustavas Jungas, sukūręs ne vieną mokslinį veikalą, taip pat amerikiečių mokslininkė, psichoanalitikė Clarissa Pinkola Estes, tyrinėjanti moterų dvasinį gyvenimą, psichiatras, rašytojas, Standfordo universiteto profesorius Irvinas Davidas Yalomas. Lietuviai taip pat turi pasidžiaugti filosofu ir dvasiniu guru tituluojamu Vydūnu.

Keletas rekomenduojamų šių autorių knygų:

„Raudonoji knyga“ (C.G.Jung);

„Bėgančios su vilkais“ (C.P.Estes);

„Kaip išlaisvinti stiprią moterį“ (C.P.Estes);

„Melagis ant kušetės“ (Irvin D.Yalom);

„Laikinos būtybės“ (Irvin D.Yalom);

„Asmenybė ir sveikata“ (Vydūnas);

„Žavingoji“ (John ir Stasi Eldredge);

„Charakteris ir sėkmė“ (Oleg Torsunov);

„Kiekviena brandi moteris – deivė“ (Jean Shinoda Bolen);

„Proto valdymas“ (Steve Peters);

„Netobuli, laisvi ir laimingi“ (Christophe Andrė);

„Vienuolis, kuris pardavė „Ferarį“ (Robin Sharma) ir kt.

Gardžiosios kulinarinės knygos

Dalis moterų savo gyvenimą sunkiai įsivaizduotų be kulinarinių knygų, kurios pagardina jų gyvenimą namiškių šiltomis padėkomis. Tokios knygos tampa puikiu idėjų šaltiniu šventinei vakarienei, draugų pasisėdėjimui ar vaikų, anūkų šventėms.

Būtent kulinarinės knygos gali mums leisti nusikelti į įvairias pasaulio šalių virtuves. Gal neaplankėte Japonijos, Italijos, tačiau galite pasimėgauti sušiais, pasmaližiauti itališku desertu panakota ar pasigaminti tikrus lietuviškus tarkuotų bulvių cepelinus su spirgučiais.

Šios knygos padeda improvizuoti ir išgauti geriausią skonį nebūnant profesionaliu virtuvės šefu. Juk gaminti greitai, lengvai ir skaniai norime visos!

Keletas rekomenduojamų kulinarinių knygų:

„Oliverio patiekalai per 15 minučių“ (James Oliver);

„Mano Italija“ (James Oliver);

„Gaminame su Oliveriu“ (James Oliver);

„Mano gyvenimo receptai“ (Sophia Loren);

„Valgome namie“ (Julija Vysockaja);

„Provanso skoniai“ (Gintarė Marcel);

„Mažos nuodėmės taisyklės“ (Agnė Jagelavičiūtė);

„Beatos virtuvė“ (Beata Nicholson) ir kt.

Sveikos gyvensenos knygos

Iš pateiktų rekomendacijų galima suprasti, kad vienoms moterims geriausia relaksacija – meilės romanai, ištroškusioms adrenalino – detektyvai, norinčioms rasti gyvenimiškų patarimų – psichologinės knygos. Siekiančioms užkariauti artimųjų širdis skaniausiu varškės apkepu – kulinarinės knygos, o toms, kurios domisi sveika gyvensena, nori jaustis ir atrodyti sveikos bei laimingos, – knygos apie gyvenseną. Knygyno konsultantės rekomenduoja, kas sveikata besidominčiai moteriai galėtų būti aktualu.

„Sveiko gyvenimo paslaptys iš viso pasaulio“ (Gene Stone);

„Fitonika: menas gyventi“ (Marilyn Diamond);

„Moters sveikatos ir grožio enciklopedija“ (Autorių kolektyvas);

„Gamtos vaistinė“ (Juozas Vasiliauskas);

„15 minučių efektyvi mankšta namuose“ (Joan Pagano) ir kt.

Visiems, kurie dar iš vaikystės prisimena, kaip mama skatindavo skaityti knygas, ar geriausiai mamą atmena vakarais po dienos darbų skaitančią, o gal mintyse iškyla vaizdai, kaip brangiai mamytei sunkiai sekdavosi praeiti pro knygyną nieko nenusipirkus, – dvejoti neverta. Knyga bus puiki išeitis šią Motinos dieną padaryti įsimintiną!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.