Prasideda „Poezijos pavasaris“ – eilės skambės ir kavinėse, ir parkuose

Per 15 tradicinio festivalio „Poezijos pavasaris“ dienų eiliakūriai su skaitytojais susitiks ne tik įprastose erdvėse, bet ir išties netikėtose vietose.

 Jau išleistas almanachas „Poezijos pavasaris 2018“ su kompaktine plokštele.<br> Rengėjų nuotr.
 Jau išleistas almanachas „Poezijos pavasaris 2018“ su kompaktine plokštele.<br> Rengėjų nuotr.
„Poezijos pavasario“ laureatu paskelbtas poetas ir vertėjas A.Grybauskas.<br>K.Platelio nuotr.
„Poezijos pavasario“ laureatu paskelbtas poetas ir vertėjas A.Grybauskas.<br>K.Platelio nuotr.
 Festivalio ženklas.<br> Rengėjų nuotr.
 Festivalio ženklas.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-05-13 09:01

Gegužės 13 d. 17 val. Lietuvos nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje, Nacionaliniame Kauno dramos teatre ir Klaipėdos teatro aikštėje prasideda didžiausias Lietuvoje literatūros renginys – 54-asis tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris“.

Į „Poezijos pavasarį“ atvyksta poetai iš aštuonių užsienio šalių: Vanni Bianconi (Šveicarija), Uldis Bėrzinis (Latvija), Ali Calderonas (Meksika), Jorgos Chuliaras (Graikija), Anna Halberstadt (JAV), Lone Horslev (Danija), Reinas Raudas (Estija), Alesas Razanamas (Baltarusija).

Vilnius nuo seno yra daugiatautis miestas, todėl prasminga, kad į festivalio renginius įsitraukia ir kitų tautų bendruomenės, įsikūrusios sostinėje.

[[ge:lrytas:lrytas:6262879]]

Gegužės 17 dieną Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose lietuvių poetų eiles skaitys užsieniečiai, gyvenantys Lietuvoje.

Norintiems susipažinti su šiuolaikine pasaulio poezija ir atvykusiais svečiais Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje Vilniuje rengiamas „Poezijos pavasario“ svečių vakaras.

Tarptautiniai dvikalbiai poetų skaitymai „Duetai +“ vyks Rašytojų klubo salėje, o tarptautinė poetų ir kritikų konferencija „Žaismė ir nuobodulys šiuolaikinėje poezijoje“ – Lietuvos rašytojų sąjungoje.

Konferencijoje pranešimus skaitys Lietuvos ir užsienio poetai, literatūros kritikai, vertėjai: Eugenijus Ališanka, V.Bianconi, Lina Buividavičiūtė, Neringa Butnoriūtė, A.Calderonas, J.Chuliaras, Dainius Dirgėla, A.Halberstadt, Žydronė Kolevinskienė, R.Raudas, Antanas Šimkus.

Jau išleistas almanachas „Poezijos pavasaris 2018“ su kompaktine plokštele. Jį sudarė literatūros kritikės Elžbieta Banytė, N.Butnoriūtė, Virginija Cibarauskė, poetas A.Šimkus.

Jie atrinko ryškiausius poezijos kūrinius, publikuotus 2017 metų kultūrinėje spaudoje. „Poezijos pavasario“ svečių kūrybos vertimais pasirūpino poetas, vertėjas Vytas Dekšnys. Kompaktinę plokštelę „Poezija ir balsas 2018“ parengė rašytojas Rimantas Kmita.

54-uoju „Poezijos pavasario“ laureatu tapo poetas, vertėjas Almis Grybauskas.

Už eilėraščių rinkinį „Toli blizga“, kurį išleido leidykla „Homo liber“, jam bus įteikta Maironio premija.

Kitiems geriausias poezijos knygas 2017 m. išleidusiems poetams bus įteiktos Dionizo Poškos, Salomėjos Nėries, Jono Aisčio, Zigmo Gėlės premijos, taip pat Vilniaus miesto mero premija ir „Poezijos pavasario“ premija už geriausią knygą vaikams.

Be premijų, kūrėjai bus apdovanoti prizais už eseistiką, už lietuvių ir pasaulio poezijos vertimus, geriausią debiutą ir kita. Aktoriams skaitovams bus įteiktas Laimono Noreikos prizas.

[[ge:lrytas:lrytas:6273301]]

„Poezijos pavasaris“ pasiūlys renginių ne tik poezijos, bet ir kitų menų mėgėjams. Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje vyks vakaras-koncertas.

Jame dalyvaus „Poezijos pavasario“ laureatai ir Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro kamerinis ansamblis.

Žaismingi skaitymai pakvies į Užupio kavinę Vilniuje. Naktiniai skaitymai skambės VU Botanikos sode. 

Visą festivalio renginių programą Vilniuje galima rasti renginiai-vilniuje"="">renginiai-vilniuje"" target="_blank">ČIA .

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.