Už romaną „Aš sėdėjau Stalinui ant kelių“ – garbinga premija

Žymaus XX amžiaus rašytojo Liudo Dovydėno premija, kuria apdovanojamas geriausio naujo lietuviško romano autorius, šiemet paskirta rašytojui Markui Zingeriui. Kūrėjas įvertintas už romaną „Aš sėdėjau Stalinui ant kelių“, 2017 metais išleistą Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos.

 Rokiškio krašto muziejuje laureatui bus įteiktas diplomas ir 5000 eurų piniginė premija.<br>Rašytojų sąjungos leidyklos nuotr.
 Rokiškio krašto muziejuje laureatui bus įteiktas diplomas ir 5000 eurų piniginė premija.<br>Rašytojų sąjungos leidyklos nuotr.
 Knygos viršelis.<br>Rašytojų sąjungos leidyklos nuotr.
 Knygos viršelis.<br>Rašytojų sąjungos leidyklos nuotr.
 Rašytojas Markas Zingeris.<br>Rašytojų sąjungos leidyklos nuotr.
 Rašytojas Markas Zingeris.<br>Rašytojų sąjungos leidyklos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 26, 2018, 11:42 AM, atnaujinta Jul 26, 2018, 11:59 AM

Rašytojo ir žurnalisto Liudo Dovydėno (1906-2000) premija teikiama nuo 2008-ųjų. Jos mecenatas – Jungtinėse Valstijos gyvenantis rašytojo sūnus fotomenininkas Jonas Dovydėnas.  

Premijos laureatais yra tapę rašytojai Romualdas Granauskas, Leonardas Gutauskas, Vytautas Martinkus, Valdas Papievis, Vladas Kalvaitis, Donaldas Kajokas, Grigorijus Kanovičius, Kristina Sabaliauskaitė, Birutė Jonuškaitė ir Sigitas Parulskis.

Šiemet premijai taip pat buvo pasiūlyti: Liutauras Degėsys (romanas „Tavo rytoj buvo vakar“), Gabija Grušaitė (romanas „Stasys Šaltoka: Vieneri metai“), Vilius Kočiubaitis (romanas „Afganistano daktaras“) ir Undinė Radzevičiūtė (romanas „Kraujas mėlynas“).

Vertinimo komisijoje dalyvavo Premijos mecenatas Jonas Dovydėnas, jo deleguota atstovė Kristina Sabaliauskaitė, Lietuvos rašytojų sąjungos atstovai – Laimantas Jonušys ir Danielius Mušinskas, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto narė Elžbieta Banytė.  

Markas Zingeris  – poetas, prozininkas, dramaturgas, vertėjas. Lietuvos rašytojų sąjungos narys – nuo 1990 m. Išleido tris eilėraščių knygas (Namas iš kedro (1984), Vakaras vaikystėje (1989), Šitiek saulėlydžių (esė ir eilėraščiai, 1993)); apsakymų knygą Iliuzionas (2000), penkis romanus (Aplink fontaną, arba Mažasis Paryžius (1998), Grojimas dviese (2002), Sezonas su šokėja (2005), Rudens ir pavasario pasikalbėjimas (2009), Aš sėdėjau Stalinui ant kelių (2017)). Iš anglų k. išvertė A. Margalit Jeruzalės mitą (1993), I. B. Singer apsakymų knygą Kavinė Brodvėjuje (1997), R. M. Pirsig autobiografinį romaną Dzenas ir motociklo priežiūros menas. Vertybių tyrinėjimas (2006). 

M. Zingerio kūryba ne kartą apdovanota literatūrinėmis premijomis, versta į anglų, švedų, prancūzų, vokiečių, italų, vengrų, lenkų kalbas, publikuota prozos bei poezijos rinktinėse Lietuvoje ir užsienyje. 2013 m. už kultūrinę veiklą rašytojas apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi.

Romanas „Aš sėdėjau Stalinui ant kelių“ – „epinis nostalgiškas pasakojimas apie senovinę „Kauno Lietuvos“ šeimą ir nenumaldomas aplinkybes, lemiančias žmogaus gyvenimo kelią“ (https://www.rsleidykla.lt/as-sedejau-stalinui-ant-keliu-el?search).

Romano kalba yra tiksli ir vaizdinga, žaisminga ir laki, pasižyminti įsimintinais įvaizdžiais, pasažais, kuriais galėtų didžiuotis ir iškilaus poeto strofa, drastiškomis metaforomis, kurios yra nepriekaištingai tikslios, taip pat aforistiškais ir taikliais pastebėjimais. Knygos kompozicija – originali. Nuosekliai plėtojama fabula, įvairialypės ir išradingos siužetinės linijos, kurios, artėjant finalui, išpinamos nelauktai, bet nenusižengiant psichologinei charakterio tiesai.

Knyga, apimanti septynias dešimtis metų, pasakoja istoriją, nepaliestą grožinėje lietuvių literatūroje – buržuazinės prieškario Lietuvos dinastijos žlugimas, jos palikuonių likimas tarybmečio ir šių dienų Lietuvoje. Apimti tokią epochą su jos neįtikėtinomis peripetijomis ir apie tai papasakoti šviežiai ir originaliai, – tai labai platus užmojis. Tačiau Marko Zingerio romanas pateisina ir reikliausio skaitytojo lūkesčius. 

Rugpjūčio 29 d. 13 val. Rokiškio krašto muziejuje (Tyzenhauzų g. 5, Rokiškis) laureatui bus įteiktas diplomas ir 5000 eurų piniginė premija. Premijos įteikimo iškilmėse dalyvaus Premijos mecenatas ir vertinimo komisijos narys Jonas Dovydėnas, laureatas Markas Zingeris, Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkė ir Premijos laureatė Birutė Jonuškaitė, Vertinimo komisijos pirmininkė Kristina Sabaliauskaitė. Šventės organizatorė – Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešoji biblioteka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.