Mirė Rusijos rašytojas, disidentas Vladimiras Voinovičius

Eidamas 86-uosius metus, mirė Rusijos rašytojas Vladimiras Voinovičius. 

 V.Voinovičius.
 V.Voinovičius.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2018, 10:40 AM

V. Voinovičius gimė 1932 metais rugsėjo 26 d. Stalinabade (Tadžikija, dabar - Dušanbė). Jis - romanų „Kareivio Ivano Čonkino gyvenimas ir neįprasti nuotykiai“, „Maskva - 2042“, „Monumentalioji propaganda“ ir kitų autorius. Rašytojas taip pat kūrė tekstus dainoms. 

Dėl disidentinės veiklos ir satyrinio romano „Kareivio Ivano Čonkino gyvenimas ir neįprasti nuotykiai“ V. Voinovičius užsitraukė SSRS rašytojų sąjungos nemalonę, sovietinio saugumo tarnybų spaudimą. Dėl antisovietinio turinio kūrinys pirmą kartą publikuotas švedų kalba 1970 m., vėliau vokiečių, o tik paskui - rusų kalba. 

Už kūrybą ir ypač už knygą „Kareivio Ivano Čonkino gyvenimas ir neįprasti nuotykiai“ V. Voinovičius sovietinio sąstingio laikais buvo labai kritikuotas, pašalintas iš sovietinių rašytojų sąjungos, o 1981 m. birželį rašytojui buvo panaikinta SSRS pilietybė.

1981-1990 metais jis gyveno Vokietijos Federacinėje Respublikoje, JAV, bendradarbiavo su „Laisvės“ („Svoboda“) radijo stotimi. 

1990 rugpjūtį rašytojui buvo grąžinta pilietybė, jis grįžo į tėvynę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.