Išalkusiam feldmaršalui daugiausiai monetų į skrybėlę žeria užsienio turistai

Klaipėdoje Danės krantine traukiančius uostamiesčio gyventojus ir svečius pasitinka išgarsėjusio rusų rašytojų Iljos Ilfo ir Evgenijaus Petrovo romano „12 kėdžių“ personažas Ipolitas Matvejevičius Vorobjaninovas - neseniai čia iškilo bronzinė šio bajorų vado skulptūra su ištiesta skrybėle.

Klaipėdos senamiestyje įkurdinta I.Ilfo ir E.Petrovo romano "12 kėdžių" herojaus I.Vorobjaninovo skulptūra praeivius verčia šypsotis.<br> G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos senamiestyje įkurdinta I.Ilfo ir E.Petrovo romano "12 kėdžių" herojaus I.Vorobjaninovo skulptūra praeivius verčia šypsotis.<br> G.Pilaičio nuotr.
Demokratijos tėvas ir minties galiūnas ištiesė skrybėlę Danės krantinėje.<br> G.Pilaičio nuotr.
Demokratijos tėvas ir minties galiūnas ištiesė skrybėlę Danės krantinėje.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Kisai dosniausi kavines lankantys užsienio turistai.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Kisai dosniausi kavines lankantys užsienio turistai.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Odesos skverą papuošė I.Vorobjaninovo uošvienės kėdė.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Odesos skverą papuošė I.Vorobjaninovo uošvienės kėdė.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Jekaterinburge sustingo du garsaus romano veikėjai.
 Jekaterinburge sustingo du garsaus romano veikėjai.
Kultinės rusų komedijos "12 kėdžių" personažai.   
Kultinės rusų komedijos "12 kėdžių" personažai.   
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 12, 2018, 6:37 PM, atnaujinta Sep 13, 2018, 2:49 AM

Praeiviai šypsosi ir stebisi

Populiariausioje Klaipėdos krantinėje muzikinio baro “Bluez“ įkurdinta I.Vorobjaninovo, kuriam jo verslo partneris, didysis kombinatorius Ostapas Benderis prilipino Kisos pravardę, skulptūra praeiviams sukelia prieštaringų jausmų.

Vieni, čia išvydę feldmaršalą, minties galiūną, rusų demokratijos tėvą, gūžčioja pečiais, atlaidžiai šypsosi, o kiti, priėję arčiau smalsiai apžiūrinėja skulptūrą, stebisi – juk šis imperatoriui artimas herojus romano pabaigoje dėl pinigų skustuvu perrėžė gerklę pačiam O.Benderiui.

Klaipėdietis skulptorius Svajūnas Jurkus I.Ilfo ir E.Petrovo romano personažą Kisą pavaizdavo užkeldintą ant postamento su ištiesta skrybėle, tarsi primindamas, jog O.Benderis kilmingą bajorą, buvusį Rusijos Dūmos deputatą privertė elgetauti viešosiose erdvėse.

Įkalbinėjamas prašyti išmaldos I.Vorobjaninovas išdidžiai pareiškė, jog dar niekas iš jo giminės nestovėjo gatvėje su ištiesta ranka.

„Tada ištiesite kojas, senas kvaily“, - Kisai atkirto O.Benderis.

Dosniausi – svečiai iš užsienio

Danės krantinėje prie Kisos skulptūros kojų įtaisyta metalinė rakinama aukų dėžutė. Praeiviai, kavinių lankytojai, turistai į ją pažeria eurocentų, kitokių smulkių monetų įvairia valiuta.

Lentelė su užrašu primena, kad O.Benderio dar ir feldmaršalu tituluotas bajoras K.Vorobjaninovas buvo poliglotas - galėjo prašyti išmaldos net trimis kalbomis.

Mirusios uošvienės kėdžių garnitūro su paslėptais briliantais ieškojęs Ipolitas Matvejevičius, regis, labiau graudina ne lietuvius, o po senamiestį vaikštinėjančius užsienio turistus, ypač iš Rytų šalių – stabtelėję prie Kisos skulptūros jie krapšto savo pinigines.

„Aukų dėžutės dar netikrinome. Visus Kisai į skrybėlę subertus pinigus išleisime kilniems tikslams - skulptūros priežiūrai“, - kalbėjo muzikinio baro “Bluez“ vadovas Vitalijus Karčikas.

Rusų grožinės literatūros šedevru tapusio romano „12 kėdžių“, pagal kurį ir lietuviai neseniai susuko vaidybinį filmą, herojaus I.Vorobjaninovo skulptūra – S.Jurkaus dovana uostamiesčio kavinei.

Skulptorius, savo nuotaikingais kūriniais puošiantis Klaipėdos senamiestį, pats sumanė sukurti ir pastatyti tokį paminklą Danės krantinėje šalia kokios nors pramogų įstaigos.

Pavaizduotas herojus – kaip iš akies luptas I.Vorobjaninovas. Tokios išvaizdos herojų sovietmečiu sukūrė rusų režisieriaus Leonido Gaidajaus kultinėje komedijoje Kisą vaidinęs aktorius Sergejus Filipovas, vėliau negalėjęs atsiginti gerbėjų - gatvėse žmonės jį persekiojo, graibstė už skvernų vadindami Kisa.

Rastų vietos ir partneriui

Kisos atminimo įamžinimo projekto derinti su savivaldybės tarnybomis, miesto įvaizdžio specialistais, paveldosaugininkais ir istorikais neprireikė, nes bronzoje sustingęs personažas - mobilaus meno kūrinys. Tokią skulptūrą kavinės šeimininkai ir autorius gali bet kada perkelti į kitą vietą, eksponuoti vidaus patalpose.

Buvęs Dūmos deputatas I.Vorobjaninovas kurį laiką gyveno Paryžiuje, bet Klaipėdoje niekada nesilankė, jokios finansinės paramos čia neprašė. Kaip minties galiūno Kisos su ištiesta skrybėlę skulptūrą vertina rusakalbiai uostamiesčio gyventojai, turistai, ar ji nesukelia neigiamų emocijų, neįplieskia nesantaikos kibirkščių ?

„Ko jiems pykti, juk tai - ne Žaliojo tilto skulptūros Vilniuje. Kisa daugeliui žmonių yra gerai žinomas ir pamėgtas herojus? Kvailystė smerkti grožinės literatūros personažus, su jais kovoti", - šypsojosi V.Karčikas.

Tik komunistai ortodoksai Toravos Anikės (klaipėdiečio poeto Simono Dacho eilėraščio herojės) skulptūrą Teatro aikštėje traktavo kaip vokiečių militarizmo paveldą, nors Klaipėdos kraštą aneksavę naciai ją buvo perkėlę į kitą vietą. Anikė vienintelė stovėjo atgręžusi nugarą Adolfui Hitleriui, kai jis Mėmelyje rėžė kalbą iš Teatro balkono.

Kai kurie klaipėdiečiai šalia I.Vorobjaninovo skulptūros pasigenda ne tik Rusijoje, bet ir Lietuvoje bendriniu sukčiaus įvardu tapusio O.Benderio atvaizdo, nes romane „12 kėdžių“ abu šie herojai tiesiog neatsiejami - suaugę kaip Siamo dvyniai.

„Jeigu matysime, kad Kisai tikrai trūksta draugo, prie jo galbūt atsiras vietos ir jo partneriui Ostapui“, - garsiojo kombinatoriaus kaimynystės nesipurto muzikinio klubo „Bluez“ savininkai.

Iš knygos nužengė į alėjas

Kodėl Danės krantinėje šalia I.Vorobjaninovo nėra turkų sultono palikuonimi ir leitenanto Šmitdo sūnumi prisistatinėjusio jo palydovo O.Benderio, niekas tiksliai nežino.

„To reikėtų klausti S.Jurkaus. Gal skulptoriui labiau patinka Kisa, gal jis nusipelnė žmonių užuojautos, sukelia daugiau jausmų nei bukus valdininkus įžūliai maustęs aferistas O.Benderis ?“, - svarstė V.Karčikas.

I.Vorobjaninovą ir O.Benderį primenanti skulptūrinė kompozicija pastatyta Rusijos mieste Jekaterinburge. Ten prie namo sienos prisiglaudęs Kisa rankoje laiko pensnė, o jo partneris Ostapas - gniaužia obuolį.

Dar vienas originalus paminklas I.Ilfo ir E.Petrovo romano personažams atsirado savita leksika ir humoru nuo seno garsėjančiame Ukrainos mieste Odesoje – abu sustingo judrioje Deribasovo pėsčiųjų alėjoje.

Odesai vieno paminklo neužteko – centriniame parke dar stovi ir viena iš dvylikos kėdžių, kurios ieškojo, bet nesurado I.Vorobjaninovas ir O.Benderis. Dar vienas paminklas šiems herojams iškilo Lugansko apskrityje.

Kalmukijoje statyti paminklą O.Benderiui buvo užsimojęs šios Rusijai priklausančios respublikos vedlys Kirsanas Ilumžinovas - Tarptautinės šachmatu federacijos prezidentas. Kalmukai norėjo pagerbti didmeistrį, kuris per garsųjį simultaną Vasiukuose atskleidė "vaisingo debiuto idėją" nemokėdamas žaisti šachmatais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.