Nauja bestselerio „Sapiens“ autoriaus knyga – jau lietuviškai

Yuvalis Noah Harari – istorikas ir futurologas, puikia erudicija ir aštriu rašymo stiliumi keičiantis pasaulio skaitytojų supratimą apie žmonijos vystymąsi. Jis laikomas vienu svarbiausių mūsų laikų intelektualų.

 Knygos viršelis.
 Knygos viršelis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2019, 5:44 PM, atnaujinta Jan 17, 2019, 5:57 PM

Mokslo roko žvaigžde vadinamas autorius pasauline įžymybe tapo išleidęs knygą „Sapiens. Glausta žmonijos istorija“, kurią sekė kita populiari jo knyga „Homo deus. Glausta rytojaus istorija“.

Lietuvoje šių kūrinių tiražai nuolat kartojami, o daugelyje knygynų autoriaus knygos išrikiuotos prie perkamiausių negrožinės literatūros kategorijoje.

Leidykla „Kitos knygos“ šią žiemą Y. N. Harari gerbėjus pradžiugino dar viena naujiena – trečiąja jo knyga „21 pamoka XXI amžiui“. Tai pamokos dabarčiai.

Pirmoji knyga „Sapiens“ tyrinėdama žmonių praeitį ir pateikdama originalių įžvalgų parodė, iš kur atėjome. „Homo deus“ pažvelgė į galimas prognozes – aiškinosi ilgalaikę gyvybės ateitį, svarstė, kaip žmogus ilgainiui gali tapti kone dievu, ir koks likimas galiausiai gali ištikti protą bei sąmonę.

Trečioji knyga nagrinėja esminius šiandienos klausimus ir artimiausią galimą žmonių visuomenių ateitį. Autorius gilinasi į tai, kas vyksta šiuo metu, su kokiais didžiausiais šiandienos iššūkiais susiduriame, į ką turėtume atkreipti dėmesį.

Kodėl liberalioji demokratija išgyvena krizę? Ar turėtume laukti Trečiojo pasaulinio karo? Ką rodo D. Trumpo ir į jį panašių politikų iškilimas?

Kaip reaguoti į netikrų naujienų (fake news) epidemiją? Kuri civilizacija dabar dominuoja: Vakarų? Kinijos? Islamo?

Ar Europa turėtų būti atvira imigrantams? Ar nacionalizmas gali išspręsti ekologines problemas ir nelygybę? Kaip elgtis terorizmo grėsmės akivaizdoje? Ko turėtume mokyti savo vaikus?

Daugelis mūsų negalime sau leisti atsidėję svarstyti šiuos klausimus, nes turime eiti į darbą, rūpintis vaikais ar negaluojančiais tėvais.

Bet istorija nenuolaidžiauja. Jeigu esate per daug užsiėmę ir žmonijos ateitis bus nulemta be jūsų, vis tiek neišvengsite pasekmių. Taip, tai neteisybė. Bet ar didžioji istorija gali būti teisinga?..

Knyga „21 pamoka XXI amžiui“ padės išsivaduoti iš nuolatinio nepatikrintos informacijos srauto ir aiškiau suvokti, kas vyksta šiuolaikiniame pasaulyje. Ji skatins pamatyti pasaulinio žaidimo areną iš viršaus.

Į politinius, technologinius ir socialinius procesus čia žvelgiama globaliai, tačiau neužmirštamas ir asmeninis lygmuo – stengiamasi išryškinti didžiųjų mūsų laikų revoliucijų ir vidinio individų gyvenimo ryšius. Siūlomos įžvalgos apima tiek individų, tiek ištisų visuomenių elgseną.

Šioje knygoje taip stipriai nebesikoncentruojama į istorinių faktų dėstymą. Veikiau tai pamokų rinkinys, žadinantis mąstymą ir įtraukiantis skaitytojus į vieną svarbiausių mūsų laikų diskusijų.

„21 pamoka XXI amžiui“ buvo parašyta bendraujant su publika, autoriui atsakinėjant į skaitytojų, žurnalistų ir kolegų klausimus. Kai kurių skyrių versijos jau buvo publikuotos įvairiais pavidalais, tačiau sulaukus atsakomosios reakcijos perrašytos iš naujo gerai apmąstant argumentus.

Knyga kelia klausimus ir skatina diskusijas apie tai, kas mums, kaip visuomenei, ir kiekvienam iš mūsų, kaip individams, svarbu dabar. Jei nors nedidelė dalis žmonių, perskaitę šią knygą, prisidės prie žmonijos dabarties ir ateities svarstymų, vadinasi, knyga padarė savo darbą.

* * *

Yuval Noah Harari. 21 pamoka XXI amžiui. Iš anglų k. vertė Tadas Juras. K.: Kitos knygos, 2019.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.