Naujas vardas lietuvių literatūroje – Narius Kairys pristato pirmąjį savo romaną

Narius Kairys – iki šiol plačiau žinomas kaip vertėjas, dėstytojas ir kino kritikas – rugsėjo 30 d. Vilniuje pristatys savo pirmąjį romaną „Toliau nei vandenynas“, pasakojantį apie jauno žmogaus piligriminę kelionę.

 Narius Kairys – iki šiol plačiau žinomas kaip vertėjas, dėstytojas ir kino kritikas.<br> R.Petrusevičiaus nuotr.
 Narius Kairys – iki šiol plačiau žinomas kaip vertėjas, dėstytojas ir kino kritikas.<br> R.Petrusevičiaus nuotr.
Knygos dailininkas Jurgis Griškevičius.<br> R.Petrusevičiaus nuotr.
Knygos dailininkas Jurgis Griškevičius.<br> R.Petrusevičiaus nuotr.
 Narius Kairys – iki šiol plačiau žinomas kaip vertėjas, dėstytojas ir kino kritikas.<br> R.Petrusevičiaus nuotr.
 Narius Kairys – iki šiol plačiau žinomas kaip vertėjas, dėstytojas ir kino kritikas.<br> R.Petrusevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 26, 2019, 3:35 PM, atnaujinta Sep 26, 2019, 3:47 PM

Knygos pristatymas vyks kino centre „Skalvija“, kartu su knygos tema besisiejančio filmo „Finisterrae“ (rež. Sergio Caballero) peržiūra. Debiutinę knygą išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, dizainą kūrė dailininkas Jurgis Griškevičius.

„Toliau nei vandenynas“ – pirmasis autoriaus romanas, kuriame jis prisiliečia prie paslapties, gaubiančios pradingusiuosius, ir, užuot konstatavęs faktus ar pateikdamas atsakymus, užduoda klausimus: kodėl žmogus keliauja, kas jį verčia rinktis savo kelią, kokios priežastys lemia pasirinkimus, ir, galų gale, kas įvyksta su žmogumi, kai jis pradingsta?

Nariaus Kairio romano pagrindinė figūra – jaunuolis, išsiruošęs į piligriminę kelionę ir dėl vienų ar kitų priežasčių „dingęs be žinios“. Tai dienoraščio forma aprašyta piligriminė kelionė, kuri leidžia pagrindiniam knygos veikėjui ne tik reflektuoti save patį, bet kartu kaleidoskopiškai apžvelgti ir jį supantį išorinį pasaulį.

Veikėjo kelionė prasideda Vilniuje ir per visą Europą tęsiasi į vakarus iki Atlanto vandenyno. Vilnius, kaip vėlių, šmėklų, pamėnų miestas, romane atsiskleidžia kaip esminė vieta, kuri praranda konkrečias geografines koordinates ir virsta veikiau namų tropu.

Knygos veiksmas vyksta 2010 m. kovo-balandžio mėnesį ugnikalnio Islandijoje išsiveržimo fone. Lyg ir nieko rimto, tik sutriko skrydžiai virš Europos, o žmonės tiesiogine ir perkeltine prasme iš kelionių turėjo grįžti ant žemės.

Jis, einantysis viena koja ant žemės, kita – danguje, nesureikšmino pabudusio ugnikalnio, priešaky jo laukė daug didesnis iššūkis: nevirsti pamėnu – būtybe, praradusia laiką.

Ugnikalnio išsiveržimas: kas tai – pikta lemiantis ženklas ar, priešingai, viltis, kad net ir tuomet, kai atrodo, jog nėra kelio atgal, tavęs visąlaik kas nors laukia grįžtant?

Intrigą aštrina dvilypis personažo charakteris: nuolatinis svyravimas, puolimas į kraštutinumus ir kartu puoselėjamas dvasingumas.

Narius Kairys – rašytojas, vertėjas, kino kritikas, žmogaus teisių dokumentinio kino festivalio „Nepatogus kinas“ programos sudarytojas, dėstytojas.

Rašydamas autorius derina skirtingas disciplinas ir lygmenis: literatūros tradiciją, antropologiją, filosofiją ir asmenines patirtis. Jo prozos kūriniai – antropologinės fikcijos – ir publicistiniai tekstai (recenzijos, straipsniai, interviu) spausdinami pagrindiniuose Lietuvos kultūros leidiniuose.

Debiutiniame romane Narius Kairys atsiskleidžia kaip unikalaus talento rašytojas, tvirtai žengiantis į literatūros pasaulį. Jo vardas ir balsas neabejotinai dar bus garsiai girdimas mūsų kultūroje.

Romano pristatymas vyks rugsėjo 30 dieną (pirmadienį) 19 val. kino centre „Skalvija“. Pristatymo metu bus rodomas Sergio Caballero filmas „Finisterrae“.

Renginyje autorius kalbės apie piligrimines keliones, gamtos kataklizmus, šmėkliškas meilės istorijas, dvasinius virsmus bei keliones pėsčiomis. Renginys nemokamas, bus galima įsigyti knygų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.