Gerumu persmelkta knyga visai šeimai „Namai Kalėdoms“ primena ir mūsų kasdienybę

Mohandas Gandhi yra pasakęs: „Apie tautos didybę ir jos moralinį progresą galime spręsti iš to, kaip ji elgiasi su gyvūnais.“ Dar visai neseniai spauda mirgėjo žinutėmis apie nualintus veisimui laikomus šunis, gyvūnų prieglaudos skausmingai ieško paramos savo globotiniams. Kai vaikas namo parneša kieme rastą kačiuką, tėvai neleidžia jo pasilikti, nes namuose jau vienas yra.

 Leidėjų nuotr.
 Leidėjų nuotr.
 Leidėjų nuotr.
 Leidėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 24, 2020, 11:07 AM, atnaujinta Nov 25, 2020, 10:31 AM

Yra daugybė būdų, kaip ugdyti sąmoningumą, atsakomybę ir atjautą gyvūnams. Istorija, išgyvenama kartu su knygų veikėjais, – vienas iš jų. Leidykla „Nieko rimto“ jau trečius metus iš eilės tęsia ugdomąją gerumo tradiciją – štai ir šiemet prieš šv. Kalėdas pasirodo nauja amerikiečių rašytojo Grego Kincaido knyga, kurioje palikti gyvūnai suranda namus. Naujausia į lietuvių kalbą išleista autoriaus knyga – „Namai Kalėdoms“.

Mažame ekonomikos nuosmukį patiriančiame miestelyje nusprendžiama uždaryti gyvūnų prieglaudą, kurioje gyvena penkiasdešimt šeši šunys ir katės. Iki uždarymo liko vos kelios savaitės. Prieglaudos vadovė Heilė žino: surasti namus visiems gyvūnams taip greitai ir dar tokiu metu, kai miestelio gyventojai netenka darbų, yra neįmanoma.

Heilė nusprendžia susisiekti su kitų miestų prieglaudomis – galbūt šios galėtų priimti bent po kelis gyvūnus, tačiau tokiam jos planui kolega Todas priešinasi iš visų jėgų. Darbas prieglaudoje dvidešimt ketverių metų raidos sutrikimų turinčiam Todui – daugiau nei tik užsiėmimas. Nors kasdienes užduotis atlikti jam reikia daugiau laiko ir pastangų nei kitiems, rūpintis ir dresuoti šunis jam sekasi puikiai.

Kitos prieglaudos ne tokios kaip Krosing Treilo – jose šunys, kuriems greitai nesurandami namai, užmigdomi, o šito Todas tikrai neleis. Jis pasiryžta surasti naujus namus kiekvienam prieglaudos gyvūnui, tuo pačiu spręsdamas dar vieną didžiulį klausimą: kas bus su juo pačiu, kai prieglauda bus uždaryta.

G.Kincaido „Namai Kalėdoms“ – visai šeimai skirta knyga. Kiek kitaip nei įprastose knygose paaugliams (leidyklos rekomenduojamas skaitytojų amžius – nuo dešimties metų), šioje pagrindiniai veikėjai nėra paaugliai, tačiau iššūkiai, su kuriais susiduria vienas pagrindinių veikėjų Todas, artimi ir jaunesniam skaitytojui.

Ką daryti, kai, regis, iki smulkiausių detalių suplanuota kasdienybė privalo pasikeisti tau visiškai to nenorint? Kaip pasiekti bendro tikslo, kai nuomonės išsiskiria? Kokį sprendimą priimti, kai jie visi ne prie širdies?

Iš pirmo žvilgsnio paprasta ir jauki „Namų Kalėdoms“ istorija nėra tokia jau paprasta. Leidyklos „Nieko rimto“ atstovė Eglė Devižytė pasakojo, kad renkantis, kokias knygas leisti, visada ieškoma tokių, kurios būtų skirtos ne tik gerai praleisti laiką.

„Literatūra yra intelektuali pramoga – todėl skaityti turi būti smagu. Geriausia, kai tekstas prirakina prie knygos taip, kad nesinori paleisti, yra parašytas taip, kad nė nepastebi, kaip prasmengi į istorijos liūną, bet tuo pačiu į skaitančiojo mintis keliauja ir gilesnės temos, kyla klausimai, kartais gerokai svarbesni už patį pasakojimą“, – kalbėjo E. Devižytė.

„Namuose Kalėdoms“, kaip ir kitose G.Kincaido knygose (lietuvių kalba išleistos „Šuo vardu Kalėdos“, „Kalėdų bičiulis“) kalbama apie paliktus gyvūnus, atsakomybę, prisiimamą kartu su sprendimu turėti augintinį, apie ekonomikos krizes ir kaip jos pakeičia tiek bendruomenės, tiek kiekvieno jos nario gyvenimą. Joje taip pat svarbi neįgalių žmonių integracijos tema, gebėjimo suprasti ir priimti tą, kuriam kasdienybėje iškyla daug didesnių sunkumų nei daugeliui.

Knyga įkvepia siekti tikslų, atrasti sprendimus situacijoms, kurios iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti beviltiškos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.