Knyga, pakeitusi suvokimą: kodėl siaura specializacija nebėra gerai?

Žymaus JAV žurnalisto, „The New York Times“ bestselerių autoriaus, Davido Epsteino knyga „Žmogaus ribos: kodėl universalai triumfuoja specializuotame pasaulyje“ – puikus atradimų, naujų požiūrių į save ir aplinkinius šaltinis.

Davido Epsteino knyga „Žmogaus ribos: kodėl universalai triumfuoja specializuotame pasaulyje“.<br>Leidyklos „Liūtai ne avys“ nuotr.
Davido Epsteino knyga „Žmogaus ribos: kodėl universalai triumfuoja specializuotame pasaulyje“.<br>Leidyklos „Liūtai ne avys“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2020, 8:00 AM

Knyga keičia nusistovėjusį suvokimą, kad sėkmingiausi žmonės – tie, kurie nuo labai jauno amžiaus specializuojasi siauroje srityje, kad taptų nepamainomais profesionalais.

Svarbiausia – kuo daugiau įvairių įgūdžių ir žinių

Leidyklos „Liūtai ne avys“ lietuviškai išleistoje knygoje neneigiama, kad specializacija būtina. Tačiau ištyręs daugybės žymių sportininkų, menininkų, muzikantų, išradėjų, mokslininkų karjeros vingius knygos autorius daro išvadą, jog sėkmingiausi yra tie, kurie prieš specializuodamiesi spėjo sukaupti kuo platesnį įvairių žinių ir įgūdžių bagažą.

D.Epsteinas ilgą laiką buvo sporto žurnalistas, „Sports Illustrated“ tekstų autorius. Taip pat parašė stulbinančios sėkmės sulaukusį bestselerį „Sporto genas“.

Būtent dirbdamas sporto srityje jis pastebėjo, kad universalesnius pagrindus turintys sportininkai pasiekdavo daugiau, nei nuo pat vaikystės įnirtingai vienoje sporto šakoje dirbantys atletai.

Skaityti – vienas malonumas

Knygoje „Žmogaus ribos“ jis šią savo įžvalgą išplečia į kitas sritis ir atranda, kad šis principas galioja visur. Kodėl tai svarbu ir kuo ši knyga gali būti naudinga kiekvienam iš mūsų?

Visų pirma – tai gerai parašytas kūrinys, kurį įdomu skaityti.

„Istorija pasakojama taip įtemptai, duomenimis manipuliuojama taip mikliai, o pamokos taip stulbinamai išryškėja iš konteksto, kad skaityti šią knygą – vienas malonumas... Tai gėris, kurį teikia mąstyti provokuojanti medžiaga“, – teigiama „The New York Times Book Review“ apžvalgoje.

Nesėkmė – proga išmokti daugiau

Kartu tai – ir labai naudingas skaitinys. Čia esančias įžvalgas gali panaudoti iš esmės kiekvienas jį skaitantis: besimokantis, kuriantis, siekiantis karjeros, dirbantis versle, ar tiesiog norintis gerai atlikti savo darbą. Tai mintys, kurios skatina keisti požiūrį į savo galimybes ir parodo, kad galima siekti daugiau, nei pats įsivaizduoji.

Jeigu jums kažkas nepasisekė – vertinkite tai kaip puikią pamoką, ir progą išmokti daugiau, o ne ženklą, kad reikia liautis eiti į priekį.

Tai – vienas iš pagrindinių D.Epsteino motyvų šioje knygoje, taip pat tapusioje „The New York Times“ bestseleriu.

„Su kiekvienu puslapiu daraisi protingesnis“

Pasak autoriaus, universalus išsilavinimas dabar yra svarbus ir ateityje bus dar svarbesnis. Taip yra dėl to, kad siauras sritis, kur itin reikalingas susitelkimas į konkretų dalyką, jau užima kompiuteriai, informacinės technologijos. Todėl platus išmanymas, mokėjimas priimti pagrįstus ir tinkamus sprendimus ateityje bus tik svarbesnis.

„Netikėtų įžvalgų aukso kasykla. Skaitydamas su kiekvienu puslapiu daraisi protingesnis“, – pastebi – Jamesas Clear, bestselerio „Atominiai įpročiai“ autorius.

Daugybė gerų atsiliepimų rodo, kad knyga „Žmogaus ribos: kodėl universalai triumfuoja specializuotame pasaulyje“ – tikrai paveikus kūrinys, padaręs įspūdį daugeliui žmonių. Tarp jų – ir įžymybėms bei geriausiems savo sričių profesionalams.

„Stereoptipus laužanti knyga“

„Man patinka ši mintis... nes ir pats save laikau visų galų meistru“, – knygą įvertino Fareedas Zakaria, vienas geriausių pasaulio žurnalistų, dirbantis CNN.

„Ilgą laiką tikėjome, kad yra tik vienas kelias į tobulumą. Bet D.Epsteinas savo knygoje įtikinamai parodo, kad yra kitaip. „Žmogaus ribos“ yra labai svarbi, stereotipus laužanti knyga, kurią turi perskaityti vadovai, tėvai, gyvenimo treneriai – kiekvienas, kuriam svarbu asmenybės tobulėjimas“, – teigia Danielius H. Pinkas, šešių knygų autorius, iš kurių keturios yra tapusios „The New York Times“ bestseleriais.

Apie autorių

D.Epsteinas turi aplinkos mokslų ir žurnalistikos išsilavinimą, tačiau didžiąją dalį gyvenimo skyrė būtent pastarajai sričiai. Jis dirbo leidnyje „Sports Illustrated“, kur parašė nemažai labai svarbių straipsnių, dalyvavo žurnalistiniuose tyrimuose.

Kita jo milžiniško populiarumo sulaukusi knyga „Sporto genas“ buvo išversta į aštuoniolika kalbų, ją įsigijo ir netgi tuometinis JAV prezidentas Barackas Obama.

D.Epsteinas kviečiamas dalyvauti ir pasisakyti įvairiuose tarptautiniuose projektuose, konferencijose renginiuose.

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su leidykla „Liūtai ne avys“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.