Apie emocijų išlaisvinimą: kaip padėti sau ir aplinkiniams klestėti

Nėra nieko nuostabesnio nei gebėjimas išreikšti savo emocijas. Tai kiekvienam mūsų suteikia galimybę tapti unikaliomis ir spalvingomis asmenybėmis. Deja, šiandieninėje visuomenėje nepatogūs jausmai, tokie kaip pyktis, savigrauža ar netgi depresija, dažnai tebėra ignoruojami, o pasiryžimas kalbėti apie tai atvirai prilygsta iššūkiui.

M.Bracketto knyga „Leidimas jausti“ skatina atsigręžti į vidinį jausmų pasaulį, apmąstyti ir išlaisvinti savo bei artimųjų emocinio intelekto galią.
M.Bracketto knyga „Leidimas jausti“ skatina atsigręžti į vidinį jausmų pasaulį, apmąstyti ir išlaisvinti savo bei artimųjų emocinio intelekto galią.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2021, 2:02 PM

 

Marcas Brackettas – Yale'io emocinio intelekto centro įkūrėjas ir direktorius, vaikų studijų centro profesorius, vadovavęs didžiulėms tyrimų grupėms ir surinkęs milijonus dolerių emocinės gerovės tyrimams, kartu su Leidykla „Vaga“ pristato į vidinį jausmų pasaulį atsigręžti skatinančią knygą „Leidimas jausti“, kuri ne vieną įkvėps apmąstyti ir išlaisvinti savo bei artimųjų emocinio intelekto galią.

 

„Mūsų gyvenimas yra perpildytas emocijų: liūdesio, nusivylimo, nerimo dirglumo, entuziazmo ir netgi ramybės. Gan dažnai tie jausmai yra nepatogūs. Jie trukdo mūsų tokiam užimtam gyvenimui, ar bent jau bandome save tuo įtikinti. Taigi mes iš paskutiniųjų stengiamės juos ignoruoti.

 

Visiems atrodo, kad jausmai svarbūs ir į juos turėtų būti atsižvelgiama. Tačiau lygiai taip pat manoma, kad emocijos trikdo bei slopina produktyvumą – darbe, namuose ir visur kitur. Mūsų emocijos mus pristabdo ir neleidžia siekti savo tikslų“, – teigia autorius.

 

Knyga paremta atvira, nuoširdžia ir nelengva autoriaus gyvenimo patirtimi. Kentėdamas nuolatines patyčias mokykloje, negalėdamas susitvarkyti su savo jausmų pasauliu, Marcas dar paauglystėje, padrąsintas savo dėdės, ima suvokti, kaip svarbu gilintis į užslopintas nuoskaudas, kurių daugiau ar mažiau turi kiekvienas žmogus. Taip pat labai svarbu nedelsiant pripažinti sau, jog net jas slopinant, skausmingos patirtys niekur nedingsta, bet priešingai – tyliai griauna mūsų, vaikų ir aplinkinių gyvenimą.

 

„Paradoksalu, kad ignoruojami ar slopinami jausmai tik dar labiau sustiprėja. Tikrai galingos emocijos kaupiasi mūsų viduje tarsi tamsi jėga, kuri neišvengiamai nuodija viską, ką mes darome, nesvarbu, patinka mums tai ar ne. Skaudantys jausmai neišnyksta savaime. Jie nesibaigia. Jeigu neišreiškiame savo emocijų, jos kaupiasi kaip skola, kurią galiausiai vis tiek reikės grąžinti“, – tikina autorius.

 

Tiems, kurie pasiryžę keistis, bet nežino, nuo ko pradėti, M.Brackettas pateikia savo paties sukurtą emocijų valdymo sistemą, pakeitusią gyvenimą tūkstančiuose mokyklų, kuriose buvo įdiegta. Sistema sugalvota moksleiviams, puikiai pritaikoma bet kokio amžiaus žmogui. Tai būdas, padėsiantis ne tik geriau suprasti savo vidinį pasaulį, bet ir išlavinti emocijų raiškos įgūdžius. 

 

„Jūs galite būti tiesiog nuostabus ir turėti tokį intelektą, kurio pavydėtų net Einsteinas, tačiau jeigu negalite atpažinti savo emocijų ir pamatyti, kaip jos veikia jūsų elgesį, visa kognityvinė galia nebus jums tokia naudinga, kaip įsivaizduojate.

 

Tik tapę emocijų žinovai išlaisvinsime įgūdžius, leisiančius mums protingai panaudoti savo emocijas. Ne jas slopinti ar ignoruoti, bet kaip tik priešingai. Mūsų nebevaldys jausmai, kurių kartais patys nesuvokiame. Taip pat mes galėsime padėti žmonėms, su kuriais bendraujame – artimiesiems, kolegoms valdyti jų emocijas“, – teigia M.Brackettas.

 

Knygoje aiškiai ir išsamiai išdėstyta penkių RULER elementų sistema, padėsianti atskleisti, kokie būdai įgalina išmokti pastebėti bei reguliuoti savo ir kitų emocijas tam, kad bendravimas suteiktų kuo daugiau džiaugsmo ir malonių akimirkų. Viena šios sistemos sudedamųjų dalių yra Meta-Momentas.

 

„Paprasčiau tariant – Meta-Momentas yra pauzė. Šis momentas siūlo nuspausti stabdžius ir atsitraukti. Tai vadiname meta, nes tai yra momentas momente. Dažnai siejamas su skaičiavimu nuo vieno iki dešimties ar giliu kvėpavimu tam, kad galėtume atsiriboti nuo situacijos, į kurią įprasta reaguoti audringai“, – sako autorius.

 

Štai keli žingsniai, kuriuos galite atlikti norėdami praktikuoti Meta-Momentą.

 

1. Pajuskite pasikeitimą: jūs susinervinote, patekote į netikėtą situaciją arba jaučiate impulsą pasakyti arba padaryti tai, ko vėliau galbūt gailėsitės. Jūsų mąstymas ar fiziologija, arba ir viena, ir kita, pasikeičia.

 

2. Sustokite arba padarykite pertrauką. Sukurkite erdvę prieš atsakydami. Ženkite žingsnį atgal ir įkvėpkite. Dar kartą įkvėpkite. 

 

3. Pamatykite geriausią savo versiją. Įsivaizduokite geriausią savo versiją. Pagalvokite apie būdvardžius ar net vaizdus, kurie padėtų geriausiai jūsų versijai ryškiausiai atsiskleisti. Dar galite pagalvoti apie savo reputaciją: kaip norite, kad jus matytų, apie jus kalbėtų ar jus priimtų kiti? Ką darytumėte, jeigu kas nors, ką jūs gerbiate, dabar jus stebėtų?

 

4. Strateguokite ir veikite. Pasitelkite savo RULER įrankių rinkinį (pavyzdžiui, pozityvų pokalbį su savimi) ir pasirinkite kelią, kuris jums padės užpildyti atotrūkį tarp jūsų „impulsyviojo aš“ ir pasirodžiusio „geriausiojo aš“. 

 

5. Sveikai maitinkitės ir sportuokite. Emocijų valdymas yra neatsiejamas nuo fizinės savijautos. Pavyzdžiui, netinkama mityba, kai suvartojamas didelis cukraus ar rafinuotų grūdų kiekis, priverčia šoktelėti į viršų gliukozės kiekį kraujyje, kuris vėliau staiga sumažėja, o tai paveikia kognityvinį mąstymą ir savikontrolę.

 

Sprendimas paprastas: pasistenkite darbo stalčiuje visada turėti kokių nors sveikų užkandžių arba mobiliajame telefone nusistatykite, kad kas keletą valandų ką nors užkrimstumėte.

 

Tai – tik keli metodai iš daugelio pateikiamų knygoje „Leidimas jausti“. Emocijų išlaisvinimas ir gebėjimas jas kontroliuoti – ne vieną dieną trunkantis procesas, tačiau jis gali tapti unikalia, pasitenkinimą savimi teikiančia patirtimi.

 

 

„Kartu su leidimu jausti, mes taip pat turime suteikti sau leidimą susikirsti. Kai tai nutiks, galime dar kartą pamėginti giliai įkvėpti, įsivaizduoti ir pradėti iš naujo. Tokiais momentais mums taip pat reikia drąsos atsiprašyti ir atleisti sau, kaip atleistumėme kitiems.

 

Drąsa gali reikšti netgi profesionalios pagalbos paieškas, kai visa kita nebeveikia. Mes niekada nesiliausime dirbę, stengdamiesi tapti geriausia savo versija, bet atlygis yra to vertas: geresnė sveikata, sprendimų priėmimas, santykiai – viskas ima klostytis geriau“, – patirtimi dalijasi autorius.

 

Marc Brackett „Leidimas jausti“, iš anglų kalbos vertė Giedrė Bacevičienė, leidykla VAGA, 2020.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.